По металеві гривні до банку йти не треба

3203 0

Ми у соцмережах:

По металеві гривні до банку йти не треба

Нацбанк планує замінити на монети 1, 2, 5 та 10-гривневі купюри. Монети номіналом гривня та дві з’являться в обігу 27 квітня. Проте міняти паперові гривні на металеві у банках не потрібно — купюри витіснятимуть з ринку поступово, і розраховуватися ними можна буде, поки не зникне остання. Але друкувати їх уже не будуть.

За задумом Нацбанку, монети у 5 та 10 гривень з’являться в обігу у 2019-2020 роках. Як і на паперових гривнях, на монетах будуть зображені історичні постаті: на гривні — Володимир Великий, на двох — Ярослав Мудрий, на п’яти — Богдан Хмельницький, а на десяти — Іван Мазепа. На аверсі всіх монет буде тризуб, номінал і назва країни в обрамленні давньоруського орнаменту. Монети будуть сріблястого кольору та легкими.

«Паперові гроші номіналом 1, 2, 5 і 10 гривні будуть в обігу паралельно з металевими, до останньої паперової гривні. Вилучати з обігу банкноти Національний банк не буде, але припинить друкувати їх та додатково поповнювати ними грошовий обіг», - йдеться у повідомленні НБУ. 

Заміна паперових гривень на металеві, за словами глави Нацбанку Якова Смолія, дозволить заощадити державі близько 1 млрд. гривень, враховуючи термін «служби монет», які потребуватимуть заміни приблизно раз на 20 років. Паперові гривні, кажуть в НБУ, зношуються за рік.

Окрім того, таким чином стимулюватимуть українців переходити на безготівковий розрахунок. Подібне відбувалося свого часу в Угорщині, Чехії, Данії, Японії, Канаді, Великобританії та Австралії.

А з 1 липня в Україні застосовуватимуться правила заокруглення загальних сум готівкових розрахунків. Зокрема, Нацбанк припинить карбувати монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок, хоча користуватися ними українці зможуть надалі.

— З обігу зникне майже 47% монет — це понад вісім мільярдів монет дрібних номіналів. Водночас більш ніж один мільярд банкнот буде замінено монетами. Тож середня кількість монет, що припадають на одного українця, скоротиться вдвічі, а банкнот в обігу стане на 40% менше. І цей ефект ми побачимо вже через два-три роки, — зазначив пан Смолій.

За словами прес-секретаря Рівненського відділення державного «ПриватБанку» Андрія Хмельника, українцям не потрібно йти до банків, аби замінити купюри на монети. Бо заміщення відбудеться поступово в умовах ринкових купівлі-продажу. Каси банків, за словами пана Хмельника, розмін коштів не здійснюватимуть.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також