Нічні гості: що сниться українцям?

2583 0

Ми у соцмережах:

Нічні гості: що сниться українцям?

Сновидіння— один із найзагадковіших проявів нашої психіки. Чому нам сняться сни? Чому в одних вони яскраві і кольорові, а в інших — сірі і невиразні? Чи правильно трактують сновидіння народні сонники? На ці та інші запитання "АіФ" спробував знайти відповіді разом з Надією Джулай, лікарем-психотерапевтом Центру психотерапії та медичної психології.

сны кошмары

Таємний страх

Бувають випадки, коли людину переслідують щоночі страшні сни. Іноді поганий сон надовго залишає неприємний осад. Чому сняться кошмари? У сні відображаються переживання і неприємні враження, а страшні сни — це позбавлення мозку від подібного сміття. Як вважають психологи, кошмари уві сні вказують нам на те, що в житті існують проблеми, які потребують негайного вирішення. Тому-то страшні сни часто повторюються, наполегливо нагадуючи людині, що необхідно щось виправити. Позбутися страшних снів можна, при цьому не обов'язково приймати снодійне, достатньо з'ясувати причину нічних кошмарів і усунути її. Марині протягом трьох місяців по кілька разів на тиждень снився один і той же страшний сон — нібито за нею гналися три розбійники. На щастя, щоразу вона встигала від них сховатися. Але її укриття було ненадійним — вона ховалася то за кущами, то у напівзруйнованому будинку, то в яру. Переслідувачі могли б наздогнати її в будь-яку хвилину. Але, на щастя, вона прокидалася. І була впевнена, що цей сон — провісник страшної трагедії. Причому, біди чекала від незнайомих чоловіків. І вечорами стала боятися виходити на вулицю. Життя дівчини перетворилася на кошмар. Щоб позбутися нічних жахів, Марина, за порадою психотерапевта, почала шукати витоки їх у реальному житті. "З'являються в її сновидіннях розбійники — це лише уособлені в образи реальні, але, швидше за все, неусвідомлені страхи, — каже Надія Джулай. — Першопричина цих страхів, як правило, ніяк не пов'язана з образами з сновидінь". Замислившись над тим, що може викликати занепокоєння, перебравши і розклавши по поличках усі сфери свого життя, Марина згадала, що, проходячи півроку тому медогляд, гінеколог звернув увагу на ущільнення на її грудях і порадив пройти обстеження у мамолога. Адже навіть невеликі "гульки" в молочній залозі можуть бути як доброякісними, так і злоякісними. Але це обстеження дівчина відкладала на потім — вона навіть самій собі не хотіла зізнатися, що можливі результати такого обстеження її трохи лякали. Наступного дня Марина вирушила до мамолога. Результати цього походу до лікаря виявилися не дуже райдужними, адже виявилося, що в одній з молочних залоз у дівчини є гроно маленьких кіст, за станом яких через кожні два-три місяці потрібно спостерігати. Але у неї як гора з плечей звалилася — адже про смертельну хворобу не йшлося. Після цього нав'язливий сон, в якому її наздоганяли розбійники, більше не повторювався. "Сновидіння — це те, що наша підсвідомість намагається підказати нам про те, що відбувається з нами всередині, — продовжує лікар Джулай. — Як правило, образи, що приходять до нас уві сні, абстрактні, але емоційно схожі з тим, про що нам намагається підказати підсвідомість. Тому, розшифровуючи сновидіння, не потрібно безпосередньо прив'язуватися до побачених кошмарів. Потрібно добре проаналізувати своє життя, не упускаючи дрібниць. Адже саме в них може ховатися страшна таємниця нічних жахів".

Рятівна соломка

Віталію наснилося, що він стоїть на балконі п'ятого поверху в готелі Львова, куди він збирався їхати на конференцію, і раптом хтось ззаду його зіштовхує вниз, боляче схопивши за руку. Він прокинувся в холодному поту, йому навіть здавалося, що сильно боліла права рука. "Я вирішив, що це віщий сон, і від поїздки на конференцію відмовився, хоч мені, як професіоналу, вона була б дуже корисною, — каже п.Віталій. — Але, за іронією долі, в той час, коли у Львові проходила конференція, я впав по дорозі на роботу в рідному Дніпропетровську, і зламав саме праву руку. Сон таки виявився віщим, моя підсвідомість не підвела. Просто я не там, де треба було, підстелив соломку".

Неправильні трактування через труднощі перекладу

Незважаючи на розвиток науки і технічний прогрес, сновидіння залишаються найбільш загадковим і найменш дослідженим об'єктом вчених. А найточнішим тлумачем снів вважається старовинний трактат, написаний близько двох тисяч років тому давньосхідними мудрецями. У ньому трактування снів пов'язане не з аналогіями, як в наших народних сонниках: наприклад, коли приснилося болото — означає неприємності, кривава рана — смерть рідної людини, а собака — зустріч з другом. Трактуються сни в трактаті за допомогою гри зі звуками, які складають те, що наснилося. Ось як одного разу з цього трактату правильно розшифрували сон, що приснився давньогрецькому полководцеві Олександру Македонському. Незважаючи на міць і перемоги армії Македонського, м.Тир було для нього тривалий час неприступним. І ось одного разу, перед черговим наступом на непокірне місто, полководець уві сні побачив танцюючу на щиті міфічну істоту — сатира. Оскільки ці лісові істоти вважалися п'яницями, ледарями і розпусниками, Македонський вирішив, що доля ніби насміхається над ним, і перемоги йому не бачити. Він навіть хотів разом зі своєю армією відступати. Але тлумач снів розклав слово "сатир" на дві частини: "са" і "тир", що в перекладі з древнєсхідного означало "твій Тир". Зібравшись з духом і натхненна віщим сном полководця, армія Олександра Великого таки взяла неприступне місто. На думку психотерапевта, нинішні народні сонники, очевидно, засновані на цьому стародавньому трактаті про сновидіння. Але через складнощі перекладу трактування виходять безпідставні і неправильні — коли риба нібито сниться до вагітності, а двері — до того, що вас оббрешуть.

На кінчику хвоста

"Мені наснилося, що ми з татом купили цілий вагон цукерок", — радісно розповідає свій сон трирічний Вітя. "А мені, що мама подарувала десять ось таких великих ляльок", — говорить його ровесниця Катя. Діти говорять правду. Адже часто наші сновидіння — це нереалізовані бажання, які наша підсвідомість "прокручує" в перебільшеному вигляді. Правда, у дітей такі сни — прості і зрозумілі. Очевидно, хлопчикові тато обіцяв купити солодощі, але до магазина він зі своїм чадом ніяк не добереться. А дівчинка мріє про ляльку, яку хоче отримати в подарунок від мами. До слова, люди бачать сновидіння з самого народження. І хоча діти можуть розповісти про свої сни тільки коли починають говорити, та про їхні видіння у сні набагато раніше говорять рухи очних яблук, губ, ручок і ніжок. Оскільки приснитися може тільки те, що ти бачив у реальному житті, очевидно, немовлятам сняться соски, брязкальця і їхні найближчі люди. Легкі рухи лапок, голови і кінчика хвоста вказують і те, що нашим домашнім вихованцям — кішкам і собакам — теж сняться сни. Шкода, що подробиць вони не можуть розповісти.

Кольорові сни сняться закоханим

Один з міфів говорить про те, що кольорові сни сняться тільки шизофреникам — людям з хворою психікою. Насправді, за словами психотерапевта, яскраві сновидіння не є симптомом хвороби. Навпаки, вони — ознака позитивна. Адже основа кольорових снів — емоції, які народжують гарні образи. Тому яскраві сновидіння найчастіше бачать підлітки в період статевого дозрівання, закохані та творчі натури.

Вся справа — в можливостях мозку

Цікаво, що ми можемо бачити сновидіння не протягом усього восьмигодинного нічного відпочинку, а в лише окремі фази його циклів. Кожен цикл складається з дуету так званого повільного, або спокійного, і дуже розслабляючого сну, і швидкого, під час якого активно працює головний мозок — тоді і бачимо сновидіння. У середньому за ніч такі цикли повторюються чотири-п'ять разів. Тривалість кожного циклу — 90-120 хвилин, з яких швидкий сон триває 10-20 хвилин. Найчастіше сновидіння припадають на швидкий сон третього циклу. Якщо відразу після нього людину розбудити, то у неї мало шансів згадати що приснилося. Тому ті, хто прокидається під звуки будильника, дуже рідко можуть згадати те, що снилося вночі. Адже підйом по сигналу порушує циклічність сну. Через це, до речі, проспавши вісім годин, може здатися, що ти не виспався. Британські вчені з'ясували, чому одні легко запам'ятовують свої сновидіння, а іншим здається, що вони ніколи не бачать снів. Виявляється, що вся справа в різних можливостях частини кори головного мозга, розташованої на межі скроневої і тім'яної частини. У людей, які після пробудження не можуть пригадати, що їм снилося, слабкіше працює ця частина кори мозку. На думку дослідників, їм фактично не вистачає "потужності" пам'яті для запам'ятовування того, що їм сниться. А у тих, хто добре пам'ятає свої сни, ця частина мозку дуже активна. Це дозволяє їм запам'ятовувати дуже багато інформації, в тому числі і власні сновидіння. Кожен з нас бачить сни кожні 90 хвилин, а найбільш тривалі сни — від 30 до 45 хвилин — бувають вранці. Дослідження показали, що половина людей здатна переказати свої сни, якщо їх розбудити під час швидкого сну, і практично неможе згадати свої сновидіння в період не швидкого сну. Це дозволяє багатьом людям вірити в те, що вони ніколи не бачать снів. Насправді ж, кожному з нас сняться сни щоночі, але більшість людей просто не пам'ятає, що їм снилося вночі.

Чому нам сняться сни?

Ніхто напевне не може сказати, чому ми бачимо сни. Першою людиною, яка наблизилася до наукових висновків, був Аристотель. Спочатку він говорив про можливість душі володіти таким даром, як ясновидіння, яке проявляється, коли тіло людини знаходиться в стані спокою та злагоди з природою. Також, він дійшов висновку, що сон розсіює гази, які утворювались в животі після їжі. Так само, багато століть люди вірили, що кров піднімається до мозку і накопичується там, а сон же давав можливість крові переливатися вниз тіла. На початку ХХ століття вчені висували теорію, що ми бачимо сни через те, що в мозку в процесі дня накопичуються такі хімічні речовини, як молочна кислота, діоксид вуглецю і холестерин. І ці речовини розсіюються, поки людина спить. Коротше кажучи, сни вважалися фізіологічним процесом організму. У теперішній час психологи переглядають ці вихідні версії. Хоча Аристотель та інші вчені були неправі у своїх припущеннях, їхні ідеї, що стосуються того, що сни є фізіологічним процесом, можуть бути вірні. Одна з останніх теорій припускає, що сни можуть бути способом організму "перезавантажити" мозок. Сни звільняють мозок від перезавантаженості непотрібною інформацією. Зокрема, сни можуть збалансувати емоції людини. Сни дають можливість мозку звільнитися від зайвої інформації і стабільно працювати. Без снів ми б просто "перенагрівалися".


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також