Пам’ятник героям Небесної сотні хочуть встановити біля Рівненської ОДА

1722 0

Ми у соцмережах:

фото: 7 днів

Близько трьох років тому в Рівному на Чайкіній алеї встановили камінь із табличкою, що на його місці з’явиться спільний пам’ятник героїв Небесної сотні та АТО.

Те місце уже навіть освятили та повели конкурс, як пам’ятник має виглядати. Однак виявилось, що це все був піар та марна трата часу. Можливо, і грошей.

Адже невідомо, скільки коштів з міського бюджету витратили на те, щоб провести конкурс та вибрати ескіз скульптури.

За словами дружини загиблого героя Небесної сотні Валерія Опанасюка - Вікторії, нещодавно родини загиблих героїв збирав міський голова Рівного Володимир Хомко. На зустрічі він зазначив, що пам’ятник не можна встановлювати за кінопалацом «Україна», бо там проходить багато мереж. Тож їм запропонували, що майбутній монумент встановлять на місці, яке відвели для пам’ятника Тарасу Бульбі-Боровцю на вулиці Директорії.

- Нам пропонували Чайкіну алею, бо її мали красиво облагородити, повністю реконструювавши площу. Нам не подобається те місце, що запропонували тепер. Взагалі у нас мало питали, що ми хочемо. Кілька років тому нам повідомили, що два пам’ятники робити дорого. Тому потрібно робити спільний меморіал. Потім показали ескізи тих пам’ятників, які робити недорого. Ніхто не скаже, що вони нам дуже подобалися, просто ми обирали з того, що є, - сказала Вікторія Опанасюк.

Нагадаємо, що героя революції Гідності з Рівного Валерія Опанасюка 20 лютого 2014 року було вбито кулею снайпера у Києві. Після смерті герой залишив по собі дружину з чотирма дітьми. Загалом на Майдані загинуло троє рівнян.

Член бюджетної комісії, яка і розглядала звернення родин загиблих, Микола Бляшин зауважив, що міська рада, як мінімум, має вибачитися перед родинами героїв Небесної сотні за свою неспроможність за чотири роки встановити меморіали.

Громадська організація «Простір» звернулася до міської ради із новою пропозицією. Під нею підписалися відомі архітектори Рівного. Також її підтримують родини героїв.

Запропоновано, щоб було зроблено два пам’ятники. Перший – Небесній сотні біля Рівненської ОДА. Він розташовуватиметься на газоні, де зараз стоять флагштоки. Другий – у сквері, що поруч. Його пропонують перейменувати на честь герої АТО.

Як пояснив керівник «Простору» Олександр Ковальчук, проведення всеукраїнських конкурсів, на яких обиратимуть вигляд пам’ятників із облагородженням простору, що біля них, обійдеться у 900 тисяч гривень:

- За останній рік наша громадська організація залучила до Рівного приблизно 5 мільйонів гривень інвестицій. Якщо міська рада не виділить грошей, або скаже, що за 50 тисяч гривень можна провести всеукраїнський конкурс, то ми їй подякуємо і самі шукатимемо, де взяти кошти. Але усі депутати мають зрозуміти, що 900 тисяч це сума, яка потрібна для проведення конкурсу, виплати гонорарів переможцям та оплати роботи журі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також