На Рівненщині діятиме заборона куріння у кафе та ресторанах

2190 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

З 11 липня кафе, бари та інші приміщення ресторанного бізнесу Рівненщини повністю звільняються від диму сигарет для нагрівання (Айкосів, Гло) нарівні зі звичайними сигаретами, а також кальянами та електронними сигаретами.

 На порушників чекають санкції, і навіть наявність попільнички на столі є приводом для накладення штрафу. Для закладів ресторанного господарства – це 3 000 гривень у випадку першого порушення і 15 000 гривень у разі повторного протягом року.

Зміни набувають чинності відповідно до Закону 1978-ІХ, згідно з яким розширено перелік заборонених до вживання у громадських місцях тютюнових виробів та гаджетів. Контролюватиме виконання закону Національна поліція та Держпродспоживслужба.

Рестораторів та власників кав'ярень Рівного та області просять вжити заходів, як-то проінформувати персонал про нововведення, прибрати попільнички зі столів, розмістити графічні і текстові попередження для відвідувачів про заборону куріння у приміщеннях тощо.

Крім суб'єктів ресторанного бізнесу, обмеження стосуються куріння у лікарняних, спортивних, культурних і навчальних закладах; приміщеннях органів влади та самоврядування; на підприємствах, в установах і організаціях; готелях і гуртожитках, аеропортах (крім спеціально відведених для цього місць), вокзалах і станціях; на дитячих майданчиках і зупинках громадського транспорту; у ліфтах і таксофонах; місцях загального користування житлових будинків; підземних переходах і на транспорті (у тому числі у таксі).

Для цих суб'єктів господарювання (крім ресторанів) за недотримання нових антитютюнових правил загрожує штраф 1 000 гривень, у разі повторного протягом року порушення — 10 000 гривень. Примітно, що органи місцевого самоврядування можуть розширити перелік no smoking friendly локацій на власний розсуд окремими рішеннями.

У всіх перелічених громадських місцях (закладах господарювання) має бути розміщено графічний знак про заборону куріння і текст: “Куріння, вживання, використання, тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!”. Нерозміщення цієї інформації також передбачає штраф у розмірі 1 000 гривень.

Абсолютна більшість громадян України підтримують нововведення. Згідно з опитуванням проведеним Київським міжнародним інститутом соціології у травні 2022 року – 80% українців підтримують заборону куріння сигарет для нагрівання в громадських місцях. При цьому дві третини українців готові проактивно захищати своє право на бездимне повітря” - прокоментував Дмитро Купира, виконавчий директор ГО “Центр громадянського представництва “Життя”

Разом з цим, внаслідок агресивної реклами сигарет для нагрівання та електронних пристроїв для куріння, вперше з 2006 року поширеність куріння, яка стабільно зменшувалась, різко змінила динаміку і поповзла вгору. У 2022 році порівняно із 2020-м поширеність всіх видів куріння в Україні зросла з 23% до 28%. Що є приводом для посилення антитютюнового законодавства з боку держави, адже 85 тисяч українців щороку помирають від хвороб спричинених курінням.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також