Олександр Шевченко: “Держава повинна змінити ставлення до своїх громадян!”

1180 0

Ми у соцмережах:

Для Мирослави Поліщук такий подарунок був несподіванкою, але каже, що щаслива — побувати в Артеку-Буковелі було її мрією.

Мирослава Поліщук з волинського села Бірки Любешівського району цього року закінчила шостий клас, а вже має свій маленький бізнес. Дівчинка вирощує на кількох сотках городу ягоди і має мрію — на зароблені кошти купити собі путівку в дитячий табір “Артек-Буковель”.

Завдяки розповідям у ЗМІ про цю дівчинку дізнався народний депутат Олександр Шевченко, один із засновників “Буковелю”. Його розчулила ця історія, і він вирішив допомогти Мирославі у здійсненні її мрії. Тож у ці дні Мирослава – не на городі, а відпочиває разом з іншими дітками в “Артеку-Буковелі”.

- Завжди намагаюся підтримувати ініціативних людей, особливо дітей. Саме такі працьовиті діти – майбутнє України. Сьогодні важливо підтримати їхні прагнення і показати, що праця і цілеспрямованість дають результат, – пояснив Олександр Шевченко, який подарував дівчинці путівку за рахунок свого благодійного фонду.

Уже багато років Благодійний фонд Олександра Шевченка допомагає і дітям, і пенсіонерам, опікується людьми з обмеженими можливостями.

- Я знаю про проблеми людей не з розповiдей. Вже бiльше чотирьох рокiв в Iвано-Франкiвську працює моя громадська приймальня, до якої щодня звертається бiльше сотнi людей, - розповідає народний депутат. - Ми запровадили проект оздоровлення для пенсiонерiв, дiють проекти оздоровлення дiтей та людей з iнвалiднiстю, запровадили також програми пiдтримки обдарованої молодi та допомоги закладам освiти i медицини.... Я розумiю, що матерiально забезпечити усiх не в змозi. Треба змiнити саму систему, пiдхiд держави у ставленні до своїх громадян.

Обдаровані діти заслуговують на те, щоб отримувати мотивацію, аби й далі розвиватись самим і, відповідно, своїми знаннями та наполегливістю розвивати Україну, - вважає Олександр Шевченко.

Нещодавно Олександр Шевченко заявив про намiр брати участь у президентськiй передвиборчiй кампанiї 2019 року і зацiкавив своїм баченням розвитку держави, її економiки та соцiальної сфери.

- Люди найважливiших професiй, таких як лiкарi, педагоги, комунальники, будiвельники та дорожники, втратили престиж і повагу... А це неправильно! - наголошує народний депутат. - Якраз вони б мали отримувати гiднi зарплатні та мати повний соцiальний пакет. Що вже говорити про пенсiонерiв та незахищенi верстви населення!

У програмі Олександра Шевченка «Країна гiдностi i правди» прописано завдання вийти за рiк-два на мiнiмальну зарплату в 10 тисяч гривень. А через три роки зарплати українцiв мали б становити не менше 500-700 доларiв. Такi задекларованi зарплати, наголошує народний депутат, дозволять пiдвищити пенсiї, якi за розрахунками становитимуть 400-500 доларiв:

- I тодi ми зможемо починати говорити про гiднiсть громадянина в нашiй державi. До тих пiр, поки такого рiвня доходiв не забезпечили, ми повиннi надавати адреснi пiльги та соцiальну допомогу найбiльш вразливим верствам — людям з iнвалiднiстю, ветеранам, пенсiонерам... На лiкування, на щорiчне оздоровлення, на iншi першочерговi потреби. 

Багато людей поставлять пiд сумнiв такий прогноз зростання зарплат і пенсiй, скажуть, що це лише передвиборчi обiцянки. Але для скептиків в Олександра Шевченка є відповідь:

Розумiю, що влада за останнi 20 рокiв повнiстю втратила довiру українцiв. Але механiзми є. I це не просто слова. Можу навести як  приклад «Буковель», проект створення якого ми з командою однодумцiв реалiзували за 15 рокiв. Тут, завдяки зрозумiлим i чесним правилам для iнвесторiв, з колись найдепресивнiшого карпатського села Поляниця створено зону процвiтання та впевненостi в завтрашньому днi. У самому «Буковелi» створено бiльше 5 тисяч робочих мiсць, а навколо «Буковелю» — десятки тисяч людей мають роботу i гiдну зарплату. На «Буковелi» вже зараз мiнiмальна зарплата становить 10 тисяч гривень за мiсяць роботи. Це мiнiмальна, а фахiвцi, iнженери, керiвники пiдроздiлiв мають зарплати 20-30 i бiльше тисяч гривень.

Закони економiки дiють всюди практично однаково. У масштабах України треба створити сприятливi умови для iнвестора. Зробити зрозумiлою, простою i необтяжливою систему оподаткування бiзнесу. Друге — гарантувати право власностi. Для цього повиннi запрацювати справедливi й чеснi правоохоронна та судова системи. 

Ну i ще одне необхiдне для розвитку держави, економiки — розвиток iнфраструктури. Найперше — ми повиннi збудувати дороги. Тому що по iснуючих дорогах iнвестор просто не доїде до мiсця можливого iнвестування. Приклад, як треба будувати дороги, ми також продемонстрували. Буковелiвськi дорожники вперше в Українi впровадили новiтнi свiтовi технологiї та за власною iнiцiативою надають гарантiю на свої дороги 10 рокiв. Ранiше, як правило, гарантiя становила 3 роки. I от коли ми створимо умови i правила для iнвестора, то отримаємо сотнi тисяч робочих мiсць. На ринку працi почнеться конкуренцiя мiж роботодавцями. Зростуть зарплати. Держава також повинна спонукати «багатих дiлитися з бiдними», щоразу пiднiмаючи мiнiмальну зарплату. Тодi, вiдповiдно, пiднiметься рiвень купiвельної спроможностi людей, а в сукупностi з певними заходами стосовно банкiвської системи це дозволить брати кредити на купiвлю житла чи автомобiля, а це вже основа для створення сiм’ї та народження дiтей. Я завжди кажу, що найдiєвiшим i найпотужнiшим iнвестором будь-якої економiки є громадяни. Не лише пiдприємець чи банкiр, а й простий споживач, який своїми покупками iнвестує економiку.

Рухаючись означеним шляхом, ми з кожним роком матимемо бiльш сильну та процвiтаючу країну з нормальним рiвнем життя і впевненiстю у майбутньому. Ми повиннi збудувати країну гiдностi i правди, в якiй кожен почуватиметься в безпецi. Де старше поколiння буде не лише соцiально захищеним, а й матиме впевненiсть у гiдному майбутньому дiтей та онукiв.

Олександр Шевченко вважає, що полiтикiв, якi останнi 20 рокiв то у владi, то в опозицiї i якi несуть солiдарну вiдповiдальнiсть за стан справ у державi, потрібно на виборах вiдправити на «полiтичну пенсiю». А почати нова влада повинна, наголошує Олександр Шевченко, з дотримання законiв України. Адже в Конституції чiтко вказано, що держава гарантує пiклування та захист своїм громадянам, безкоштовну медицину та освіту, гарантований відпочинок, забезпечену старість.

Наприклад, у сфері медичного обслуговування Олександр Шевченко вважає за необхідне здійснити такі зміни:

Де-факто українцi платять за своє лiкування двiчi: офiцiйно - сплачуючи податки та неофiцiйно - самостiйно закуповуючи лiки на своє лiкування чи «вiддячуючи» лiкарю за його послуги. Страхова медицина — це єдиний та дiєвий шлях до того, щоб створити таку солiдарну систему охорони здоров’я, в якiй люди почнуть отримувати якiсну i доступну медичну допомогу.

Шостий рік поспіль у Благодійному фонді Олександра Шевченка реалізовують соціальну програму підтримки та оздоровлення пенсіонерів з Івано-Франківська. За цей час Буковель відвідало майже сім з половиною тисяч осіб похилого віку.А до реформування пенсійного забезпечення, впевнений народний депутат, слід підійти зважено та системно:

- В Українi вже дiють недержавнi накопичувальнi фонди, але у громадян немає довiри до них, як i до банкiвської системи. Тому першочергово ми повиннi створити систему гарантiй та забезпечити повну безпеку вкладам і заощадженням громадян. Пенсiя є похiдною вiд заробiтної плати. I, як я вже зазначив, спочатку має бути пiдвищена цiна працi, тобто заробiтна платня, а вже потiм здiйснено усi пенсiйнi реформи.

Олександр Шевченко в розмові звернув нашу увагу на ще одну категорію населення, соціально не захищену - людей з обмеженими фiзичними можливостями:

- Рік у рiк ми говоримо про їхнi проблеми, але, на жаль, коли будують новi будинки чи ремонтують вулицi, влада забуває про людей з обмеженими фiзичними можливостями, i це дуже гiрко, бо вони хочуть i можуть бути повноцiнними членами суспiльства, жити нормальним життям та приносити користь країнi! У «Буковелi» вже сім рокiв проходять реабiлiтацiю та оздоровлення дiти з ДЦП та аутизмом, з цукровим дiабетом, пораненi бiйцi АТО, дорослi з вадами зору та обмеженими фiзичними можливостями. І дуже багато з них скаржаться на байдужiсть держави i мiзернi пенсiї, на якi вони не можуть придбати вiзок для пересування, сучаснi засоби для покращення якостi життя...

Вони, покинутi, виживають завдяки волонтерам і небайдужим людям. А це ж нашi громадяни! За кордоном цi люди вiльно пересуваються по мiстах, мають можливiсть працювати і вiдпочивати, отримують вiдповiдне медичне обслуговування. Всюди встановлено пiдйомнi лiфти, а безбар’єрними дорiжками, що збудованi для людей на вiзках, користуються мами з дiтками, старшi люди. Тому треба просто пiд час проектування думати про комфорт для усiх без винятку людей! Бог створив нас рiзними, але усi ми рiвнi перед ним. Маємо про це пам’ятати i з повагою ставитись одне до одного.

Галина КОТУЛЬСЬКА.

Публікація здійснюється у рамках конкурсу журналістських матеріалів «Поспішай творити добро», ініційованого «Благодійним фондом Олександра Шевченка» та Українським журналістським фондом.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також