Керівництво ПЦУ на Рівненщині зміниться, коли мине 40 днів від смерті секретаря

1213 0

Ми у соцмережах:

Петро Мартинюк, Олег Півень, Василь Рудніцький

Минулих вихідних у Свято-Воскресенському соборі молилися за спокій душі секретаря Рівненської єпархії ПЦУ Сергія Лучаніна. Адже минуло дев’ять днів від його смерті. Отець Сергій Лучанін був унікальним церковним діячем. Адже обіймав аж три важливі посади — секретаря єпархії, керівника релігійних громад у Рівненському районі та був очільником у Свято-Воскресенському кафедральному соборі.

Тож митрополит Рівненський та Острозький Іларіон видав розпорядження, яким призначив священників на всі три вакантні посади. Щоправда, вони поки що лише виконують ці обов’язки. Бо за церковною традицією ще не минуло 40 днів від смерті попереднього секретаря.

Секретар єпархії за церковною ієрархією є другою за важливістю людиною в області. Ним, відповідно до розпорядження митрополита, буде протоієрей Петро Мартинюк, який служить у Покровському соборі та викладає у Рівненській духовній семінарії ПЦУ.

Виконувати обов’язки благочинного у Свято-Воскресенському соборі тепер буде отець Василь Рудніцький. Він відомий тим, що обіймає посаду речника єпархії, а ще активно займається організацією паломницьких поїздок.

Священник Олег Півень, який служить у храмі села Бармаки Рівненського району, буде виконувати обов’язки благочинного у Рівненському районі. Якщо перевести на державний лад, то ця посада рівнозначна керівнику району.

Петро Мартинюк, в.о. канцлера:

— На мене покладено послух виконувати обов’язки секретаря єпархії. Це робота, яка пов’язана з адмініструванням релігійних громад та їхніх звернень до єпархії або до керуючого єпархією. Уточню, що всі рішення, як і до цього, ухвалює митрополит Рівненський та Острозький Іларіон. До моїх обов’язків входить лише зустрічатися з людьми, які мають певні питання або проблеми. Іншими словами, це адміністративна робота, яка пов’язана з життєдіяльністю єпархії. У цьому послуху мені допомагатимуть різні відділи, які діють при єпархії. У церкві є традиція не призначати нікого на посаду, поки не минуло 40 днів з моменту смерті людини. Чи то секретаря, чи то керуючого єпархією. Якщо говорити про покійного отця Сергія Лучаніна, то він є тою людиною, яка багато зробила для становлення української церкви в області. Адже у 90-х роках він був одним з перших священників у Рівненській єпархії.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також