30 тисяч рівнян не забрали свої щойно виготовлені закордонні паспорти

5335 1

Ми у соцмережах:

30 тисяч рівнян не забрали свої щойно виготовлені закордонні паспорти

Торік на Рівненщині виробили вдвічі більше документів, ніж зазвичай. Після анулювання візового режиму з Європою люди займали чергу вдосвіта, щоб мати змогу замовити закордонний паспорт з електронним чіпом.

А з введенням системи електронної черги розбирали місця на прийом до спеціаліста на місяць уперед. Однак виявилось, що не всім ті документи були потрібні. Бо забирати їх після виготовлення не всі поспішають. Зараз на складах обласної міграційної служби зберігається 30 тисяч закордонних паспортів, які не прийшли забрати їхні власники. Лежатимуть вони там ще кілька місяців. Якщо по них ніхто так і не прийде, то їх просто знищать.

Валентина Іванюк, речник УДМС України в Рівненській області:

— Зараз уже такого великого навантаження на міграційну службу немає. Бо дуже багато установ в Рівному приймають документи на виготовлення закордонних паспортів. Однак є затримка з їхнім виготовленням на підприємстві «Поліграфкомбінат «Україна». Біометричні паспорти у терміновому порядку виробляються майже в строки. Але за звичайною процедурою паспорт замість 20 робочих днів можуть робити близько двох місяців.

Зараз наша електронна черга зайнята на 27 днів уперед. Але уже проглядається тенденція, що не всі паспорти забирають. Це можна пояснити тим, що люди, можливо, передумали їхати за кордон. Документи ми можемо зберігати лише рік. Якщо ж не заберуть, то їх буде анульовано. І людям доведеться робити їх ще раз.

Юлія Шигорева, директор рівненського ЦНАПу:

— У Центрі документ ми можемо зберігати місяць, а потім передаємо на зберігання до міграційної служби. Перед цим клієнту надсилаємо повідомлення, телефонуємо.

На мою думку, багато людей у нашій державі роблять собі новий паспорт на всяк випадок. Наприклад, у нас на прийом до спеціаліста реєструються на два місяці наперед. А коли у клієнта запитують, чи йому потрібна послуга «термінове виготовлення паспорта», то він відповідає, що йому не терміново. Хай вдома лежить, може, колись пригодиться.

Нагадуємо, в Рівному три установи здійснюють прийом документів на виготовлення закордонного паспорта і паспорта громадянина України у вигляді ID-картки: рівненський ЦНАП, управління Державної міграційної служби та ДП «Документ». Ціни ненабагато різняться. Щоб зробити закордонний паспорт у терміновому режимі, коштує приблизно 810 грн., а у звичайному — 557 грн.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також