На комплексі з переробки радіоактивних відходів готові до старту «гарячих» випробувань

1420 0

Ми у соцмережах:

На комплексі з переробки радіоактивних відходів готові до старту «гарячих» випробувань

На комплексі з переробки радіоактивних відходів Рівненської АЕС, який споруджено спільно з Єврокомісією, в рамках проекту міжнародної технічної допомоги TACIS завершено перший етап комплексних випробувань. На черзі – другий етап, так звані «гарячі» випробування на реальних радіоактивних відходах, успішне завершення яких стане початком експлуатації першого комплексу на діючих атомних електростанціях України.

Впровадження комплексу дасть можливість підвищити рівень безпеки Рівненської АЕС шляхом застосування передових інноваційних технологій з переробки радіоактивних відходів, що, у свою чергу, дозволить вивести систему поводження з РАВ на РАЕС на новий, сучасний світовий рівень. 

Цьогоріч у лютому було завершено перший етап комплексних («холодних») випробувань допоміжних систем і усіх семи установок КПРАВ, участь у яких взяли фахівці електростанції та представники інспекції Держатомрегулювання України на РАЕС. За результатами першого етапу підготовлено звітну документацію, яку направлено до Держатомрегулювання України з метою отримання окремого дозволу на другий етап («гарячих») випробувань. Успішне проведення «гарячих» випробувань дозволить об’єкту поступово перейти у промислову експлуатацію.

Днями комплекс з переробки радіоактивних відходів відвідали представники атестаційної комісії НАЕК «Енергоатом». Головні метрологи Енергоатома, Атомремонтсервісу, Хмельницької АЕС та провідний інженер відділу метрології Компанії дізналися про основне призначення та мету створення комплексу, етапи його будівництва, принцип процесу переробки на кожній із семи установок об’єкту та очікувані результати від експлуатації.

- Нам було цікаво відвідати новітній комплекс, адже тут проводитиметься багато метрологічних вимірювань. Оглянувши його сучасне технологічне обладнання, яке, безумовно, відповідає високим європейським стандартам можна сказати, що це - «прорив» у напрямку поводження та зберігання РАВ в Україні. Діяльність комплексу на РАЕС дозволить не лише зменшити обсяги відходів, які утворюються в процесі експлуатації, а й підвищити безпеку та екологічність вітчизняної атомної енергетики в цілому та зберегти навколишнє середовище, - поділилися своїми враженнями гості РАЕС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також