Муніципальна варта Рівного вже не попереджає, а штрафує

2769 0

Ми у соцмережах:

Муніципальна варта Рівного вже не попереджає, а штрафує

Папірців з попередженнями за неправильну парковку на лобовому склі більше не буде — тепер одразу складають протокол на штраф. Рівненські муніципали нарешті взялися за любителів залишити свої автомобілі там, де не треба: на «зебрі», під «цеглиною» чи на газоні. Найперше інспектори патрулюють центр міста — вулиці 16 Липня, Соборну, Гетьмана Мазепи, Симона Петлюри, Здолбунівську, Набережну та Сагайдачного. Присутність водія не обов’язкова, для фіксації порушень достатньо фотографій, які робить інспектор: одну перед складанням протоколу, а другу через 5 хвилин. Якщо за цей час водій повернеться до свого авто, то може уникнути штрафу. Наприклад, коли доведе, що робив вимушену зупинку, а не стоянку.

Як це працює — розповідає начальник відділу контролю за паркуванням мунварти Артур Шибрук:

— Інспектор за допомогою світломіра здійснює замір від кромки тротуару до автомобіля. При створенні повідомлення про притягнення до адміністративної відповідальності інспектор вказує наступні дані: марку автомобіля, частину статті КУАП, яку порушив водій, і відповідний пункт ПДР. На підставі цього розмір штрафу буде коливатися від 340 до 680 гривень. Після повторної фотофіксації можна друкувати саме паперове повідомлення. Залежно від погоди, його можна покласти у зіп-пакет. Інспектор залишає його на лобовому склі й робить ще одну фотографію автомобіля з повідомленням на склі. Дані передаються, встановлюється особа і формується постанова.

З моменту фіксації є 10 банківських днів, щоб сплатити 50% від розміру штрафу. Тобто якщо штраф 340 гривень, то за цей період можна сплатити 170 гривень і постанова вважається виконаною у повному обсязі, й на тому все. Якщо 10 днів спливає, а постанова не оплачена — вона надсилається рекомендованим листом за адресою реєстрації порушника. Він може її отримати, відмовитися або не отримати, ми будемо про це повідомлені. Настає 30 днів для сплати повної вартості штрафу. Якщо і цього не буде зроблено, тоді постанова підлягає примусовому виконанню — матеріали направляють у виконавчу службу.

Сплатити штраф можна одразу, за QR-кодом, що є на повідомленні. Він перенесе вас у Playmarket, де можна скачати мобільний додаток «Рівне. Сервіси». Так само на сайті міської ради є вкладка з постановами про притягнення до адміністративної відповідальності, де можна за номером повідомлення побачити всі ці дані, що саме було порушено, побачити фотографії. Там же будуть вказані реквізити для сплати штрафу.

Як пояснює директор департаменту муніципальної варти Андрій Пасічник, усі вулиці міста одразу не охоплять. Бо інспекторів замало — всього три. Тому передусім перевіряють найбільш «завантажені», які визначили в результаті моніторингу і затвердили на виконкомі. А от перехожі допомогти муніципалам не зможуть, бо не мають повноважень — їхня фотографія доказом порушення не стане. Можна поскаржитися по телефону, звернення розглянуть. Але не факт, що саме в цей момент інспектори будуть поблизу у вашому мікрорайоні. А сам порушник за цей час може вже й поїхати.

Скільки водіїв у Рівному вже отримали «листи щастя» — невідомо. Бо ця інформація напряму іде Держказначейству і самі муніципали її не мають. Але кажуть, що більшість власників авто погоджуються, що завинили, і готові платити штраф через додаток, лише деякі скандалять. Тож якщо водій не вважає себе винним, може оскаржити постанову в суді протягом 10 днів.

Рівняни також зауважують, що місто заодно мало би подбати і про парковки — як безкоштовні, так і платні. Заступник міського голови Ігор Кречкевич підтвердив, що такі наміри існують. Тому й в мобільному додатку уже наперед створено вкладку «платне паркування» — вона активується, коли відкриють першу платну муніципальну автостоянку. Можливо, платні паркомісця у Рівному з’являться уже в наступному році.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також