На рівненському сміттєзвалищі вже добувають газ

1779 0

Ми у соцмережах:

На рівненському сміттєзвалищі вже добувають газ

У Рівному на сміттєзвалищі почали виробляти електроенергію. Це стало можливо завдяки нещодавно побудованій біогазовій станції. Компанія «Укртепло» витратила на її облаштування 20 мільйонів гривень.

Інвестори демонструють Володимиру Хомку обладнання

Технологія передбачає добування метану, який утворюється завдяки природному процесу гниття відходів. Для того, аби його звідти викачати насосами, вже пробурили 26 свердловин. Газ подаватимуть з компресора до поршневого двигуна, який перетворить його в електроенергію. Іван Надєїн, засновник групи компаній «Укртепло»: — Вартість вкладеного ми плануємо окупити за три-чотири роки. Наша компанія уже має міні-ТЕС, газові установки та близько сотні котелень. Подібні установки діють в кількох містах України: Житомирі, Києві, Черкасах та Миколаєві. Взагалі таке обладнання є в Європі на кожному сміттєзвалищі. Наша установка вироблятиме приблизно 500 кВт за годину. газ

Ростислав Кралюк, директор сміттєзвалища: — Періодично на сміттєзвалищі у весняно-літній період трапляються пожежі. Горить переважно метан, який постійно накопичується. Під час горіння він забруднює довкілля. Адже у нас захоронено близько п'яти мільйонів тонн відходів. Глибина шару залягання сягає до 30 метрів. Тому можна лише уявити, які у нас відбуваються процеси. Якщо відкачати газ, то пожежна безпека підвищиться одразу на 50%. Володимир Хомко, міський голова: — Інвестор платитиме нам за оренду 200 тисяч гривень на рік. Згідно з договором, за власний кошт вони обладнають на сміттєзвалищі відеоспостереження та встановлять пожежні гідранти.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також