На Рівненщині засудили диверсанта «Пушкіна» з Білорусі, який намагався підірвати електроопору РАЕС

674 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині засудили диверсанта «Пушкіна» з Білорусі, який намагався підірвати електроопору РАЕС

З жовтня 2015 року Іван Яровий служив стрільцем в одному з підрозділів «ДНР», а через рік долучився до лав «ЛНР» та був навідником гаубиці. У 2023 році був у складі ПВК "Вагнер", брав участь боях поблизу Бахмута, мав позивний «Пушкін».

Батько Івана – росіянин, мати – білоруска. Народився «Пушкін» в Ростові. Коли Івану було 6 років, мати пішла від його батька, забрала сина і поїхала на батьківщину, в Білорусь.

-  Він – нормальна людина, хороший хлопець. Добре вчився. Але потім щось таке трапляється... Після 9-го класу пішов у ПТУ, будівельний коледж. Довчився. За місяць до закінчення училища він поїхав в Росію на заробітки. Потім повернувся і сказав, що піде в вечірню школу... Він же сам не знає, що йому потрібно. Туди він не пішов – заробіток малий, сюди не пішов – заробіток малий. Звідки може бути велика зарплата? Адже немає ні стажу, ні освіти. А потім поїхав на роботу... і опинився на Донбасі,скаржилась у минулому журналістам Радіо Свобода Наталія Іванівна, мама Ярового.

Найбільше жінку турбувало, що її син такий дивний і ніяк не може визначитися в житті, що йому потрібно: «Він же хороший хлопець. Кажу: «Іване, залишся. Десь щось буде». Сьогодні розмовляємо нормально, а завтра він бере і їде. За одну хвилину людина збирається і їде. Без грошей, без усього... Я думаю, сподобався йому цей спосіб життя», – додає вона.

У 2016 році бойовик Яровий написав кореспонденту Радіо Свобода в соціальній мережі:

- 15 серпня я повісив автомат на цвях, все.  Всіх причин не скажу... Скажу одне: я своє відбув там. Будуть «укри» наступати, повернуся, а зараз мені і тут непогано, собою займуся. Набридло ламати, буду будувати.

Будувати він не став. Наприкінці березня 2023 року із Іваном Яровим  через Telegram зв’язалася особа, яка назвалась співробітником Генерального штабу Збройних сил РФ, і запропонувала поїхати на територію України та скоїти диверсію.

Іван Яровий погодився. Він придбав новий мобільний телефон, декілька сім-карток, ліхтарик, маскувальний халат, компас і термобілизну. 11 січня 2024 року чоловік прибув до міста Пінськ у Білорусь, звідки невстановлена особа переправила його через кордон. В Україні його зустрів інший спільник, який передав наплічник із підробленим паспортом громадянина України та GPS-трекерами, щоб навести російський БпЛА на Рівненську АЕС. Того ж дня білорус приїхав до анкерної опори Рівненської АЕС, де його затримали співробітники СБУ.

До речі, анкерна опора Рівненської АЕС відіграє важливу роль у видачі потужності та має народногосподарське значення, оскільки є складовою частиною об`єднаної енергосистеми України. Якби російські війська завдали удар по даному об'єкту, то це призвело б до знеструмлення Києва та частини Київської області.

За співпрацю з росіянами обвинувачений отримав 1000 доларів винагороди. Крім того, йому обіцяли посприяти в отриманні російського громадянства та сплатити 5000 доларів після виконання завдання.

У судовому засіданні обвинувачений визнав свою провину повністю та сприяв слідству.

Суддя Кузнецовського міськсуду Ганна Бренчук визнала Івана Ярового винним. За вчинення диверсії "Пушкін"  отримав 15 років позбавлення волі, а за створення терористичної групи чи терористичної організації — 13 років. Остаточне покарання присудили шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим — 15 років колонії,  з конфіскацією майна. Початок строку відбування покарання рахуватимуть з дня затримання чоловіка.

Вирок суду він ще може оскаржити в апеляційному суді.

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також