На Рівненщині ліс переважно крадуть селяни, кажуть в обласному управлінні

4440 1

Ми у соцмережах:

Віталій Сухович

У першому кварталі 2019 року на Рівненщині було зафіксовано 195 випадків незаконної вирубки лісу.

Як озвучив сьогодні на прес-конференції начальник обласного управління лісового господарства Віталій Сухович, за три місяці незаконними вирубками було завдано шкоди на 1,6 млн грн. Зловлені порушники добровільно відшкодували станом на зараз 368 тис. грн.

29 справ, за словами п.Суховича, було передано до правоохоронних органів, проте у суді розглянуто було поки одну.

Чотирьох працівників лісгоспів звільнили, а 21 працівника притягнули до відповідальності через незаконні вирубки лісу, зокрема і майстрів лісу, і лісівників.

Пан Сухович зазначає, що не всі працівники причетні до незаконних рубок. Більшість була покарана, бо вчасно не виявила чи не попередила проблему.

Віталій Сухович зазначає, що в основному краде ліс місцеве населення. Селяни, коли їх ловлять за крадіжкою, кажуть, що ріжуть ліс або собі на дрова, або для потреб власного господарства. Наприклад, на будівництво чи щоб поставити паркан.

Діють, за словами начальника управління, в області і банди, які вирізають цінні породи дерев, наприклад, дуби, які масово переробляють у Костопільському районі, а також на судній Волині.

Щодо причетності до незаконної вирубки лісівників, то п.Сухович зазначає, що були проблеми у Володимирецькому лісгоспі, проте їх вирішили, змінивши керівництво та розділивши площі лісгоспу та держспецлісгоспу на два лісгоспи – Володимирецький та Рафалівський.

Визнає п. Сухович, що також відомо про скарги селян, що під час санітарних рубок засохлих дерев лісівники вирізують і здорові. Такі факти, за словами начальника управління, перевіряють.

Пан Сухович додав, що на сайті обласного управління лісового господарства можна знайти перелік ділянок, де наразі відбувається рубка лісів. Усі вирізані дерева лісівники чіпують.

Проте є в області і законна нечіпована деревина – вона належить 16 приватним підприємствам, які утримують 56 тис. га лісів та мають право на вирубку.  

Головний лісівник області також додає, що у 2016-2018 роках лісівники області засадили 15 тис. га нових лісів. Загалом щорічний приріст лісових насаджень, за його словами, в області становить більше 3 кубів на один гектар.

Станом на цей рік лісовий фонд, який підпорядковується держлісгоспам, на Рівненщині дорівнює 797 тис. га, що більше ніж було на цей час торік.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також