Не хочеш служити — ЗАПЛАТИ. Хочеш — теж плати!

2265 0

Ми у соцмережах:

Не хочеш служити — ЗАПЛАТИ. Хочеш — теж плати!

Внаслідок оголошеної керівництвом України рішучої боротьби із корупцією «розцінки» на ті чи інші «послуги» чиновників стали загальновідомими — хоч вивішуй ці розцінки на дверях державних установ. Щоб не забрали в армію, торік слід було заплатити не менше 350 доларів. Щоб забрали, але так, щоб не потрапити на фронт, беруть на 50 доларів менше. Саме стільки, 300 доларів, запросив із майбутнього воїна-контрактника Андрій Борисюк, заступник начальника штабу з комплектування батальйону Нацгвардії у Рівному, якого затримали цього понеділка під час отримання хабара. Аби «клієнту» було зручніше, Борисюк сам приїхав по гроші до нього додому, де його вже чекали.

Андрій Борисюк

Ідея трохи підзаробити на бажанні юнаків призовного віку відслужити у комфортних умовах і без ризику для життя буквально висіла у повітрі. Зарплата та забезпечення контрактників у частинах внутрішніх військ МВС, перейменованих нині на Нацгвардію, не гірша, ніж у Збройних силах. Статус «учасника бойових дій» та усі відповідні пільги можна одержати, поїхавши ненадовго у відрядження на другу чи третю лінію оборони, подалі від ворожих куль та снарядів. Ну як не взяти за таке трохи грошей із охочих?

Що буде далі? Справа упійманого на хабарі військовика, можливо, дійде до суду, а можливо, знаючи наших борців із корупцією, і не дійде. А ось розцінки на «послуги» хабарників у погонах можуть зрости у зв’язку із ризиком бути упійманим. На скільки саме зростуть? Дізнаємось невдовзі, коли затримають чергового хабарника.

 

Затримання відбулося у квартирі майбутнього контрактника-стрільця на вулиці Грушевського у Рівному. Частину грошей знайшли між сидіннями автомобіля, а 1200 гривень - у кишені військового.  

Пан Борисюк офіційно був у відпустці, коли приїхав по гроші. Одразу після затримання його відправили до ІТТ, а у четвер Рівненський міський суд обрав йому міру запобіжного заходу - тримання під вартою протягом двох місяців із можливістю внесення застави, розміром 96 000 гривень.

 

Відповідно до декларації Андрія Борисюка, у 2016 році він офіційно володів тільки невеликою земельною ділянкою і одержував зарплатні близько 17 тис. грн. на місяць, утримуючи дружину та двох дітей.

У Рівному батальйон Нацгвардії базується на вулиці Степана Бандери і складається з двох підрозділів: конвойного та охорони громадського порядку. Останній захищає переважно чиновників, інкасаторів та час від часу допомагає спецпідрозділам поліції розганяти бурштинокопачів.

Юрій Табак, військовий прокурор Рівненського гарнізону:

Службовцям Національної гвардії держава надає дуже хороший соціальний пакет. Тому нечесний посадовець вирішив на цьому нагріти руки. Підозрюваний вимагав хабар, а потім у той же день особисто поїхав його забирати. Зараз ще тривають слідчі дії та збирається доказова база для відсторонення його від посади. Ми ще з’ясовуємо, чи він діяв сам, чи перебував з кимсь у змові. За одержання хабара посадовцю загрожує позбавлення волі на термін від восьми до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Олег Тіхов, прес-офіцер Західного оперативно-територіального об’єднання Нацгвардії, якому підпорядкований рівненський батальйон:

— Є три шляхи влаштуватися на службу за контрактом у рівненський батальйон Нацгвардії. Можна безпосередньо звернутися до батальйону, можна до штабу військової частини чи у центр комплектування, які розташовані у Львові, а можна також потрапити через військові частини Збройних сил, де військовослужбовцям пропонують перейти на службу за контрактом у Нацгвардії чи у прикордонних військах.

Ті, хто звертається напряму до підрозділу у Рівному, потрапляють до посадової особи, яку і затримали на хабарі. Йому приносили усі потрібні документи. Для цивільних осіб — це паспорт, приписне чи військовий квиток, дипломи, атестати, посвідчення водія. Ті, хто був на строковій службі або на контракті, додають витяги з наказів, копії послужного списку і т. п. Кандидати на посаду проходять медогляд, психологічну комісію, здають тести з фізичної підготовки. Далі командир підрозділу проводить з ними співбесіду, щоб визначити, на яку посаду можна буде їх призвати. Щоб стати стрільцем, наприклад, спеціалізована освіта не потрібна. Якщо людина підходить, її документи відправляють на затвердження до Львова, де кандидату потрібно пройти атестаційну комісію.

Вакантні посади у рівненському батальйоні на сьогодні є. За останні півроку призвали на службу у Рівному 17 осіб. Контракти з охочими служити у Нацгвардії укладають на три роки. У них передбачено, що людину можуть відправити служити й до іншого міста, і у зону АТО. У середньому контрактники отримують від 7 тис. грн. на місяць.

Андрій Колесник, адвокат затриманого:

- З 5 до 24 лютого мій підзахисний перебуває у відпустці, він не може бути суб’єктом злочину, оскільки не перебував на службі і не проводив відбору. Формулювання, викладені у підозрі, є загальними, досить розмитими та не конкретними. Хоча КПК вимагає саме конкретності у формулюваннях, про це зазначає і пленум Верховного Суду України, оскільки цим порушується право на захист, так як неможливо захищатися від неконкретного обвинувачення.

Практика Європейського суду з прав людини говорить, що доведеність наявності обґрунтованої підозри у вчиненні кримінального правопорушення на момент вирішення питання про застосування запобіжного заходу має відповідати стандарту «розумна підозра». У підозрі мають бути наявні факти та інформація, які переконали б об’єктивного спостерігача в тому, що саме ця особа скоїла саме цей злочин.

Богдан СЛОНЕЦЬ, Алла САДОВНИК, Вікторія МАМОТЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також