Мертві — все ближче до Рівного

3326 0

Ми у соцмережах:

Мертві — все ближче до Рівного

Кладовище «Нове» розширюється за рахунок земельних паїв. 15 квітня — поминальна неділя, тож рівняни ще до Великодня почали впорядковувати могили на кладовищі «Нове». Яким же було здивування рівнянки Надії Ляшук, коли на місці поховання своїх родичів вона побачила ями, наповнені водою: могили просіли і були підтоплені.

Микола Володько, директор «Спецкомбінату — ритуальної служби», пояснив:

— Таку ситуацію ми спостерігаємо щороку. Кладовище на певних ділянках підтоплює через рясні опади. Ще тиждень тому там лежав сніг, а зараз раптово потепліло. Грунт на могилах рихлий, в той же час суглинок знизу не може увібрати всю вологу. Дехто з рівнян говорить про дренаж цвинтаря, але дренажні роботи проводяться тільки тоді, коли ґрунтові води залягають вище від рівня могил. На «Новому» все трохи по-іншому. Зараз ми завозимо землю і досипаємо могили.

Окрім того, працівники «Спецкомбінату», як і самі рівняни, активно прибирають кладовище. Насамперед мова йде про так звані безрідні могили. Щороку з’являється по 10-15 таких. Тут поховані за державний кошт люди, родичів яких не вдалося знайти.

Проте найбільше комунальникам роботи перепадає після проводів, коли вони змушені вивозити на смітник причепи уже зіпсованих штучних квітів та вінків. Чомусь традиція приносити їх на могили у рівнян досі збереглася, хоча щороку священнослужителі закликають нести живі квіти, як давно роблять у цивілізованій Європі.

— Є дві причини, чому так роблять, — вважає Микола Володько. — Перша — люди рідко відвідують могили і хочуть, щоб квіти на них стояли довго. Друга — це прибутковий бізнес. Сьогодні можна придбати красиві неживі квіти будь-якого сорту і кольору. Нерідко людей приваблює саме їхній вигляд. Які квіти нести на могили, звісно, кожен вирішує сам. Проте хочу нагадати, якщо залишити запалену лампадку на похованні, та ще й відкриту, в разі виникнення пожежі першими горять саме штучні квіти. Був такий випадок — за лічені секунди спалахнуло одразу 20 могил. Тому хочу наголосити, щоб люди, йдучи з цвинтаря, не залишали запалені свічки і лампадки.

До речі, кладовище «Нове» знаходиться на території Великоомелянської сільради. Щороку його територія збільшується, наближаючись до Рівного.

— Кладовище розширюється за рахунок людських паїв, розташованих навколо Рівного, — пояснив Микола Володько. — Проте не всі власники погоджуються продавати міській владі Рівного свої земельні ділянки. Є ті, які принципово проти. Тож кладовище «росте» у той бік, де земля вже викуплена під нього.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також