"Можемо й пісню про Путіна зі сцени заспівати…"

1676 0

Ми у соцмережах:

Музичні фестивалі, які активізуються саме влітку, цього року мають особливе забарвлення. Як сказав один із організаторів рок-концерту, такі виступи стають своєрідним музично-політичним мітингом. Мовляв, рокери, якщо публіка попросить, можуть і відому "кричалку" авторства футбольних фанатів зі сцени проспівати. А гроші, зібрані зі входу чи пожертвувань, передати на потреби армії. Головне — українська ідеологія.

бандерштат

"Бандерштат"

Лідером у цьому сенсі є "Бандерштат", який відбудеться у Луцьку з першого по третє серпня. Цього разу він проходить під брендом "Перезавантаження", символізуючи тим самим зміну цілої країни. Оргкомітет наголошує, що музична програма фестивалю — це далеко не основна частина проекту, навіть якби її не було, "тусовка" все одна відбулася б. — "Бандерштат" має стати дискусійним майданчиком щодо того, яким має бути перезавантаження нашої країни, - говорить член оргкомітету фестивалю, лучанка Майя Москвич. - Минулого року у нас було близько п'яти тисяч відвідувачів. Цього року ми плануємо зібрати гроші як на потреби армії, так і на реабілітацію поранених майданівців, про яких через війну дещо забули. Власне, окрім музичної, у луцькому проекті є ще так звана гутіркова сцена, з якої також виступають, але вже не музиканти, а громадські та, що характерно лише для "Бандерштату", політичні діячі націоналістичного або ліберального світогляду. Зокрема, цього року знову запросили Юрія Луценка, Олеся Донія, Єгора Соболєва, а також авторку поетичного Інтернет-хіта "Никогда мы не будем братьями" Анастасію Дмитрук, генерального директора Національної телекомпанії України Зураба Аласанію. Організатори навіть ведуть переговори із Михаїлом Саакашвілі. Про що говоритимуть усі ці люди — здогадатись неважко. Очевидно, не оминуть політичні питання й музиканти, які займуть головну музичну сцену. Учасники доволі прогнозовані й традиційні — "Моторрола", "Кому Вниз", "Скрябін", проект Сашка Положинського "Був'є" та ін. Для рівненських рокерів "Бандерштат" — проект близький, як географічно, так і ментально. Цього року тут зіграють "Farinhate", "Брем Стокер", "Ворст", фронтмен якого на прізвисько "М'яч" традиційно буде фестиваль вести. Окрім кількох білоруських гуртів, зіграє для любителів альтернативної музики ще й ірландська фолк-метал-група "Cruachan". Як завжди, організатори оголошують повне табу на алкоголь, попереджаючи, що будь-який міцний напій буде знищувати охорона просто на очах у власника.

"Рок проти війни"

Не менш ідейно підкованими, аніж учасники "Бандерштату", є й музиканти вже суто рівненського проекту "Рок проти війни". Лідер гурту "Extasy" та організатор "важких" концертів у МПК "Текстильник" Сергій "Мацик" Мациборко вирішив зробити акцію, гроші з якої у повному обсязі передати волонтерам на придбання необхідних для військових речей. "Сейшн" запланували на 19 липня у малому залі "Текстильника", а свою участь підтвердили різностильові рокери "Supermario", "The Crabs", "Palestina", "Postfactum", "Mangust", а також "Farinhate". Квиток коштуватиме 50 гривень. — З цими музикантами ми часто зустрічаємось, тому виникла ідея саме такої "тусовки", — говорить Сергій Мациборко. — Думаю, для багатьох любителів рок-музики два дні не попити пива, а прийти на нашу благодійну акцію, було б неважко. — У мене товариш служить в зоні АТО у шльопанцях і бронежилеті, який захищає від ножа, - наголошує учасник рівненського гурту "Postfactum" Святослав Оліферчук. — Наша зброя — це гітари, тому ми можемо їм всім допомогти хоча б тим, що зберемо гроші.

"Only rock-n-roll"

У інших рок-ентузіастів, організаторів фестивалю "Only rock-n-roll", мета більш глобальна — розвиток альтернативної музики у нашому місті. Хоча й вони не виключають, що й 30 серпня, на коли заплановано проект, серед глядачів збиратимуть гроші на армію. Взявся за проект відносно молодий гурт "Mangust", заручившись підтримкою багатьох таких же ентузіастів. Мовляв, у місті й так нічого не робиться щодо рок-культури. Тому хто ж про тебе подбає, як не ти сам, подумали рокери й вирішили створювати можливість для виступів самостійно. Сцену поставлять на майданчику перед Палацом дітей та молоді, обіцяють залучити якомога професійніше світло та звук, охорону. Серед учасників — гурти "Pull Off" (Сарни), "Jackson Crack" (Луцьк), рівненські "The Marches". Необхідним для подібних заходів хед-лайнером буде не надто відомий у всеукраїнському масштабі, але добре знаний серед місцевих любителів андеґраунду рівненський гурт "Merva".


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також