Писанка — оберіг з магічними формулами

4144 0

Ми у соцмережах:

Писанка — оберіг з магічними формулами

Розпис яєць до Великодня — давня українська традиція. Проте мало кому відомо, що писанки виготовляли не для того, щоб їх споживати, а як оберіг. Тому восковий візерунок наносили на сирі яйця. Про ці та інші секрети писанок розповіла майстриня Наталя Волосянчук.

— Яйце завжди вважалося якимось дивом природи, адже зі здавалося б неживої оболонки народжувалося життя. — каже пані Наталя. — Для наших предків це був символ весни, пробудження. Тільки українці зберегли унікальну традицію розпису яєць з дохристиянських часів до наших днів. Сам розпис — це своєрідний обряд, спрямований на покращення життя. Всі візерунки — магічні формули, які посилювали побажання авторів розпису: щоб у родині панував добробут, земля була родюча, а худоба — плодовита.

— Вдома ми зазвичай яйця на Великдень просто фарбуємо і прикрашаємо наклейками, — ділиться враженнями 8-річна Анна Дороніна. — Сьогодні я розписала яйця крапками, лініями і сердечками. Зберігатиму їх після освячення.

Візерунки загалом краєзнавці розділяють на групи знаків, які найчастіше використовувалися: солярні, земляні, рослинні, водні. Наталя Волосянчук впевнена, що оволодіти мистецтвом писанкарства за бажання може кожен, у тому числі діти, для яких і провела майстер-клас.

— Для того, щоб створити писанки, потрібно правильно вибрати яйця, — ділиться секретами майстриня. — Якщо хочемо гарних яскравих кольорів, беремо середнього розміру білі яйця правильної овальної форми. Розписувати найкраще сирі яйця, які потім не плануємо варити. Бо ж писанки насправді роблять не для того, щоб їсти. Їх потрібно зберігати вдома як оберіг. Наприклад, деяким моїм писанкам — рік, вони просто висохли, а сухий жовточок калатає всередині. Також писанки несемо на могили у провідну неділю, можна їх і подарувати. Наші предки «утилізували» їх вже після свят, закопуючи в землю в саду. Окрім того, розпис на сирих яйцях легше робити і з практичного погляду. Якщо їх опустити в ємність із розчиненою фарбою, вони одразу йдуть на дно, а видуті (пусті яйця) спливають, тож щоб їх зафарбувати, треба увесь час тримати їх під водою ложкою. Варити розписані воском та розмальовані фарбами писанки — теж не варіант, бо в окропі і фарба, і віск злізуть. Вийде просто некрасива крашанка.

Перед тим, як приступити до розпису, зауважує Наталя Волосянчук, поверхню яєць треба знежирити оцтом, щоб віск добре прилягав. Для розпису краще придбати спеціальний писачок — паличку з маленькою металевою «лієчкою» на кінці, куди наливають гарячий віск. Якщо він захолодає, писачок просто варто потримати над запаленою свічкою, щоб його розігріти.

— Коли працюєте самі вдома, можна брати парафінову свічку, — радить майстриня. — А от коли у кімнаті чи в приміщенні писанкарством займаються кілька людей, краще зупинитися на воскових. Вони приємніше пахнуть і не дають такого задимлення. Якщо ви раніше ніколи не займалися цим мистецтвом, то починати краще з простих візерунків. Виготовте, наприклад, крапанку. Це різновид писанки, коли ми всю шкаралупу розцятковуємо восковими кружечками. Краще робити великі в діаметрі кружечки — тоді крапанка вийде гарнішою.

Після цього яйце опускають у фарбу. До слова, фарби майстриня радить обирати на натуральній основі. Якщо хочете, щоб яйце було розфарбоване кількома кольорами, то спершу треба опустити його у світлий відтінок, наприклад, жовтий. Тримаємо яйце у банці з фарбою від хвилини до п'яти, залежно від того, світло-жовте чи темно-жовте воно має бути за вашим задумом. Коли виймаєте яйце з банки з фарби, його треба акуратно промокнути серветкою і дати йому висохнути. Після цього можете знову щось на ньому написати воском. Наприклад, провести поздовжні лінії від більш загостреної вершинки до тупішої. І тоді опускаємо у більш темну фарбу, наприклад, в оранжеву. На виході у нас вийде оранжеве яйце з білими крапинками і жовтими смугами. Тоді можна «дописати» на яйці, наприклад, літери «Х. В.» і «В. В.» (Христос Воскрес — Воістину Воскрес). Опускаємо у червону фарбу, щоб ці літери були оранжевими. Знову дописуємо щось на яйці.

— Далі вже опускаємо його у синю або зелену фарбу, — продовжує Наталя Волосянчук. — У поєднанні з червоним вони даватимуть різні цікаві відтінки коричневого. У мене виходило розписувати яйце до досягнення шести різних кольорів писанки. При цьому кожен візерунок мав різне забарвлення. Але це за умови, що яйце на початку було білим, бо якщо воно світло-коричневе, то на ньому можна добитися максимум двох-трьох відтінків. По завершенні розпису потримайте писанку біля вогню збоку так, щоб шкаралупою не торкатися полум'я. Періодично повертайте його й акуратно витирайте серветкою, щоб зняти розтоплений віск.

Якщо хочете прикрасити власними писанками помешкання, радить Наталя Волосянчук, то використовуйте видуті яєчка, тобто всередині порожні. Принцип розпису такий же, тільки не слід забувати, що шкаралупа, на яку наносять візерунок, крихкіша, а тому тримати її слід акуратніше. Наприкінці через дірочки можна просунути нитки та розвісити такі писанки у кімнаті і подарувати друзям та родичам.

На майстер-класі діти мали можливість розписати три яйця. Дівчата писали сердечка, хлопці — букви та смуги.

Дарина ГУЗЕНКОВА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також