На музей — чотири претенденти

2168 0

Ми у соцмережах:

Олександр Булига

У червні закінчується контракт з Олександром Булигою, багаторічним керівником Рівненського обласного краєзнавчого музею. Конкурс на посаду директора закладу було оголошено у квітні й, окрім п. Булиги, на місце претендує ще троє кандидатів. А за кілька днів до конкурсу голова облради підписав розпорядження про створення робочої групи, яка має вивчити діяльність музею та п. Булиги.

У розпорядженні йдеться, що створена група повинна «вивчити питання щодо додержання керівником актів законодавства України при здійсненні повноважень щодо поточного управління закладом, ведення фінансово-господарської діяльності та забезпечення ефективності використання і збереження майна».

Керівник комунального відділу облради Юрій Нілабович уточнює, що окрім того, що з директором музею закінчується контракт, підштовхнув до створення робочої групи конфлікт музею та забудовників на вулиці Толстого. А нагадаємо, що музейники пікетували будівництво та навіть подали до суду на Рівненську міську раду з вимогою скасувати її рішення про виділення землі забудовнику. Відстоювали ідею, що висотка зруйнує вигляд історичної будівлі музею і що на ділянці має бути громадський простір. Судовий позов музею розкритикували депутати облради і, зрештою, від суду музей відмовився, мотивувавши це тим, що забудовник вимагав сплатити 400 тис. грн. за простій техніки.

Склад комісії, яку сформував голова облради, доволі цікавий. Очолив робочу групу заступник голови Олексій Бучинський. Окрім нього та голови гуманітарної комісії Алли Черній, перевірятимуть діяльність музею депутат Олександр Савчук, який, як і п. Бучинстький, належить до фракції «Свобода», радниця голови Оксана Фурманець та троє працівників виконавчого апарату облради.

А між іншим, на конкурс на посаду директора музею подався 32-річний керівник Рівненського районного управління культури Іван Солодуха, який уже багато років — член «Свободи». Також додамо, що документи подали працівниця обласного архіву Тетяна Самсонюк та директор «Рівненської старовини» Юрій Харковець.

Юрій Нілабович, начальник комунального відділу Рівненської облради:

— Потрібно розібратися у ситуації, подивитися зсередини: в охоронній зоні будують висотку за музеєм чи ні, який стосунок музей має до будівництва. Потрібно встановити істину. Окрім того, вивчити, як працює музей, які його фонди.

Олександр Булига, директор Рівненського обласного краєзнавчого музею:

— Дуже добре, що до музею така увага влади. Хоч якось зважать на його проблеми. Бо востаннє комісія у нас була ще за обласної ради минулого скликання. А інвентаризацію ми проводимо наприкінці кожного року.

Я 13 років очолюю музей, 30 років у ньому працюю і вважаю, що повинен був податися на конкурс на посаду. Оберуть чи ні — не знаю, але свою програму розвитку музею озвучу. До слова, недавно у нас були європейці й зацікавилися досвідом проведення «Музейних гостин», хочуть запросити наших митців на подібний захід, який організовуватимуть у себе. Тож і у нас вчаться.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також