«Омріяну пенсію» мають лише 200 мешканців Рівненщини

2012 0

Ми у соцмережах:

У Рівному лише 200 пенсіонерів отримують максимальну пенсію - 14,9 тис. грн на місяць.

У березні пенсіонерам здійснять індексацію пенсій, тобто збільшать, зважаючи на зростання галузевих заробітних плат. Проте найбільше відчують фінансові зміни ті, хто і досі отримував високу, порівняно з іншими, пенсію. Бо чим більший розмір виплат, тим більше коштів дорахують. Особливо пощастить тим двом сотням рівнян, які отримують максимальну на сьогодні пенсію – 14,9 тис. грн на місяць.

Попри загальні стереотипи, найвищу пенсію мають не «депутати-чиновники-судді», а працівники Рівненської АЕС, де високі заробітні плати. А з початку пенсійної реформи у 2017 році людям, які йдуть на пенсію, рахують не лише кількість років страхового стажу (тобто період, коли за них сплачували ЄСВ) і рівень зарплати, яку вони отримували, а й враховують показники середньої заробітної плати у галузі, в якій вони працювали.

Загалом з Пенсійним фондом на Рівненщині ситуація не найкраща. В області близько 286 тисяч пенсіонерів — більше за тих, хто працює і сплачує єдині соціальні внески. За підрахунком управління Пенсійного фонду в Рівненській області, на 10 працевлаштованих на Рівненщині припадає 13 пенсіонерів. Фактично, кожен, хто має роботу і сплачує соціальні внески, «утримує» більше одного пенсіонера. З кожним роком пенсіонерів меншає (наприклад, на початку 2018?го пенсіонерів в області було на три тисячі більше), проте область ще надовго залишиться дотаційною. Сплачених соціальних внесків в області не вистачає навіть на покриття 50% від потреби Пенсійного фонду (лише 48%). Решту коштів область отримає як дотацію.

Пенсійна реформа ситуацію поступово змінюватиме. Перш за все, з часом отримувачів пенсій стане менше. Так, люди, які до 65 років не матимуть мінімум 15 років страхового стажу, не зможуть претендувати на пенсію — лише на соціальну допомогу від держави, яку виплачуватимуть органи соцзахисту, беручи до уваги доходи родини, з якою проживатиме пенсіонер за віком.

З кожним роком також зростатиме мінімальна кількість років страхового стажу, аби можна було вийти на пенсію за віком у 60 років (для жінок наразі у 55,5 року, проте ті, хто народився з 1 квітня 1961 року, — уже також виходитимуть на пенсію у 60). У 2019 році, наприклад, 60-річним потрібно мати не менше 26 років страхового стажу, у 2028 році уже вимагатиметься 35 років. Люди, яким бракуватиме стажу, але які у 60 прагнутимуть вийти на пенсію, до 63 або до 65 років (залежно від кількості років стажу) могтимуть отримувати соціальну допомогу. Наприклад, якщо вам наразі 60 років і ви маєте 25 років стажу, то до 63-х вам виплачуватимуть соціальну допомогу, якщо ж у вас немає 16 років стажу, але є 15 — тоді соціальну допомогу вам виплачуватимуть до 65 років.

Ті, кому стажу бракує, можуть його докупити. Проте коштує така послуга недешево. До прикладу, якщо комусь бракує шести місяців, то потрібно буде сплатити не менше 11 тис. грн (подвійний мінімальний соціальний внесок за кожен місяць). Окрім того, офіційно не працевлаштованим в Україні можна самостійно сплачувати ЄСВ щомісяця — мінімум по 918,06 грн. Це дозволить мати після виходу на пенсію хоча б мінімальні пенсійні виплати, які на сьогодні становлять 1497 грн. Доплачувати мають право ЄСВ і ті люди, які не мають мінімальної заробітної плати. А заробітчани, які працюють у країнах, що мають угоди з Україною, як-от Польща, можуть взяти відповідну довідку з тамтешньої податкової, що засвідчить сплату відповідних внесків, і претендувати на пенсію в Україні.

Цього року, до слова, мінімальна пенсія зростатиме двічі: до 1564 грн у березні та до 1638 грн у грудні. Максимальна ж пенсія не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів для осіб, що втратили працездатність.

До слова, пільгові пенсії для людей, які працювали у шкідливих умовах, збережено, як і пенсії за вислугу років для медиків та вчителів. Для останніх, втім, щоб отримувати пенсію за вислугою років, потрібно звільнитися з посади. Проте, за бажання, можна і відновитися на роботі — тоді виплату пенсії призупинять.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також