Не Масляна, а «Прийди, прийди, весно красна»! (ФОТО)

2628 0

Ми у соцмережах:

Не Масляна, а «Прийди, прийди, весно красна»! (ФОТО)

Напередодні Великого посту в росіян є традиція святкувати Масляну, коли вони готують млинці та влаштовують гуляння. Проте в України є свої традиції прощання з зимою та стрічання весни. І млинці у них займають далеко не перше місце. А от веснянки, снігові скульптури, спалення «Кострубоньки», катання на конях, солодкі цукерки-півники – так. Щоб переконатися в цьому, варто хоч раз з’їздити на подібне дійство в Мирогощу на Дубенщині під назвою «Прийди, прийди, весно красна!».

Останнього разу свято зустрічі весни в Мирогощі відзначали чотири роки тому. Після цього традиційні щорічні гуляння припинилися у зв’язку з трагічними подіями на Майдані, на Півдні та на Сході України. Проте місцеві жителі вирішили все ж повернутися до них у 2018 році.

Святкування проходило на величезній території Мирогощанського аграрного коледжу. Саме сюди з’їхалися тисячі людей з усіх навколишніх сіл та міст, і навіть із сусідніх областей. Наприклад, 40-річний пан Валерій:

-          Я приїхав аж із Луцька, бо дуже люблю це дійство. Кожного року відвідую його. Цього разу привіз із собою ще два буси своїх родичів та друзів.

Гостей на свято пускали сторожеві зі списами. Перед деякими гостями (очевидно, такими, які справляли вигляд забезпечених) списи опускалися і пройти їм не давали, поки не покладуть п’ятака і той двадцяточку в спеціальну тацю.

Тут є на що подивитись. Насамперед – гігантські снігові кольорові скульптури переважно тварин, виготовлені студентами коледжу. Були й інші композиції, наприклад, велетенська піч або ж кімната з диваном та телевізором. Ось де вдосталь матеріалу для фантазій із селфі. Усіх творців снігових скульптур преміюють солодкими подарунками за рахунок спонсорів свята.

А діти верещали від захвату, з’їжджаючи на довжелезній гірці, яку також змайстрували зі снігу. А також в невеличкому канатному містечку.

Якщо змерзли – гайда грітися казково смачним глінтвейном, чаєм, кавою і смакувати шашликами та чебуреками. Вартість задоволення в залежності від намету – 10-20 гривень за гарячий напій, 30 – 50 гривень за пиріжок чи шашлик. При бажанні можна було поласувати і солодкою ватою чи тими ж цукерками-півниками. А от на підморожені млинці, які розігрівали на сковорідках народ майже не дивився і мало хто їх купував.

Поїли, а ось і видовища. Спершу кінний парад. Колону очолив отаман Корецький Рівненського козацтва Петро Базилевський. Далі: козак куреня Славутсько-Хмельницького козацтва Володимир Матвійчук, а також студенти і викладачі Мирогощанського аграрного коледжу. А завершував колону чемпіон породи, переможець Всеукраїнських кінноспортивних змагань в Одесі жеребець Дійакбар.

Цілий натовп навколо себе зібрало традиційне сакральне дійство родом з язичництва – спалення Кострубоньки – солом’яного опудала, яке символізує все погане. Наші предки вірили, що таким чином захистять себе від злих сил, розтоплять зиму та пришвидшать прихід весни.

А потім гостей свята порадували виступи народних колективів.

Також нам на камеру фотокореспонденту потрапили дівчата з дивовижними зачісками. 14-річна Аня та 13-річна Анжеліка з привільного навмисне підготували такі зачіски до свята зустрічі весни в Мирогощі, куди приїхали з рідного сусіднього села Привільного.

-          Це канекалон, штучні пасма, які подарував нам брат Анжеліки на День святого Валентина, а її мама нас заплела, - розповіла Аня. - На одну зачіску витратила понад годину, бо такі коси дуже важко заплітати, йде багато маленьких резиночок. Розплітати теж буде дуже важко і неприємно.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також