МРТ в обласній лікарні — безкоштовно?

37280 22

Ми у соцмережах:

МРТ в обласній лікарні — безкоштовно?

700 тис. грн. минулого четверга посварили членів бюджетної комісії облради та посадовців ОДА. Вказану суму виділили з бюджету на ремонт МРТ в обласній лікарні, проте з таким витрачанням бюджетних коштів були згодні далеко не всі обранці. Бо так і не з’ясували, скільки пацієнти платять за обстеження на цьому томографі та хто отримає виділені гроші.

Попри суперечку, 700 тис. грн. на МРТ на останньому сесійному засіданні 15 лютого дали. Виступав найактивніше проти депутат Владислав Сухляк.

Не сподобалося йому не те, що магнітно-резонансний томограф потрібно ремонтувати за обласні кошти, а те, що без тендера обласна лікарня взяла використовувати потрібну для заміни деталь у приватної фірми, тож начебто тепер виділені 700 тис. грн. заплатять їй.

- Невідомо, на що конкретно витратять гроші. І чому саме така сума, чим обґрунтована? Керівництво лікарні навіть не прийшло на комісію, - зазначає пан Сухляк. – Всім відомо, що за томографію беруть благодійні внески у межах тисячі гривень. Можна було б провести ремонт МРТ за рахунок цих коштів.

В управлінні охорони здоров’я зазначають, що за МРТ в обласній лікарні просять 600-700 грн. «благодійного внеску». Проте головний лікар закладу Іван Зима такі суми заперечує.

- Просимо людей, які мають можливість, 100-200 грн. сплатити благодійного внеску. Якоїсь встановленої суми немає, - запевняє пан Зима. – Для багатьох людей обстеження взагалі безкоштовне: для учасників війни, інвалідів, онкохворих діток з обласної дитячої лікарні. Вдень проводимо 18 обстежень. Ургентних і стаціонарних хворих обстежуємо першочергово, планові обстеження мають чергу на 2-4 дні. У нашій лікарні це єдиний МРТ. Щоб томограф не зупинив свою роботу, коли вийшла з ладу його охолоджуюча голова, ми взяли у фірми, що обслуговувала це обладнання, нову голову - за договором користування. Коли придбаємо за обласні кошти і через тендер цю деталь, взяту у користування фірмі повернемо.

Окрім коштів на ремонт МРТ, обласна лікарня отримала на минулій сесії 1,5 млн. грн. для придбання миючої машини для ендоскопів та 80 тис. грн. на заміну вікон. За словами Івана Зими, заклад ще проситиме з обласного бюджету кошти на лапароскопічну стійку в гінекологічне відділення та на барокамеру.

Також отримав понад 1,5 млн. грн. діагностичний центр: 350 тис. грн. – на придбання медикаментів і рентгенівської плівки для лікування учасників АТО та незахищених верств населення, 1,2 млн. грн. – на купівлю комплексу для візуалізації хромосом у генетичному центрі.

Щодо інших обласних медзакладів, то депутати і посадовці були менш щедрими, розподіляючи бюджетні залишки минулого року: 500 тис. грн. виділили на ліки хворим на муковісцидоз, 100 тис. грн. – на лікування учасників АТО в обласній стоматполіклініці, 700 тис. грн. – на купівлю швидкозаморожувача плазми з температурним режимом для обласної станції переливання крові, 190 тис. грн. - на ліки для онкодиспансеру.

Начальник обласного управління охорони здоров’я Юрій Осіпчук зазначає, що цього року також заплановано купити обладнання для обласного центру ортопедії, запустити електронну базу даних для людей, які мають серцево-судинні захворювання, забезпечити сімейних лікарів комп’ютерами та Інтернетом, докупити обладнання для лікування аритмій у Сарнах, де створять філію обласного серцево-судинного центру. Якщо буде економія коштів у рамках проекту Світового банку, для області додатково придбають 15-20 реанімобілів.

- Багато побажань від закладів, але навантаження на бюджет цього року буде ще більшим, аніж торік, тож знайти кошти на придбання обладнання, медикаментів буде важче, - зазначає п. Осіпчук.

Зазначимо також, що обласна рада на сесійному засіданні минулого четверга збільшила витрати на харчування хворих – до 20 грн. на день. Додатково обласні лікарні отримають 5,3 млн. грн.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також