Не банда, а «громадське формування»!

3349 1

Ми у соцмережах:

Не банда, а «громадське формування»!

Вам ніколи не хотілося після робочого дня трохи поохороняти безплатно громадський порядок? Виявляється, що саме такий спосіб проведення дозвілля є найбільш бажаним для десятків «накачаних» молодиків без слідів втоми від важкої праці на обличчях.

Денис Магадов, 22-річний керівник і співзасновник громадського формування «Характерник». Фото "Кримських новин":

— Спільно з правоохоронцями ми готові допомагати охороняти порядок в місцях масового скупчення людей та проводити рейди в місцях, які викликають сумнів. Сюди відносяться гральні заклади та «наливайки», які продають алкоголь навіть дітям. В травні біля Рівненської ОДА за нашої допомоги було розігнано бурштиновий мітинг, організатори якого зараз сидять в тюрмі. Ми вели боротьбу з нелегальними автозаправними станціями. Декілька справ нам вдалося довести до суду, і недобросовісні підприємці отримували штрафи від 18 до 50 тисяч гривень. — До нашого формування входить близько 20 осіб переважно мого віку. Проте ми розраховуємо прийняти до своїх лав не менше сотні, які виявили таке бажання. Всі наші хлопці пройшли ту чи іншу силову підготовку. Багато хто займався греко-римською та вільною боротьбою, мають звання майстрів і кандидатів у майстри спорту. Я, наприклад, проходив вишкіл на одній з баз полку «Азов». Раніше ми брали участь в охороні громадського порядку як представники «Національного корпусу». Проте дійшли висновку, що нам потрібно більше повноважень, щоб можна було без перешкод зайти, наприклад, до грального закладу і спитати, чому в них все не так, як прописано законодавством; боротися з недобросовісними забудовниками та підприємцями.

Магадов_1

Денис Магадов під час засідання міськвиконкому

На зауваження про те, чому не йдемо в патрульні, можу сказати, що не завжди патрульна поліція виступає на захист громади міста і захищає її інтереси. У нас у пріоритеті — саме захист прав рівнян. Можу запевнити, що в такі брудні справи, як рейдерство, ми лізти не будемо. Щодо нашого фінансування, то у нас будуть членські внески. Також розмовлятимемо з підприємцями міста про якесь мінімальне матеріальне забезпечення, бо ж навіть форму потрібно за щось придбати. Проте більшість членів «Характерника» мають офіційну роботу. Щодо носіння травматичної зброї, то спершу ми маємо зарекомендувати себе. Нас одразу про це попередили. Гадаю, що це питання для «Характерника» розглядатимуть не раніше як за два роки. Зараз ведемо переговори з патрульною поліцією, щоб тренуватися в їхніх тирах, проходячи вогневу і тактичну підготовку.

Віктор Царук, інженер облуправління лісового та мисливського господарства, який у 2014 представляв «Правий сектор»:

— Я один із тих, хто таке формування колись створив. Керівництво ним віддали чоловікові, який просто пороздавав дозволи на носіння зброї та гумових кийків. На сьогодні — чим вони займаються, не можна шва добрати. І таких у нас є шість у Рівному. Єдині «Сом» і «Сокіл» ще трохи діють. То навіщо нам сьоме таке формування? Їх взагалі треба ліквідувати та врешті заснувати муніципальну поліцію, щоб знати, з кого спитати.

Ніна Скиба, член міськвиконкому:

— Громадське формування «Характерник» не надало жодних довідок про своє керівництво. А чи немає серед них судимих, наприклад? Питання треба відправити на довивчення, адже йдеться про дозволи на носіння зброї. Такі формування мають всі дозволи на руках і повинні діяти законно. А насправді дехто займається рейдерством та «кришуванням».

Сергій Паладійчук, секретар міської ради Рівного:

— Громадське формування відрізняється від муніципальної поліції тим, що за нього не потрібно платити гроші. Так, справді, з усіх наявних у Рівному формувань працюють тільки два — «Сом» і «Сокіл». Решта займаються якимись незрозумілими речами. Ситуація з хлопцями «Характерника» протилежна. Вони реально допомагають і охороняють громадський порядок. Проте для цього їм потрібно легалізуватися. Тоді вони потраплять у правове поле і стануть більш контрольованими і відповідальними. На зауваження про те, що на підтримку громадських організацій ми виділяємо з бюджету 800 тисяч гривень в рік, хочу відповісти: бюджет муніципальної поліції, за нашими підрахунками, становив би 9 мільйонів на рік.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

— Муніципальна поліція має менше прав, ніж громадське формування. Наприклад, не має права носити зброю. До виборів нам обіцяли, що функції муніципальної поліції мала би виконувати патрульна і підпорядковуватися муніципалітету, як у всіх інших країнах. Проте у нас вона підпорядковується Авакову. Тому й назріла проблема створення муніципальної поліції. Але в цьому — рішення за депутатами. На минулій сесії проект рішення про створення муніципальної поліції зняли з розгляду. На мою думку, функції захисту прав громадян мають виконувати винятково держава, армія і поліція. Бо хтозна кого вони там беруть до того громадського формування, як слушно наголошує Ніна Скиба. Я їх в очі жодного не бачив. І яка їхня мета насправді? Проте я на засіданні виконкому проголосував за те, щоб погодити їхній статут — для того, щоб не робити для них виняток, адже голосував і за шість попередніх громадських формувань. При тому, що «Сом» — єдина організація в місті, яка, я бачу, що працює — ми їх і фінансуємо.

Василь Зелінський, начальник Рівненського міськвідділу поліції:

— З тих громадських формувань, які є в нашому місті, чотири — найактивніші. Це «Сом», «Сокіл», «Захисник» і «Козацька самооборона». Ми залучаємо їх до охорони громадського порядку, коли бачимо, що не вистачає поліцейських. Попередньо узгоджуємо кількість членів громадського формування та графік їхніх чергувань під час того чи іншого масового заходу. Розглядаємо членів таких організацій як партнерів поліції. До того ж до застосування сили до порушників громадського порядку вони можуть вдаватися тільки в супроводі працівника поліції, найчастіше патрульного, який має одразу на місці скласти адмінпротокол. В інакшому випадку застосування сили і спецзасобів буде розглядатися як порушення з боку члена громадського формування. Дозволи на носіння спецзасобів, в тому числі травматичної зброї, видає управління превентивної діяльності в Рівненській області на основі наявності в людини посвідчення члена громадського формування. Якщо буде зафіксовано, що скористалися пристроєм неправомірно, дозвіл одразу скасовують. Право користуватися спецзасобами формування отримує не відразу після реєстрації. Спершу воно повинне себе зарекомендувати, а його члени мають пройти відповідне стажування. Організація має право діяти тільки в межах конкретного населеного пункту і не може виїздити в область для виконання своїх повноважень.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також