Пенсію доведеться повернути, бо міністерство знайшло… квартиру

1413 0

Ми у соцмережах:

Пенсію доведеться повернути, бо міністерство знайшло… квартиру

Лариса Магас, 61-річна мешканка села Ясининичі, що неподалік Рівного, потрапила в непросту ситуацію. Коли в 2020-му захотіла оформити пенсію, виявилося, що їй бракує стажу. Тому чиновники запропонували їй оформити так звану соціальну допомогу за віком. Понад рік їй виплачували по 1700-1800 гривень щомісяця. А наприкінці грудня Ларисі Магас несподівано надійшов «лист щастя» від районного управління соцзахисту — вимагають повернути державі понад 25,5 тис. гривень, інакше подадуть до суду.

Вважають, що ці гроші жінка отримувала незаконно, бо після перевірки виявили у неї, окрім будинку в Ясининичах, ще й однокімнатну квартиру в Рівному. Жінка — безробітна і каже, що повертати соціальну допомогу їй немає за що. А коли оформляла документи, ніхто їй не підказав, що квартиру в місті теж потрібно вказувати.

Лариса Магас, мешканка с. Ясининичі:

— Я оформила документи на соціальну допомогу, бо для призначення пенсії потрібно мати 27 років страхового стажу. Я ж змогла підтвердити лише 23,5 — частини документів в архівах податкової не знайшлося, хоча я працювала так само, як і всі. Останні місяці отримувала по 1854 гривні, до того — по 1733 грн. Для мене це суттєва підтримка, я звикла планувати фінанси.

В грудні торік гроші не надійшли і я спробувала з’ясувати, в чому ж справа. Аж раптом дізнаюся з листа, що повинна в місячний термін повернути державі понад 25 тисяч гривень, виплачені за період з 23 вересня 2020 по 30 листопада 2021-го! Мене наче водою облили, такий був шок. Документи я оформляла за місцем реєстрації — у Рівненському районі, бо мешкаю у Ясининичах в недобудованій хаті, ніяк не можу завершити будівництво з 1992 року — бо грошей бракує.

Квартира у Рівному справді є, але у ній проживають мої діти та онуки, я не здаю її в оренду і не отримую вигоди. Мене ніхто не попередив, що при поданні документів її теж треба вказувати. Однокімнатну на вулиці Вербовій я отримала ще 1984-го, після того, як мій чоловік загинув на будівництві «Рівнепромбуду». Ще років вісім тому я хотіла переписати квартиру на онуків, але нотаріус тоді відрадила. Хто ж знав, що це створить такий клопіт? Виходить, що я тепер і без пенсії, й без допомоги. Ще й треба за один місяць повернути кошти, яких у мене немає…

Я зверталася до управління соцзахисту, чекаю від них відповіді. Навіть якщо мені запропонують реструктуризацію, це все одно неправильно. Буду боротися.

Чиновники ж відказують, що майновий стан напряму впливає на призначення цього виду допомоги. А про квартиру Лариси Магас дізналися тільки тоді, коли отримали зведену інформацію від Міністерства фінансів. Допомогу призначають кожні півроку, потім документи треба поновлювати.

Оксана Павлишина, начальниця відділу допомог управління соціального захисту населення райдержадміністрації:

— Заявниця внесла дані про житловий будинок. Відповідно, вона повинна була зазначити квартиру в місті. Нам надійшов лист з поясненням Магас, де вона зазначила: будинок їй виділили у зв’язку із загибеллю її чоловіка. Але законодавство не обумовлює способу, як це житло набуте у власність. Вплинув сам факт наявності у неї двох житлових приміщень.

Історія Лариси Магас непоодинока. За даними чиновників, після верифікацій мешканцям Рівненщини доведеться повернути до бюджету понад 620 тисяч гривень за різні види соцдопомог — і це тільки за минулу осінь та грудень 2021-го. Третину цих коштів уже стягнули. Адже впливає все: від появи нового члена родини до великих покупок і депозитів у банку.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також