Науковці розповіли, чи варто українцям турбуватися через пожежу у Чорнобильській зоні

1865 0

Ми у соцмережах:

Науковці розповіли, чи варто українцям турбуватися через пожежу у Чорнобильській зоні

5 червня у зоні відчуження зайнялася суха трава. Вогонь охопив, за даними ДСНС, близько 10 гектарів. На сьогодні пожежу продовжують локалізовувати, проте відкритого вогню, за повідомленням рятувальників, вже немає.

У соціальних мережах та ЗМІ вчора поширювали повідомлення із закликом закривати вікна через небезпеку розповсюдження радіоактивних речовин.

Інформаційно-аналітичний центр з атомної енергетики EUAXIS підготував коментарі експертів щодо ситуації у Чорнобильській зоні.

Олександр Конопльов, голова моніторингової місії МАГАТЕ з радіологічних аспектів, міжнародний експерт з атомної енергетики:

- Зараз радіаційний фон у зоні нормальний. Але під час пожежі починається сублімація. Це означає, що при збільшенні температури тверді тіла піднімаються в повітря. У зоні залишилося кілька «цезієвих» лісів, тож деяка небезпека присутня. Вітер зараз у західному напрямку, проте пожежі, які були 3-4 роки тому, показали, що випадання радіонуклідів опісля не несе загрози.

Григорій Коваленко, доктор фізико-математичних наук, завідувач лабораторії радіоекологічної безпеки і радіаційного моніторингу Українського науково-дослідного інституту екологічних проблем:

- Радіонукліди, зокрема цезій, присутні у рослинах зони, тож загроза локального перенесення забруднення через пожежу існує, але йдеться про незначні концентрації, які не становлять небезпеку для здоров'я людей. Навіть для прилеглих населених пунктів, у межах 15-20 кілометрів, ризик мінімальний.

Спрогнозувати і оцінити ситуацію можна за системою радіаційного моніторингу в Чорнобильській зоні, в розробці якої ми теж брали участь. Ця система реєструє як гамма-фон, так і дозволяє робити аналіз повітря. Система працює в режимі реального часу та дозволяє відстежити, що і в яких кількостях потрапило в атмосферу. Питання тепер в іншому: чи працює ця система.

Михайло Уманець, голова Державного комітету України по використанню атомної енергії (1992-1996 рр.), генеральний директор Чорнобильської АЕС (1987-1992):

- Неправильно називати ліс у Чорнобильській зоні «рудим» або «іржавим». Його там давно немає – вирубали одразу після аварії. Важливо розуміти, яка саме ділянка горить та чи проходить вона через радіаційний центр. Якщо проходить, нічого хорошого в цьому немає. Разом з гарячим повітрям від пожежі можуть піднятися радіонукліди, а далі все залежить від рози вітрів. Зараз немає підстав панікувати. Але з боку людей, які зараз працюють в Чорнобильській зоні, було б дуже правильно оперативно пояснювати, що відбувається.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також