Півмільярда для Юри

4644 0

Ми у соцмережах:

Півмільярда для Юри

Реконструкція стадіону «Авангард» за останні два роки подорожчала вдвічі. Із ста мільйонів, про які Володимир Хомко говорив позаторік, до понад двохсот. Міський голова та його підлеглі, які скільки могли тягнули з виготовленням проектно-кошторисної документації, у серпні тендер на роботи нарешті оголосили. Ціна реконструкції — 202 мільйони. Але якщо ви думаєте, що ця сума — остаточна, то ви точно нічого не знаєте про рівненську владу і найімовірнішого переможця цих торгів — Юрія Фалка, який виставив на тендер аж три свої фірми. Фалко дружить з усіма: починаючи від Хомка та Муляренка і закінчуючи нардепом Вознюком, теж, між іншим, Юрою. Якщо порахувати кількість зацікавлених і масштаб робіт, справжню вартість яких дізнатися простим рівнянам ніхто не дозволить, у скільки, думаєте, обійдеться «Авангард»? За умови, звісно, що його таки закінчать. До півмільярда дотягне!

Тендер на реконструкцію «Авангарду» обіцяли оголосити ще минулого року. Проте через затягування з проектно-кошторисною документацією торги оголосили лише 27 серпня цього року. Оскільки сума немала, то тендер на Prozorro став міжнародним — на нього можуть подаватися іноземні компанії й тому він триває довше. Жодного іноземця стадіон не зацікавив, тож подалися лише вісім українських фірм. Хоча насправді конкурентів менше.

Десять років тому фірма «Фіалка» отримала півмільйона гривень з міського бюджету на реконструкцію частини трибун стадіону.

Три фірми з восьми, хоч і мають різних засновників, тісно пов’язані між собою. Йдеться про «Фіалку», «Вестінвестбуд» та «Стиль-Декор» — усі, на що вже не раз вказували журналісти, а також слідчі, що ведуть провадження, пов’язані з бізнесменом Юрієм Фалком. Тим самим Фалком, який за дивним збігом обставин став нещодавно офіційним спонсором «Вереса». Фалко хоче перемогти — саме звідси така кількість споріднених фірм на аукціоні. Діятимуть вони за звичною схемою: зважаючи на те, що на торгах є немало конкурентів, виставлятимуть різні ціни. Одна з фірм (найчастіше це «Фіалка») поставить найнижчу суму, аби виграти, а далі вже справа техніки — якщо у конкурентів будуть помилки, «Фіалка» відмовиться від перемоги, і наступна за ціною «споріднена» фірма отримає контракт.

До того ж, відомо, що компанії, які мають серйозну репутацію на будівельному ринку, не зменшуватимуть ціну, аби виграти. Зокрема, ніколи не демпінгує «Реноме-Євробуд», яке хоч і нечасто подається на тендери, але виграє не за рахунок найменшої ціни, а за рахунок того, що конкурентам тендерний комітет відмовляє, посилаючись на недоліки у документації. А чим більші об’єкти, тим більше документів потрібно подати і тим легше відшукати помилки, часто технічні.

Але повернімося до Юрія Фалка. Його фірма «Фіалка» десять років тому уже бралася за ремонт «Авангарду». Тоді, коли долар коштував вісім гривень, фірма отримала півмільйона гривень з міського бюджету на реконструкцію трибун. Якість ремонту кожен уболівальник міг вже давно оцінити самотужки. А міський голова Володимир Хомко назвав той ремонт у 2008-му «препаршивим і зробленим абияк». І додав, що фірми (окрім «Фіалки», ремонтувала ще одна — «Будреконструкція») до тендерів більше не допустить…

Попри такі гучні заяви Хомка, «Фіалка» та споріднені з нею фірми останніми роками лідирують в області за кількістю виграних тендерів. Нарікань на їхню роботу — стільки, що не перерахувати. Проте це не заважає підписувати з ними все нові угоди. Нагадаємо хоча б два кричущих випадки: «Стиль-Декор» так відремонтував руліжну доріжку рівненського аеропорту, що її досі не можуть прийняти в експлуатацію. У правоохоронців є зауваження до якості покладеного асфальту, хоча за понад 4 млн. грн. фірмі потрібно було зробити лише узбіччя до давно заасфальтованого під’їзду зі злітної смуги до будівлі аеропорту. А «Фіалці» після київської перевірки не заплатили за ремонт дороги на Біле озеро у Володимирецькому районі, бо асфальт — не той, що треба.

Претензії є не тільки до якості, а й до сум, які в кінцевому підсумку отримує Фалко. Схема, звісно, не нова і не придумана саме цим бізнесменом, але із задоволенням підтримана місцевою владою. Є два варіанти, як отримати з бюджету більше, аніж було задекларовано спочатку. Можна затягнути будівництво, щоб подорожчали будівельні матеріали. А можна знайти «додаткові роботи, які не були включені до проектно-кошторисної документації, але завершення реконструкції та введення в експлуатацію об’єкта без їх виконання є неможливим». За допомогою таких додаткових робіт суму можна без проведення ще одного тендера збільшувати до 50 відсотків.

Чудова схема, чи не так? І «Фіалка» нею користується. Зокрема, фірма отримала додатковий мільйон на добудову школи у Шпанові й понад два мільйони на реконструкцію складських приміщень під центр для безпритульних на вулиці Жоліо-Кюрі у Рівному. Причому останній тендер, який проводили торік, «Фіалка» виграла з сумою 4,2 мільйона…

Юрій Фалко, до слова, походить із підприємницької родини. У будівельному бізнесі раніше працював його батько — Володимир. Проте останніми роками керує справами саме син. Після 2014 року успіх його компаній пов’язували із тим, що на посаді першого заступника голови ОДА був Юрій Приварський, з яким родина свого часу працювала як з юристом. Після того як Приварського посунули з керування тендерами, успіх фірм Фалка на деякий час похитнувся. Але ненадовго. Пов’язувати фірми почали з нардепом Юрієм Вознюком, чия громадська приймальня навіть була за однією адресою зі «Стиль-Декором» — у сусідніх кабінетах. Окрім того, у Рівному подейкують, що у Фалка є захисник серед «криміналітету» — так званий Саша Довгий, або ж Олександр Рожчук, чия дружина — офіційна власниця «Стиль-Декору».

Яка з фірм офіційно виграє тендер на реконструкцію стадіону, стане відомо після 24 жовтня — саме на цю дату заплановано торги на Prozorro. Ми уважно стежитимемо за тим, як відбватиметься аукціон і кого оголосять переможцем. А зараз лише додамо, що окрім фірм Юрія Фалка, подалися на тендер і компанії з немалими стартовими можливостями: окрім «Реноме», «Опорядрембуд» (відома як «недубасівська» фірма, але яка має непогану репутацію на будівельному ринку), львівська компанія «Юкрейніан Девелопмент Індустрі», яка задекларувала 900 мільйонів статутного капіталу і належить львівському забудовнику Олександру Здровецькому. А ще — волинське товариство «Луцьккомунбуд», яке у власності місцевих підприємців Швеців, та стрийське ПП «Мостобудівельне управління №1» Леона Урумяна.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також