Митці Рівненщини мають унікальну можливість реалізувати свої проекти

808 0

Ми у соцмережах:

Митці Рівненщини мають унікальну можливість реалізувати свої проекти

Митців, дослідників, активістів та небайдужих мешканців Рівненщини запрошують приєднатися до мистецької резиденції «Contemporary Art Rivne», яка має на меті привернути увагу до проблем навколишнього середовища і води у регіоні.

 Цей проект реалізовує ГО «Платформа взаємодій «Простір» у партнерстві з Національним університетом водного господарства та природокористування за підтримки Українського культурного фонду.

Виконавча директорка ГО «Платформа взаємодій «Простір» Олена Тинник розповіла:

“Для нас, як для громадської організації, важливо піднімати нагальні теми, які турбують багатьох рівнян і гостей нашого міста. Одна з них — це забруднення довкілля та занепад водних ресурсів. Спільними зусиллями зацікавлених людей ми зможемо покращити водне поле та імідж Рівного.”

 Головна ідея проекту — співпраця науковців та митців, які після спільного дослідження тематики мають створити оригінальні арт-об’єкти.

За результатами резиденції, 9 групових або індивідуальних проєктів зможуть отримати фінансування на їх реалізацію. Наприкінці всі учасники отримають відшкодування витрат за участь у програмі. 

Подати заявку на резиденцію можна до 1 липня, а з 7 по 28 серпня учасники матимуть змогу долучитися до створення робіт на цю тематику, а згодом їх презентації.

 За словами ректора Національного університету водного господарства та природокористування Віктора Мошинського, практично усі експерти навчального закладу за бажанням будуть задіяні у проєкті:

“Більшість екологічних проблем у нашому регіоні та місті прямо чи опосередковано пов’язані з водою. Ми вже роками залучені і сприяємо вирішенню цих проблем, а проект спрямований на взаємодію з суспільством, владою та бізнесом. Він реалізується в правильному місці та в правильний час”.

 Запрошений куратор резиденції Дмитро Чепурний розповів:

 “Сучасне мистецтво — це більше про думки, ніж про пензлик і полотно. На резиденціях наразі немає обмежень щодо форми висловлювання, учасники проєкту можуть втілювати свої ідеї у різні способи. Наведу приклад, одного разу ми працювали з художником Євгеном Самборським під час однієї з індивідуальних резиденцій у невеликому місті. Він замовив у іншого художника репліку на картину “Їдці картоплі” Ван Гога. Залучений художник Сергій Садчіков написав картину залучивши натурників, місцеву сім’ю. Згодом, Євген разом з Сергієм виставили цю роботу на публіці, намагаючись зламати традиційне уявлення про мистецтво виключно як про живопис. Він створив своєрідну ситуацію рекурсії чи дзеркала, коли художник замовляє роботу іншому художнику, яка є реплікою на роботу іншого художника. Тим самим, він підіймав питання виробництва й самого визначення мистецтва — що таке мистецтво? Ситуація чи картина? Хто є автором? Тому, проєкти сучасних художників завжди реагують на контекст і актуальні виклики. Екологічна проблеми сьогодні одна з ключових проблем в Україні та світі й мистецтво теж реагує на ці проблеми.”

 Нагадаємо, ГО «Платформа взаємодій «Простір» вже реалізовувала на території області творчі проєкти, серед яких: інтерактивна карта digital-муралів. Наприклад, у Рівному є 2 таких мурала: на вулиці Міцкевича “Птах” та на Коновальця “Літаюче місто”. 


 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також