Померла засновниця цимбальної школи на Рівненщині

3615 0

Ми у соцмережах:

Померла засновниця цимбальної школи на Рівненщині

У Рівному після важкої хвороби відійшла у вічність викладачка музичної школи №2, фундаторка цим бальної школи Марія Дітчук.

 Про це повідомив її колега Сергій Мостовий.

Дітчук Марія Адамівна народилася 31.10.1956 року народження, випускниця Волинського коледжу культури і мистецтв ім..І.Ф. Стравінського та Рівненського державного гуманітарного університету.

Була у витоку формування рівненської цимбальної школи оскільки з 1979 року працювала вчителем в КЗ "РДМШ№2" де власне і заснувала клас цимбалів, а тому по праву вважається одним із її фундаторів. З 2009 по 2020 включно працювала завідувачкою секції домра-цимбали та мала педагогічне звання "старший викладач" та "викладач-методист".

Педагогічний стаж роботи 45 років. Була постійним учасником оркестру народних інструментів та викладацького оркестру «Оберіг». Всі учні класу Дітчук М.А. були учасниками зразкового фольклорного ансамблю «Уляночка». Паралельно із роботою у школі викладала клас цимбалів у РМУ та РДГУ. За роки роботи в школі проявила себе як талановитий педагог, прекрасний організатор, вимогливий керівник, порядна та чуйна людина. Постійно надавала практичну, методичну допомогу викладачам відділу та музичних шкіл області, передавала свій багатий педагогічний досвід молодим викладачам.

Проводила майстер-класи, відкриті уроки, читала лекції та доповіді на курсах підвищення кваліфікації. Учні класу Дітчук завжди займали призові місця на обласних та Всеукраїнських конкурсах таких як: "Провесінь"(Кропивницький), "Мереживо"(Рівне), "Волинська гуковиця"(Луцьк) "Бурштинові нотки"(Рівне), та інших. Станом на 2001 рік Марія Дітчук випустила понад 50 учнів. А з 2001 року 11 її випускників продовжують навчання в середніх та вищих музичних закладах.

На сьогоднішній день учні класу Марії Адамівни викладають у 1-й та 2-й музичній школі Рівного, музичному училищі(РМУ), в музичній школі смт. Гоща, музичних школах Києва та інших міст. Високий рівень фахової підготовки учнів класу Дітчук М.А. був удостоєний стипендії міського голови як учня так і педагога, а тому завжди гарантував успіх у щорічних звітних концертах школи, у святкових концертах для громадськості міста і області, на конкурсах та фестивалях.

«Проте 21.11.2020 року на 64-му році життя борячись із важкою хворобою(рак крові) раптово зупинилось серце нашої «цимбальної мами» і вона відійшла у вічність. Однак Марія Адамівна – це не просто педагог з великої літери, це на просто музична мисткиня, це людина-легенда, справа якої не зникла, не загинула, а живе і продовжує квітнути у нас, у нашій роботі у наших учнях», - повідомив він.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також