Президент розгніваний результатами виборів до ОТГ. Можливі гучні звільнення рівненських можновладців

2797 0

Ми у соцмережах:

Президент розгніваний результатами виборів до ОТГ. Можливі гучні звільнення рівненських можновладців

Вибори в об’єднаних громадах, які відбулися 29 квітня 2018 року, мали стати тріумфом провладних партій. Принаймні саме так змалювали ситуацію президенту Порошенку місцеві партійці з БПП і “Народного фронту”. Насправді кандидати від влади зазнали на цих виборах нищівної поразки.

На Банковій розгнівані настільки, що пробачати цей провал місцевим чиновникам не збираються. Кажуть, що уже в найближчі дні на Рівненщину вирушить команда так званої “зачистки”, у повноваженнях якої буде знайти винних і підготувати пропозиції щодо їхнього звільнення із займаних партійних і державних посад.

Результат виборів до об’єднаних територіальних громад промовисто свідчить сам за себе. Опозиційне до чинної влади Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” отримало більше третини всіх депутатських місць у новостворених радах, а точніше - 35,4% від усіх мандатів.

Як приклад, вибори в Олександрійській громаді, де БПП отримав лише 4-х представників у місцевій раді, в той час як “Батьківщина” Юлії Тимошенко відразу 7-х депутатів.

Щодо представників “Народного фронту”, то незважаючи на потужну агітаційну кампанію, весь можливий адмінресурс і навіть спробу через суди позбутися конкурентів, ця провладна партія не отримала тут жодного депутатського мандата.

Це очевидний провал як для названих партій загалом, так і особисто для народного депутата Юрія Вознюка, який робив ставку саме на цей округ і власноруч координував виборчу кампанію кандидатів від БПП і “Народного фронту”.

Саме Юрію Вознюку до останнього моменту пророчили місце керівника передвиборчого штабу Петра Порошенка на президентських виборах у 2019 році на Рівненщині.

Саме йому на потреби округу виділялись значні субвенції з державного бюджету, а людей з його найближчого оточення активно просували на всі ключові посади не тільки в Рівненському районі, але й у всьому окрузі та області. У тому числі й у правоохоронних органах, які мали стати надійним прикриттям для різних виборчих маніпуляцій.

Щодо брудних виборчих технологій, то нині відбувалась генеральна репетиція всього наявного у влади арсеналу. Представники влади проводили з опозиційними кандидатами роз’яснювальні бесіди з проханням відмовитись від висування чи принаймні від надмірно активної агітації.

А особливо незговірливі зазнавали різних прикрощів. Як, наприклад, кандидат у депутати від ВО “Батьківщина” В’ячеслав Рудаков, який за кілька днів до дня голосування поплатився за свою принциповість посадою помічника лісничого у Клеванському лісгоспі. Кандидата в депутати просто звільнили з роботи без офіційних пояснень. Зауважимо, що керівником Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства є депутат обласної ради від Блоку Петра Порошенка Віталій Сухович. Подейкують, що вказівка про звільнення Рудакова надійшла саме з управління лісового господарства.

Про факти подібного тиску говорять і у Шпанівській ОТГ — там, побоюючись поразки провладного кандидата, політичне поле зачистили настільки, що у списках кандидатів опинилось одне-єдине прізвище.

Вибори голови ОТГ вперше в Україні відбувалися на безальтернативній основі. Такого не практикували навіть у тоталітарних Білорусі чи Росії. Так, кандидатів у противагу Путіну чи Лукашенку ретельно підбирають, відсікаючи всіх неугодних, але жодного разу не було так, щоб кандидат від влади у списках залишався один.

В Олександрії, натомість, політтехнологи від провладного кандидата використали інший маневр - відразу двох найрейтинговіших кандидатів на посаду голови ОТГ спробували зняти з виборів.

Втім, у випадку з кандидатом від Радикальної партії Миколою Шустовим справу не вдалося проштовхнути - через суд, який поновив його реєстрацію. Що ж до представника ВО “Свобода” Тетяни Михасюк, то проти неї застосували чорний піар, розповсюджуючи серед виборців листівки про її удаване зняття з виборчих перегонів.

Якби вдалося позбутися обох кандидатів, на чільне місце вийшов би саме представник БПП Олександр Стребчук, якого активно підтримував уже згаданий нами народний депутат від “Народного фронту” Юрій Вознюк. Втім, попри всі зусилля нардепа і потужну рекламну кампанію, кандидат від влади зазнав в Олександрійській громаді розгромної поразки.

Нагадаємо, виборці Олександрійської ОТГ не підтримали взагалі нікого з кандидатів у депутати від “Народного фронту”. Вся команда Юрія Вознюка, яку він пропагував у Facebook як надзвичайно якісну, пролетіла повз Олександрійську раду.

Сам Юрій Вознюк цю електоральну трагедію ніяк не коментує, роблячи вигляд, що цілком задоволений волевиявленням виборців. Але всім зрозуміло, що такий результат - це майже вирок на наступних виборах у раду.

Якщо ті, кого ти представляєш, набирають 1%, ті, кого ти просуваєш, набирають 0%, то і твій рейтинг коливається в межах 0%, плюс-мінус кілька сотих. Хоча це загальна тенденція для всіх провладних кандидатів і партій.

Втім, нас із вами не може не тішити, що жодна зі схем, які роками забезпечували правильний, з точки зору влади, результат на виборах, не виявилась по-справжньому ефективною. Ні підвезення виборців на дільниці, ні тиск, ні усунення кандидатів не принесли бажаної перемоги. Залишається хіба що спробувати замаскувати цю політичну катастрофу під вражаючий успіх і сподіватись, що на Банковій просто не помітять підміни.

Кому тепер в Адміністрації президента довірять вести передвиборчу кампанію Петра Олексійовича 2019 року - не зрозуміло. Команда чинного гаранта Конституції, очевидно, вимагає ротації.

Першим, кому доведеться поплатитися посадою за провал на виборах, називають голову Рівненської райдержадміністрації Володимира Пилипчука. Якого й призначили саме з подачі Юрія Вознюка (до того він працював помічником згаданого народного депутата) як молодого і перспективного спеціаліста з організації виборчого процесу. Інші кандидати на виліт поки залишаються під питанням.

У будь-якому разі сам Юрій Вознюк ще залишатиметься народним депутатом, а значить, спробує довести Банковій свою актуальність. Зрештою, теперішня партія Юрія Вознюка “Народний фронт” залишається на рівні електорального плінтуса і за останніми опитуваннями отримає 1% підтримки виборців.

А це означає, що народний депутат Вознюк за будь-яку ціну спробує зачепитися за команду Порошенка, яка хоч і знаходиться на межі прохідного бар’єра, все ж дає йому гіпотетичний шанс на продовження політичної кар’єри.

Ольга КОВАЛЬЧУК.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також