Нема школи - нема села: у Тур'і назріває бунт, бо влада хоче закрити гімназію

1079 0

Ми у соцмережах:

Нема школи - нема села: у Тур'і назріває бунт, бо влада хоче закрити гімназію

Про повідомляє фейсбук-блог "Знай більше" .

Журналістка Ксеня ГАЛИЦЬКА розповідає:

- У 2017-му році, із журналістським візитом, я відвідувала невеличке село Тур'я, що на Дубенщині. Тоді районна рада мала намір (і вона це зробила) забрати у місцевої школи єдиного автобуса, яким до навчального закладу щодня кілька кілометрів возили учнів з сусіднього села. Чому забрали? Бо на той час село увійшло до складу тоді ще новоствореної Смизької ОТГ. А автобус "поїхав на район" - у Вербську ЗОШ.
Сьогодні в селі навчальний заклад знову у центрі скандалу, оскільки місцеві депутати мають намір оптимізувати (ліквідувати) Тур'янську гімназії, в котрій навчаються учні з двох сіл - Тур"ї та Онишківців.
Днями у Смизькій ТГ відбулась позачергова сесія, де вирішували питання Про затвердження Плану заходів з оптимізації закладів освіти Смизької селищної ради на 2021рік.
І на думку місцевих депутатів Тур'янська гімназія підлягає ліквідації. А все тому, що "у гімназії протягом цього навчального року навчається 55 здобувачів освіти із двох населених пунктів. Спостерігається низька народжуваність...".
- Також , на думку місцевої влади , нашу гімназію потрібно ліквідувати й через те, що застаріла матеріально- технічна база й потребує оновлення, відсутня внутрішня вбиральня і не оснащений харчоблок. Але це недопрацювання самої ж влади, а не простих сільських людей, в яких хочуть відібрати школу. Чим наші діти гірші, що їх позбавляють права навчатися у своєму селі? То автобуса забирали, що вся країна про це знала, а тепер ще й ліквідовують, - бідкаються батьки учнів гімназії.
У Тур'янській гімназії відбудуться громадські слухання. Люди просять владу не закривати єдиний навчальний заклад в їхній окрузі. Назріває бунт, адже в Тур'ї та Онишківцях налаштовані рішуче. І при потребі вдадуться до радикальних дій, аби їх почули у столиці, якщо не чують на місці.
- Так, у нас навчається до шести десятків учнів, але навіть із цією кількістю гімназія відповідає вимогам по наповнюваності класів. Зрозумійте, немає школи – немає села! Ми категорично проти ліквідації нашого закладу. Й просимо представників влади дослухатись до думки учнів, батьків, колективу, - розповіли люди . 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також