На Рівненську АЕС завезли контейнер для відпрацьованого ядерного палива

1175 0

Ми у соцмережах:

На Рівненську АЕС завезли контейнер для відпрацьованого ядерного палива

Обладнання носить назву HI-STAR. Рівненська «атомка» отримала його в процесі впровадження технології компанії «Holtec International» (США). Призначення – транспортування відпрацьованого ядерного палива до з РАЕС до Чорнобиля, де на разі завершують будівництво відповідного сховища.

 Про це повідомляє прес-служба РАЕС.

Транспортний контейнер HI-STAR, вагою понад 110 тон, доставлено на Рівненську АЕС з морського порту Чорноморськ спеціальним автотрейлером. У турбінному відділенні енергоблоку №4 РАЕС виконано перевантаження контейнера на залізничний вагон-транспортер спеціальним вантажопідіймальним краном (125 т.с.) для великогабаритного та
великовагового обладнання. Роботи успішно проведені силами персоналу цеху вантажопідіймальних механізмів, цеху з ремонту основного турбінного устаткування та транспортного цеху Рівненської АЕС. В цілому такі підготовчі роботи виконуються в рамках програми впровадження технології «Holtec International» для зберігання ВЯП Рівненської, Хмельницької та Южно-Української АЕС у Централізованому сховищі відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), що споруджується у Чорнобильській зоні відчуження.

Холодні випробування частини американського обладнання (без перевантаження ВЯП) були проведені на всіх енергоблоках Рівненської АЕС. На сьогоднішній день у ВП «Складське господарство» зберігаються контейнери HI-STAR і HI-TRAC. За словами заступника головного інженера енергоремонтного підрозділу РАЕС з ремонту реакторного устаткування Олександра Подика, перше перевантаження ВЯП планується провести на енергоблоках №№1, 2 Рівненської АЕС до наступного планово-попереджувального ремонту – у 2021 році.

Довідково: На кінець минулого року готовність об’єктів на майданчику будівництва ЦСВЯП становила 97%. Зокрема вже влаштовані 110 залізобетонних фундаментів на майданчику зберігання контейнерів. Завершено будівництво та отримано сертифікат ДАБІ про прийняття в експлуатацію «Під’їзної залізничної колії до ЦСВЯП». Відповідно до проєкту Сховище вміщатиме 458 контейнерів HI-STORM, що призначені для біологічного захисту і пасивного тепловідведення від ВЯП, що зберігаються у БЦК, а це більш як 16,5 тисяч відпрацьованих паливних збірок.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також