Скляні форми — антипригарні. Навіть якщо щось пригорить, зазвичай достатньо замочування, щоб видалити будь-які прилиплі шматочки зі скляної форми, тоді як очищення металевої форми може вимагати більше зусиль.
Скляна форма також не реагує з іншими речовинами, тому кислотні інгредієнти, такі як лимон і помідор, не знебарвлять і не пошкодять форму для випічки.
Скло має нижчу теплопровідність, ніж метал. Це означає, що воно повільніше нагрівається і віддає тепло — завдяки цьому тепло всередині форми зберігається довше. Після того як скляна форма прогрілася, вона віддає тепло більш рівномірно, що корисно для тривалого запікання (лазанья, пироги тощо).
Металеві форми також мають переваги. Вони швидко нагріваються. Метал (особливо алюміній або сталь) має високу теплопровідність, тобто він швидко передає тепло від духовки до їжі. Завдяки цьому страви готуються швидше і часто рівномірніше, ніж у керамічних чи скляних формах. Але водночас метал так само швидко остигає, коли його вийняти з духовки.
Ці форми також більш довговічні. Сталь або алюміній не б’ються, як скло. При належному догляді служать роками. Метал швидше нагрівається й рівномірніше розподіляє тепло — страва пропікається краще. Також можна використовувати при високих температурах.
Підходять для різних видів випічки — пирогів, хліба, кексів, запіканок тощо. Деякі металеві форми можна використовувати не лише в духовці, а й на плиті (наприклад, для карамелізації).
Яку форму краще обрати? Якщо в рецепті не вказано, який тип форми використовувати, то слід врахувати, як і що ви випікаєте. В основному, скляні форми потрібно обирати для пирогів, запіканок, лазаньї та інших страв, які готуються повільніше.
Тоді як металева форма найкраще підходить для випічки, такої як хліб, брауні та печиво, які потребують швидкого нагрівання та охолодження завдяки металу.
Незалежно від того, яку форму ви використовуєте, варто стелити пергаментний папір, щоб мінімізувати прилипання.





