На рівнян нападали скажені лисиці, вовк, вівця, корова і єнотовидна собака

1795 0

Ми у соцмережах:

На рівнян нападали скажені лисиці, вовк, вівця, корова і єнотовидна собака

В Україні, у тому числі на Рівненщині, епідемічна ситуація зі сказу залишається нестійкою та неблагополучною. Щороку в області звертається за медичною допомогою близько трьох тисяч людей, які постраждали від укусів тваринами.

У 2014 та 2016 роках на Рівненщині було зареєстровано два випадки сказу серед людей: у Володимирецькому та Гощанському районах. В обох випадках зараження відбулося через покуси котами, повідомляє Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ.

За вісім місяців поточного року в області зареєстровано 30 випадків захворювань тварин на  сказ. Так, було виявлено 9 скажених лисиць, 13 собак, трьох котів, вовка, бобра, корову, єнотовидну собаку та вівцю.

Випадки захворювання реєстрували у Дубенському, Гощанському, Острозькому, Рівненському, Березнівському, Корецькому, Здолбунівському, Зарічненському, Радивилівському, Володимирецькому, Дубровицькому та Костопільському районах.

За медичною допомогою після покусів звернувся 1321 мешканець область. 80-х вкусили  хворі на сказ тварини. 9% укушених відмовилися від антирабічного лікування.

Збудник сказу вражає центральну, нервову систему, що призводить до порушення дихання і внаслідок цього – до смерті. Вірус виділяється у хворих тварин зі слиною, тому зараження найчастіше настає при укусах, а також може відбуватися при ослиненні шкіри.

Однією з основних ознак розвитку захворювання є водобоязнь, утруднення під час ковтання рідини, поява судом при спробі пити воду. З моменту появи ознак і симптомів хвороби сказ стає смертельним.

Перші симптоми сказу схожі на симптоми грипу: підвищена температура, головний біль і втома. Потім хвороба поширюється на дихальну систему, шлунково-кишковий тракт та центральну нервову систему. У критичній стадії переважають ознаки гіперактивності та паралічу. Смерть наступає протягом перших п’яти днів хвороби.

Вірус сказу може з’явитися в слині за 10-14 днів до проявів хвороби, тож заразитися можна навіть від зовні здорових тварин. Тому при кожному укусі, навіть при ослиненні, потрібно промити рану водою з милом і негайно звернутися в медичну установу, наголошує лікар-епідеміолог В.Томицька.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також