На дитячому майданчику зловили плазуна

2867 0

Ми у соцмережах:

На дитячому майданчику зловили плазуна

Рятувальників туди викликали рівняни, бо подумали, що натрапили на змію. Але ті також не ризикнули зловити плазуна, а повідомили про нього у Рівненський зоопарк.

І на вулицю  Дарівна,  1 у  Рівне виїхав спеціаліст зоопарку та зловив плазуна. Це був звичайний вуж, який повзав на дитячому майданчику.

Плазуна забрали та відвезли в місце їхнього природного мешкання, поблизу водойми та подалі від людей, повідомляє на своїй сторінці у Фейсбуці Рівненський зоопарк.

Основна прикметна риса зовнішності вужів, легко кидається в очі, - яскраві «вушка» жовтого або оранжевого кольору. Якщо зустрілася змійка з такими прикметами - знайте, що перед вами вуж. У гадюк не буває таких відмітин.  Знаючи, чим відрізняється вуж від гадюки, людина вже не буде зайвий раз лякатися, коли з-підніг на прогулянці раптом вислизне і поповзе в сторону змія з апельсиновими цятками. А ось якщо їх немає, то це плазун - швидше за все, гадюка. І тоді слід просто відступити в сторону, давши їй можливість поповзти. 

Вужі звичайно крупніше гадюки, голова у них подовженої овальної форми, і немає отруйних зубів.Чешуйкі пофарбовані найчастіше в чорний або темно-сірий колір, хоча зустрічаються і олівкові екземпляри. Гадюки ж майже завжди мають зигзагоподібний орнамент уздовж всієї довжини, хоча зустрічаються різновиди і без нього.

Є і інші способи, як відрізнити вужа від гадюки. Крім кольору лусочок формаголови у гадюк помітно відрізняється від вужів: гадюча голова більше схожа на трикутник, на відміну від витягнутого овалу голови. Гадюки більш товсті по відношенню до вужа, але менш довгі.

При зустрічі людини, ці змії теж ведуть себе по-різному. Вже намагається якомога скорестатися, поповзти подалі, оскільки боїться людини. Гадюка ж веде себя білш агресивно - намагається напасти і вкусити. Відомі випадки, коли гадюки кусали навіть палицю і власну тінь, прийнявши її за супротивника.

Є ще одна відмінність відрізнити гадюку від вужа. Гадюки живуть у високій траі, чагарнику, каменистихнорах, закинутих будівлях, - адже саме там живе і їх звична здобич - дрібні гризуни. Вужі в свою чергу воліють береги водойм та заливні луки. Вони полюють тільки на жаб, тому і місце проживання підбирають собі ближче до джерела їжі. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також