У Рівному презентували унікальну книгу про церковного дипломата

1145 0

Ми у соцмережах:

фото: Суспільне

У Рівному презентували книгу відомого історика і дослідника історії Православної Церкви на Волині доктора історичних наук, завідувача кафедри церковної історії Рівненської Духовної семінарії Володимира Борщевича – “Митрополит Олексій (Громадський) в історії українського православ'я першої половини ХХ ст."

 

Писати книгу автор розпочав ще шість років тому, а задум щодо дослідження цієї непересічної постаті церковної історії з’явився ще раніше, близько двадцяти років тому. Отже, тривалим був науковий шлях дослідження, пошук нових архівних матеріалів та документів, виявлення цікавих іще не досліджених моментів не лише біографії митрополита Олексія (Громадського), а й взагалі особливості церковного відродження та становлення Українського Православ’я у першій половині ХХ ст.

- Церковний дипломат і кар’єрист, освічений, гнучкий і багатогранний, так характеризує митрополита Олексія Громадського доктор історичних наук Володимир Борщевич.

Архієпископу Польської автокефальної церкви, керуючому Волинсько-Кременецькою єпархією, до якої входила й Рівненщина, главі Української автономної православної церкви в юрисдикції Московської патріархії, який служив, викладав і проповідував українською мовою, умів порозумітися з оунівцями і нацистами, він присвятив свою нову книгу. Для ґрунтовної праці обсягом понад тисячу сторінок дослідник опрацював утричі більше джерел, серед яких — матеріали з архівів України, Польщі, Білорусі й Канади.

Книга змогла побачити світ за активної підтримки та протекції ексголови Рівненської обласної ради, депутата Рівненської облради та воїна полку “Азов” Сергія Кондрачука, який, будучи на високій державній посаді, ініціював виділення державних коштів у сумі 100 тис. грн ще у 2021 році.

Участь у презентації книги взяли викладачі та студенти Рівненської Духовної семінарії, науковці Рівного, які цікавляться історією Православної Церкви, ректор РДС  Віталій Лотоцький, представники місцевої інтелігенції та громадських організацій, директор рівненського видавництва “Волинські обереги”, де, власне, і була надрукована ця книга, Віталій Власюк та літературна редакторка і коректорка книги Людмила Алконова, які безпосередньо були причетні до появи у світ цієї книги. У ході обговорення з вітальними словами на адресу автора виступили Високопреосвященнійший Федір митрополит Полтавський та Кременчуцький, доктор церковно-історичних наук, проректор КПБА прот. Віталій Клос (через онлайн-презентацію) та прот. Олександр Кулик, настоятель Свято-Параскевської парафії с. Дядьковичі Рівненського району. Всі промовці висловлювали своє захоплення та повагу автору, бажаючи йому подальших успіхів у науковій роботі.

Предстоятель Православної Церкви України Блаженнійший Епіфаній, Митрополит Київський і всієї України, удостоїв наступними високими церковними нагородами за жертовну працю на благо Православної Церкви та України: історика Володимира Борщевича - орденом святого архістратига Михаїла 2 ступеня, Сергія Кондрачука – орденом святого великомученика Юрія Переможця, Людмилу Алконову – орденом святої рівноапостольної княгині Ольги.

Рівненська Духовна Семінарія Православної Церкви України повідомляє, що всі, хто бажає отримати у свою бібліотеку цю цінну книгу,  звертайтесь до автора – Володимира Борщевича.

фото: Суспільне

Фото: Суспільне


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також