На Рівненщині зростає кількість дітей, хворих на кашлюк

1841 0

Ми у соцмережах:

Фото - ілюстративне

За сім місяців цього року на Рівненщині було зафіксовано 143 випадки захворювання на кашлюк, що на 16% більше ніж за аналогічний період минулого року. Рівень захворюваності у нашій області є найвищим в державі.

На кашлюк (або ж коклюш) хворіють діти до 14 років, найчастіше у віковій групі від 1 до 4 років. 85% захворілих дітей не були щеплені або не отримали чергового щеплення проти кашлюку, повідомлено на сайті Рівненського обласного лабораторного центру МОЗ.

Найвища захворюваність – у Березнівському, Корецькому, Рівненському районах та у Рівному.

Незважаючи на те, що в області є достатня кількість вакцини АКДП, планові щеплення проти кашлюку виконуються не в повному обсязі. Вакцинація дітей до року за 1 півріччя 2018-го виконана на 29%.

В області майже 20 тис дітей старше року, які не отримали вакцинальний комплекс проти кашлюку в попередні роки.

А кашлюк, зазначають епідеміологи, є підступним та небезпечним інфекційним захворюванням. Інфекція легко поширюється від людини до людини, в основному повітряно-крапельним шляхом під час кашлю чи чхання.

Більшість дітей, які заразилися кашлюком, страждають від нападів кашлю протягом 4-8 тижнів. Найбільш небезпечне це захворювання для немовлят. Під час приступу кашлю може виникати апное (тимчасова зупинка дихання), що може призвести до смерті дитини.

«Напади кашлю при кашлюку практично неможливо зупинити ні медикаментозно, ні за допомогою процедур або маніпуляцій. Не роблячи щеплення, батьки свідомо наражають своїх дітей на небезпеку. Запобігти кашлюку можна лише завдяки вакцинації», - йдеться у повідомленні лабораторного центру.

Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики кашлюку потрібно у 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення).

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також