Навіщо просіювати борошно насправді: не тільки, щоб очистити

261 0

Ми у соцмережах:

Навіщо просіювати борошно насправді: не тільки, щоб очистити

Чи потрібно просівати борошно для тіста? Будь-який пекар або кондитер вам скаже — так. Але на практиці господині частенько пропускають цей крок — мовляв, борошно з магазину чисте, тому сенсу немає. Але сенс усе ж таки є. Розповідаємо, навіщо просівати борошно через сито, коли це робити потрібно обов’язково і як його просіяти, якщо сита немає.

За своєю суттю просіювання — це відділення сторонніх домішок від борошна. Раніше, коли борошно мололи старим способом на млинах, у нього могли потрапити великі частинки, наприклад, зерен. Тому, щоб відокремити їх від чистого борошна, його потрібно було просіяти. Нині з цим трохи простіше, але тим не менш питання залишається — чи потрібно просівати магазинне борошно, адже воно чисте? Однозначно, потрібно. Але не стільки для того, щоб очистити продукт від домішок, а щоб наситити його киснем. У результаті того ж транспортування борошно спресовується, а це впливає на якість випічки. Щоб зробити її повітряною та легкою, борошно потрібно ретельно просіяти.

Що дає просіяне борошно: у ньому немає сміття та сторонніх домішок; його легше вимішати — в роботі воно стає податливим і легким, а грудочок формується менше; поліпшується структура тіста — просіяне борошно насичується киснем, випічка виходить ніжнішою і пишною; тісто на просіяному борошні краще підходить.

Також просіювання реанімує залежане борошно і допомагає зберегти його. Чи потрібно просівати цільнозернове борошно? Так, просівати потрібно будь-яке борошно, зокрема й цільнозернове.

А якщо не просівати борошно? Загалом катастрофи не буде — хіба що тісто може вийти не тієї консистенції, випічка може не піднятися або недостатньо пропектися. Це відбувається тому, що просіяне борошно в об’ємі стає більшим, і, як правило, це враховують у рецептах. Якщо ж, наприклад, ви полінуєтеся і додасте непросіяне борошно (а не так, як написано в рецепті), то його у вас у підсумку буде менше, і технологія вже буде порушена.

Перш ніж просіяти борошно, зверніть увагу на рецепт: якщо в ньому вказано, що потрібно просіяти склянку борошна, так і потрібно зробити, і після додати його. Але якщо вказано, що потрібно додати 1 склянку просіяного борошна, то це означає, що потрібно просіяти борошно, а потім відміряти склянку.

Якщо, крім борошна, в рецепті йдуть ще якісь сухі інгредієнти — наприклад, сода, розпушувач, сіль, какао, то їх можна просівати разом із борошном — так суха частина вийде повітряною й однорідною.

Зазвичай борошно просівають за допомогою сита — сталевого, пластикового або волосяного, середній діаметр — близько 20 см. Також у продажу зараз є різні кружки-сито, які полегшують цей процес. Класичний спосіб просіювання борошна: його порційно додають у сито і, рухаючи з боку в бік або постукуючи по бортику, просівають.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також