Моральний стан у театрі погіршився через пандемію

1366 0

Ми у соцмережах:

Моральний стан у театрі погіршився через пандемію

2020-й рік запам'ятався Рівненському облмуздрамтеатру обмеженою кількістю глядачів та скасуванням вистав.

- А ще театр не заробив майже 3 мільйони гривень, – повідомив Суспільному директор закладу Володимир Петрів. Він розповів детальніше, як пандемія змінила життя театру.

Звичних раніше аншлагів з весни 2020-го у Рівненському облмуздрамтеатрі не було взагалі. Значна кількість стільців перев'язана, аби тримати безпечну дистанцію. Ці обмеження, за словами директора театру, суттєво зменшили надходження. Витрати на кожну з вистав залишилися такі ж, як до пандемії.

- Ми маємо можливість зберегти дистанцію, ми маємо можливість зробити вхід з одного, а вихід з іншого боку, щоб люди не пересікалися. Ми маємо можливість грати без антракту, аби в антракті скупчення не було. Ми маємо можливість дезінфікувати руки, міряти температуру і нам забороняють працювати. І тут же ти виходиш на вулицю, ідеш, отут поруч нас ринок, і бачиш, що відбувається на ринку, – каже директор Рівненського облмуздрамтеатру Володимир Петрів.

До втрат, спричинених вимушеною відпусткою, додалися скасовані через хворобу акторів вистави, а ще – неможливість заробляти на оренді приміщень. Раніше, за словами директора, за ці кошти покривали витрати на ремонт приміщень та закупку нових матеріалів.

- Щодо додаткових надходжень, які ми мали б мати від оренди, то, на превеликий жаль, президент підписав указ 1 лютого, він вступає в дію у 20-му році й ось буде вже рік, як театр не може здавати в оренду ніяких приміщень. Одноразових оренд не може відбуватися. Не може приїхати сюди артист з іншого театру і зіграти виставу, – пояснює директор театру.

Через незароблені кошти та зростання мінімальної зарплати, розповідає Володимир Петрів, рівненські актори могли отримати менше, ніж торік.

Загрозу, каже, ліквідували в останній момент, коли бюджетна комісія облради ухвалила рішення про виділення 3 мільйонів гривень на два обласні театри та філармонію. За словами директора драмтеатру, ці кошти пішли на 20-відсоткову доплату за академічність, яку актори отримували до підвищення мінімалки.

- Є підняття мінімалки до 6-ти тисяч. Це і є та сума коштів, яка необхідна для цього. А де за статусність академічного, яку ми отримували? Надбавка за академічність, коли ви даєте її 30% до зарплати у 2900, то це всього-на-всього 600 чи 900 гривень зверху. Це 3900, – каже Володимир Петрів.

Брак роботи й уваги глядачів, каже, відчутно позначився на моральному стані колективу.

- Боляче дивитися на акторів, які шукають роботу, які думають... допускають думку, що можна полишити театр і знайти якусь іншу роботу собі. Вони хочуть реалізовуватися. У нас під час нашої відпустки двоє акторів їздили на заробітки до Польщі. Не дає можливості актору реалізовуватися ця пандемія. Він не може вийти на сцену і відчути себе потрібним, – пояснює він.

Головною втіхою минулого року Володимир Петрів називає розуміння, з яким до проблем театру поставилися глядачі. Каже, квитки у цей період повертали рекордно мало. Деякі глядачі навіть спеціально купували їх по 2-3, щоб допомогти улюбленому закладу.

Що відомо
Через карантин театр припинив роботу з кінця березня. Новий театральний сезон у Рівненському драмтеатрі розпочали у неділю, 27 вересня, виставою "Та не однаково мені".
26 жовтня у Рівненському обласному академічному муздрамтеатрі скасували показ вистав до кінця тижня, 1 листопада. Суспільному у театрі пояснили, що перейшли у репетиційний режим.
З 17 листопада у театрі відновили показ вистав на великій та малих сценах.
Уряд вирішив ввести новий локдаун з метою стримання поширення коронавірусу з 8 по 24 січня 2021 року включно. У цей період заборонена робота закладів культури.
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також