На рівненському Поліссі - проблеми з дровами

1460 0

Ми у соцмережах:

На рівненському Поліссі - проблеми з дровами

Не встигли учні восьми шкіл у Дубровицькому районі повернутися із зимових канікул, як їх відправили на нові — на невизначений термін. Посеред січня тамтешні шкільні котельні залишилися без дров, бо посадовці у районі не змогли домовитися, хто має завозити паливо і… кидати його в котли.

Призупинили навчання у другій та третій школах Дубровиці, а також Орв'яниці, Осові, Круповому, Сельці та Лютинську. Інші навчальні заклади району поки з дровами, проте незрозуміло, чи надовго. Проблема — через конфлікт голови Дубровицької РДА із керівником комунального підприємства райради «Теплосервіс», яке до кінця минулого року опалювало значну частину шкіл району. Наприкінці року попередній договір із «Теплосервісом» закінчився, а новий РДА не захотіла підписувати, мотивуючи тим, що користуватися послугами КП задорого. Опаленням шкіл з січня мав би напряму опікуватися відділ освіти, проте перебрати управління котельнями та закупити паливо для усіх шкіл, розповідають, там не встигли. В обласному управлінні освіти зазначають, що поки шукають, як вирішити проблему, діти будуть на «продовжених канікулах». За словами начальника управління Григорія Таргонського, винне у тому, що у школах холодно, комунальне підприємство. Бо воно, мовляв, відмовилося везти дрова, поки РДА не заплатить 1,6 млн. грн. за минулий рік. А окрім того, має один з найвищих тарифів в області. У районі, додає п.Таргонський, проблема з коштами: технічному персоналу шкіл навіть не виплатили зарплати за грудень.

Натомість Григорій Шах, директор «Теплосервісу», усю вину перекладає на голову РДА Миколу Петрушка, який і сам керував цим комунальним підприємством 12 років:

— Це спланована диверсія Петрушка, як на мене. Він хоче довести «Теплосервіс» до банкрутства, бо має свої фінансові інтереси у цьому. У жовтні нас попросили розпочати опалювальний період пізніше — з 23 числа, проте у районному бюджеті не передбачили коштів на розрахунок з нами, хоча гроші були. Голова РДА повторював, що буде стабдотація на опалення. Тож ми закуповували паливо за власні кошти — на кінець року мали понад 600 тис. грн. боргу перед постачальниками. Нам вже відмовилися торфобрикет та дрова у борг давати. А з 1,9 млн. грн., які витратили на опалення шкіл, нам заплатили тільки трохи більше 300 тис. грн. наприкінці року. Фактично борг за минулий рік закладів освіти — 1,6 млн. грн. З 13 січня ми були готові розпочати опалення: розпочався новий фінансовий рік, кошти є, нам би переказали аванс, аби ми закупили дрова, — і з цього понеділка було б у школах тепло. Але голова РДА скликав директорів шкіл, заборонив підписувати договори на цей рік з «Теплосервісом», виплачувати нам борг і заявив, що краще спустити воду у системах опалення шкіл.

Віталій Сухович, депутат облради від Дубровицького району та начальник обласного управління лісового господарства:

— Лісгоспи мають договори з «Теплосервісом», дрова підприємству надають, але ж з ним РДА не хоче продовжити договір на опалення шкіл. Ми пропонували голові РДА відкласти питання про передачу котелень на весну, коли завершиться опалювальний період, але він не прислухався.

Віталій Ундір, заступник голови Рівненської ОДА:

— Дали доручення керівництву району погасити хоча б частину боргу перед «Теплосервісом» і підписати договір. Підприємство, у свою чергу, має завезти паливо до шкіл, щоб вже у четвер, 18 січня, діти повернулися на навчання.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також