Мої роки — моє багатство…

2171 0

Ми у соцмережах:

Мої роки — моє багатство…

Середня тривалість життя в Україні на 11 років нижча, ніж у Західній Європі. Далеко не всі українці доживають до пенсії. Однак у нашій країні є політики, які пропонують підвищити й без того чималий пенсійний вік. Зокрема, нещодавно «вирізнився» екс-спікер парламенту 34-річний Арсеній Яценюк.

”Старіння населення є загрозою як для країни в цілому, так і для формування Пенсійного фонду зокрема, — відзначив політик під час спілкування з читачами свого сайту. — Немає іншого виходу, крім як змінити пенсійний вік, чого ніхто не хоче робити — бояться. Але сьогодні це — перший і найбільш важливий крок. Другий — змішана система пенсійного забезпечення, але вже більше на додачу до першого, як додаткове джерело, а не основне».

Із чого необхідно починати Нагадаємо, що нині жінки на загальних підставах ідуть на пенсію в 55 років, а чоловіки в 60 років. Тому підняття пенсійного віку, яке пропонує Яценюк, — це відверто цинічний крок, оскільки середній вік в Україні дорівнює всього 62,5 року. Теоретично такий радикальний підхід може вирішити деякі проблеми з витратами Пенсійного фонду. Але для збільшення пенсійного віку необхідним є значний перехідний період щодо збільшення тривалості життя в країні. Насамперед за рахунок реформи медичної сфери (на це потрібно не менше 7-10 років). У разі негайного введення в дію ініціатив Яценюка щодо підвищення пенсійного віку до пенсії зможуть дожити взагалі деякі українці. Це щось схоже на гарячу «любов до бабусь» мера столиці Леоніда Черновецького, який вже зробив платним вхід на цвинтар, водночас пообіцявши, що буде ховати людей пенсійного віку за власні кошти. Як любив повторювати «злий геній» ХХ століття Йосип Сталін, «немає людини — немає проблеми». Добре, що до вирішення питання пенсійного віку більш тверезо підходять інші політики, зокрема в Кабінеті Міністрів. ”Дискусія про збільшення пенсійного віку триває більше десяти років, — відзначив в інтерв’ю виданню «Сільські вісті» перший заступник міністра праці й соціальної політики Павло Розенко. — Учені стверджують, що це необхідно, тому що через важку демографічну ситуацію в найближчі 10-15 років ринок праці буде руйнуватися від браку робочої сили. Однак уряд прийняв політичне рішення, що пенсійний вік збільшуватися не буде, оскільки середня тривалість життя в Україні дуже низька — близько 62 років».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також