Найнезвичайніші прізвища українців

33614 0

Ми у соцмережах:

Найнезвичайніші прізвища українців

”Була в мене в садку Підлятська, потім після школи стала Чайникова, а пізніше — Комар. Зараз навіть і не скажу її нове прізвище...” — на наші запитання про незвичайні прізвища люди реагували жваво і весело, відразу згадуючи приклади незвичайних прізвищ або їхніх сполучень. «У моїй корпорації працюють Голод, Сало і Буряк. Начальник у них Кукуй», — розповіла нам киянка Олена. Ірина Волкова з Харкова розповіла, що її дівоче прізвище Козлова, але при цьому бабуся до заміжжя була... Волковою: «От я і відновила історичну справедливість». На одному з інтернет-форумів киянка Марія Янковська пише: «У мене в класі колись був хлопчик на прізвище Розумний і дівчинка з дивним пташиним прізвищем — Ворона. Після школи вони одружилися. Постало питання, хто яке прізвище бере. У підсумку вийшло наступне: вона взяла подвійне прізвище Ворон-Розумна, він залишився під незміненим.

А наш журналіст Дмитро Гуцало згадав, що в його групі в Національному медуніверситеті ім. Богомольця навчався хлопець Сова, дівчина Сичова, Карасьова і Рибалка. Здогадуєтеся, хто з ким одружився? До речі, одного разу як «навчальний посібник» до цієї компанії в аудиторію привели хлопця Конопльова, який розповів, що почав «вживати» тільки через прізвище. Окрема тема — медичні байки про лікарів з незвичайними прізвищами. Так, у Києві лікар Михайло Злий проводить магнітно-резонансну томографію, причому його колеги часто жартують над ним, мовляв, добре, що ти з технікою, а не з людьми працюєш! Екс-завідувачем харківської психіатричної лікарні був Михайло Бредня. Кажуть, що в столиці є хірург Нагнойний і стоматолог... Безрукий, травматологи Могила і Костогриз. У Київському міському онкоцентрі є лікар Раков. Але кумедні збіги бувають не тільки в медицині. Інна Непийпиво розповіла нам, що працювала директором у кафе при пивзаводі. «Коли влаштовувалася на роботу, у відділі кадрів дуже сміялися, а журналісти, які у нас були, навіть сперечалися, що такого бути не може», — говорить Інна, яка, окрім іншого, любить пиво. До речі, прізвище вантажника з цього кафе — Нездіймишапко, бармена — Нікулін. Але і це ще не все. Кажуть, що в недавньому минулому в київській ДАІ працював чоловік на прізвище Задериголова. Але людина була з нормальним почуттям гумору і зовсім не ображалася, коли його називали Забериправа. Тим більше, що любив він цей «процес».

Спасибі: «Рано ще дякувати, спочатку прізвище скажіть» ”Люди спочатку не вірять, що в мене таке прізвище, по кілька разів перепитують. А зазирнувши в паспорт, захоплюються: «От це так!» — розповідає льотчик-випробувач Андрій Спасибі. — Якщо розібратися, то «спасибі» — це «спаси Бог». І я сприймаю своє друге ім’я як оберіг, що допомагає мені в складних ситуаціях, тим більше, що за родом служби з небезпекою доводиться зіштовхуватися досить часто». Про походження свого прізвища Андрій розповідає, що за сімейною легендою його прадід був надто ввічливою людиною. «По десять разів усім говорив: «Спасибі, що зайшли», «Спасибі, що допомогли»... От сусіди його між собою і прозвали «Спасибі». А коли перед першою світовою був перепис населення і прийшли до нас, то прадіда вдома не виявилося. Писар запитав у сусідів: «Хто тут живе?», ті і відповіли: «Спасибі». Так мій предок Литвин і одержав нове прізвище», — говорить Андрій. За словами Спасибі, у молодості він був незадоволений своїм прізвищем, але потім почув, що є Немийвуха й інші колоритні українські прізвища, і зрозумів, що вже краще Спасибі! Тим більше, що всі на нього реагують з посмішкою. «Наприклад, даішники кілька разів відпускали не оштрафувавши, подивляться в права, розсміються, і тільки скажуть: «Більше так не роби!» — зізнається Андрій. Про незручності, що приносить прізвище, Андрій говорить з посмішкою: «Кілька разів чиновники мені говорили: «Рано ще дякувати, спочатку прізвище скажіть». Додамо, що друзі і колеги кажуть одне одному не «спасибі», а «дякую», щоб зайвий раз не турбувати Андрія, самого ж льотчика жартома прозивають Мерсі.

Слідчий Сердечна: «До мене завжди черга» Ми знайшли трьох людей на прізвище Сердечний. «Коли називаю своє прізвище, автоматично в співрозмовника виникає добра посмішка: «Яке у вас прізвище гарне!». І спілкування розвивається в дружелюбному руслі, — розповідає Аліна Сердечна із Чернівців. — Трохи курйозне співвідношення моєї професії і прізвища. Уявіть реакцію обвинувачуваних на слідчого на прізвище Сердечна. Відразу до мене утворюється черга. Сподіваються на мою «сердечність», раптом пошкодую. А одного разу мені, слідчому Сердечній, попався обвинувачуваний — громадянин Молдови на прізвище Попа». Але найкумедніші випадки відбуваються у Сердечних у поліклініках. Схема шаблонна. «Моя бабуся викликала лікаря додому, і коли зателефонувала в поліклініку, відбувся такий діалог: «Ваше прізвище?». «Сердечна». «Жінко, мене не цікавлять ваші болячки! Ваше прізвище?» — згадує Тетяна Серцева з Кривого Рогу. А от які незручності трапляються в Сердечних в армії. «Мій тато, офіцер запасу, розповідав, що, будучи солдатом, він дуже отримував від старших за званням, дуже вже прізвище незвичайне, підлогу мити — Сердечний, в наряд — Сердечний...» — розповідає Катерина Сердечна із Запоріжжя.

Був Неганов, став Щасливий ”Звати мене Неганов Юрій. Начебто прізвище як прізвище, але мені воно не подобалося, та й від імені було відчуття, що воно не моє, чуже. А нещодавно батьки виїхали на ПМЖ в іншу країну, знайшов знайомства в паспортному столі, до них додав двадцять гривень, три місяці почекав — і я став Максимом Щасливим», — розповідає 28-річний дончанин, який стверджує, що з новим прізвищем йому живеться просто чудово. ”Мені по роботі доводиться спілкуватися з великою кількістю людей (фірма, в якій працює Максим, займається встановленням фільтрів для води), колеги скаржаться на примхливих клієнтів, а в мене навпаки — мені завжди раді, там, де на інших гарчать, мене мало не за стіл чай пити силою тягнуть», — розповідає Максим. Незадовго до зміни прізвища він проконсультувався з нумерологом, і той розповів, що приставка «не» змушує сприймати життя з негативного боку. «Так загалом і було, а зараз у мене ніяких претензій до світу! Все чудово! Та й друзі кажуть: «З тобою легко і приємніше спілкуватися». Батьки хлопця сприйняли новину про зміну прізвища по-різному. «Батько трохи образився, сказав: «Я думав, ти будеш продовжувачем роду», а я у відповідь: «Нічого страшного, я новий рід почав»; а мама тільки і сказала: «Це твоє діло, я тебе як любила, так і люблю», — розповідає про сімейні суперечки Юрій-Максим. Чи не захоче Максим ще раз змінити ім’я і прізвище, поки невідомо. «Не знаю, як там складеться, але те, як мене зараз називають, — межа моїх мрій. Я свої нові ім’я і прізвище обожнюю!».

”Ну ця... Красива? Ні? Улюблена? А! Кохана!!!” ”Дуже часто, коли я говорю своє прізвище, мене запитують «чия?» — розповідає 30-річна львів’янка Таня Кохана, — відповідаю: «Я не «чия», я по життю кохана, улюблена». Ми поспілкувалися з багатьма Коханими, і про своє прізвище всі вони говорили одне: під час знайомства протилежна стать буквально тане, та й не тільки протилежна. «Деякі дівчата запитують, чи є в мене брат з таким же прізвищем, — розповідає Людмила Кохана із Закарпаття. — Бувають такі ситуації, що хочеться бути непомітною, але щойно справа доходить до прізвища — ти вже перебуваєш у центрі уваги. Ще дуже смішно слухати, коли люди намагаються згадати моє прізвище. Вони говорять: «Ну ця... Красива, ні? Улюблена? А! Кохана!!!». А в мого чоловіка була така ситуація: хтось, не повіривши, що так буває, замість прізвища Коханий написав — Шкіряний».

Антикризове прізвище ”У робочих відносинах прізвище певною мірою навіть і допомагає, особливо коли треба вести переговори з людиною, яка заздалегідь агресивно налаштована. І часто після знайомства ділові відносини стають швидше партнерськими, — каже ще одна львів’янка Ольга Кохана. — Хоча бували випадки, коли моє прізвище ставило чоловіків у пікантне становище. Наприклад, кажуть при своїй дружині Оля Кохана і відразу уточнюють, що це тільки прізвище». ”У дитинстві зі мною був такий випадок. У п’ятому класі однокласник у магазині продуктів купував мені морозиво. Уявляєте, як здивувалася продавщиця, почувши від хлопчика звернення: «Кохана, ти яке будеш морозиво?» — згадує Ірина Кохана. До речі, багато чоловіків і жінок Коханих воліють звертатися одне до одного не по імені, а за прізвищем. «Батьки завжди з гордістю говорять своє прізвище, а коли вимовляють тост «за любов» додають: тому що ми Кохані», — розповідає львів’янка Олеся Кохана. Але повернемося до бізнесу. «З таким прізвищем жити цікаво, приємно, весело, тому що воно приносить мені удачу, везіння і любов. Попереднє прізвище було в мене Царьова, і я почувала себе на висоті, з гордо піднятою головою, хоча я дуже скромна і сором’язлива. Зараз мені здається, що я кохана всіма навколишніми, так ніжно і з посмішкою на вустах вони вимовляють: Кохана. Реакція начальства і чиновників — поблажлива, питання в житті (незважаючи на ситуацію в країні) вирішуються завжди позитивно, — розповідає медик Олена Кохана з Хмельницького. — Одного разу я допомагала влаштувати однокласницю в поліклініку секретарем у приймальню. Так головлікар сказав, що з моїм прізвищем треба мені самій в білому халаті ходити. І взяв мене, молодого фахівця в інтернатуру (а влаштуватися було ой як нелегко). І коли на талончиках писали лікар Кохана, всі чоловіки стовбичили біля моїх дверей».

Цілувальникови: «Яке прізвище? Це покликання!» Звичайно ж, День усіх закоханих святкують усі. Але особливо ті, у кого прізвища Цілувальников або Любимов. «У дитинстві я соромилася свого прізвища, воно мені здавалося вульгарним, а я була скромною, сором’язливою, — згадує киянка Карина Цілувальникова. — Але в дитячому садку познайомилася з дівчинкою Наталею Поцілуйкіною і зрозуміла, що все не так вже й погано». ”Коли дівчата кажуть: «Яке в тебе гарне прізвище», я відповідаю: «Яке прізвище? Це покликання!» — розповідає киянин Антон Цілувальников. «Мене часто запитують: «Чи правда, що ти добре цілуєшся», відповідаю: «Так», і щодня одержую компліменти!» — продовжує Карина. А Олена Цілувальникова з Донецька розповіла ось яку історію: «Незнайома жінка одного разу, почувши моє прізвище, сказала, що мій тато всю молодість був ловеласом, що всі дівчата з нашого району були закохані в нього і хотіли пересвідчитися, чи виправдовує він таке прізвище!». Цікаво, що в роду Карини були ще й Любимови: «Бабуся довго вагалася, але врешті-решт поміняла одне красиве прізвище на інше». А прізвища дідусів і бабусь Антона були: Сова, Бура, Трікаш і Цілувальников. Про походження свого прізвища Цілувальникови говорять наступне — у давнину господарі шинків цілували хрест і обіцяли, що не будуть обманювати клієнтів, що перебрали зайвого.

”Вам, Халява, халяви не буде!” ”Коли навчався у Львівському військово-політичному училищі, викладачі жартували: «Вам, курсант Халява, на халяву здати іспити не вийде!» — згадує військовослужбовець Олександр Халява. — Так вже і після училища друзі намагаються жартувати в цьому ж ключі». За словами власника цього рідкісного прізвища, у його роду було багато шевців: «Коріння моєї родини йде на схід України, предки були майстрами, шили різне взуття -­ від домашніх тапочок до святкових чобіт, а голенище раніше саме і називали халявою». Олександр Миколайович говорить, що особистому життю таке прізвище не заважає: «Заміж виходять же на за прізвище! Хоча моя колишня дружина моє прізвище не взяла».

”Добрий-Вечір, привіт!” Словосполучення «Добрий вечір, здрастуйте або привіт» звучить трохи дивно, але саме так дуже часто звертаються до лідера групи «Вій» Дмитра Добрий-Вечір. «Одного разу у молодості мене затримали дружинники, так вони вирішили, що я не прізвище своє називаю, а знущаюся з них, і надавали мені добряче, — згадує Дмитро. — А нещодавно був випадок. Я лежав у лікарні з чоловіком на прізвище Довганич, і коли ми разом прийшли в реєстратуру лікар, ледве під стіл від сміху не сповз...» Якихось сімейних легенд про походження цього козацького прізвища в роду в музиканта немає: «Хіба що прадід вирішив, що на відміну від інших «Добрихвечорів» треба писати прізвище через дефіс, як подвійне».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також