На Грабнику знову садили дерева (ФОТО)

1536 0

Ми у соцмережах:

На Грабнику знову садили дерева (ФОТО)

У парковій зоні на Грабнику екологи разом із поліцією висаджували зелені насадження. Таку акцію вони провели в знак закріплення усного договору зі співпраці, що стосується незаконної вирубки дерев, кущів та зрізання квітів.

 27 квітня Сад історій в Рівному та ГО Платформа взаємодій «Простір» започаткували Відкритий діалог. Зелені зони міста: безпека людей та дерев з Патрульна поліція Рівненської області щодо охорони зелених зон у нашому місті. Під час зустрічі в Палац дітей та молоді учасники обговорили шляхи вирішення існуючих проблем та домовились про подальшу співпрацю.

Сторони погодилися, що збільшення відсотку зелених зон у місті - це важливе завдання в контексті загострення проблеми змін клімату. Задля збереження та розвитку озеленення міста потрібна більш ефективна система охорони, яка включає:
- вело- та піші патрулювання усіх парків та скверів;
- освітлення, підтримку чистоти та охорону зелених зон;
- інформаційну роботу з населенням;
- налагодження контакту та узгодження дій, у випадках виявлення порушників, між керівництвом парків, рівнянами та поліцією; 
- створення муніципальної варти;
- налагодження контакту з представниками влади міста у питанні обрізання та видалення зелених насаджень.

Патрульна поліція у разі знищення або пошкодження зелених насаджень, окремих дерев, чагарників, газонів, квітників та інших об'єктів озеленення (згідно статті 153 КУпАП) виявляє і притягує до відповідальності порушників у межах компетенції. Патрулі покривають усе місто і, де не зможе проїхати машина, там рухається вело- чи піший патруль, незалежно від того чи зелена територія має офіційний статус парку або скверу чи ні.

Ключову роль у охороні зелених зон міста відіграють небайдужі мешканці, які, зазвичай, першими стають свідками пошкодження чи знищення зелених насаджень. Залежно від ситуації дії рівнян можуть бути наступними: 
1. Запитати, чи є дозвіл на видалення чи обрізання зелених насаджень;
2. У разі відмови надати документи чи сумнівів у правомірності дій викликати поліцію;
3. Фото- та відеофіксація події до прибуття поліції;
4. Подання заяви про порушення та надання пояснення поліції для подальшого розгляду справи.
5. Слідкування за розглядом справи.

Важлива також роль міської влади для створення більш дієвої системи охорони зелених зон міста. Зелені насадження відносяться до об’єктів благоустрою, тому підсилити поліцію могла б міська муніципальна варта. Як скоро буде створена така варта і які повноваження матиме - це все вирішує влада міста.

Щодо збереження дерев - також суттєво допомогло б публічне оприлюднення планів їх видалення та обрізання, що погоджені міською владою, а також контакт з уповноваженим надавати відповідні дозволи.

Крім пошкодження зелених насаджень учасники піднімали питання незаконного продажу первоцвітів та спалювання трави. Також підтримали ідею використання зелених насаджень вздовж доріг (де це можливо) як альтернативного способу обмеження руху пішоходів.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також