«Привіт, впізнав?» Рівнянам телефонують ув’язнені з колонії

869 0

Ми у соцмережах:

«Привіт, впізнав?» Рівнянам телефонують ув’язнені з колонії

Троє в’язнів Катеринівської колонії видурювали гроші у мешканців Рівненщини. Свою «роботу» вони розпочали ще з літа минулого року. Спочатку телефонували людям, представлялися знайомими їхніх знайомих та просили гроші на дороге лікування. Цікаво, що вони не робили нічого особливого, а лише починали розмову зі слів: «Привіт, впізнав?». Коли виявилось, що схема успішно працює, а довірливі люди без особливих запитань позичають кошти, то засуджені почали продавати в Інтернеті неіснуючі товари, на які є попит: генератори, дрова, цигарки.

Знайти тих, хто дзвонить, вдалося фахівцям кіберполіції. В колонії на Сарненщині було проведено обшуки, під час яких вилучено мобільні телефони та чорну бухгалтерію шахраїв. Загалом правоохоронцям вдалося задокументувати одинадцять фактів шахрайства, завдяки яким в’язні заволоділи 116 000 гривень.

Оксана Жужельська, речниця прокуратури Рівненщини:

— Правоохоронці уже неодноразово застерігали громадян. Якщо вам телефонують люди, які представляються лікарями або правоохоронцями, й повідомляють, що ваші родичі потрапили в ДТП, то не довіряйте їм. Вам треба зателефонувати до своїх рідних, на яких посилається зловмисник, та усе перевірити. У більшості випадків виявляється, що ваш знайомий не хворіє, а його ім’я використовують, щоб вас обдурити. Банальна перевірка може вберегти вас від шахраїв. Не можна позичати невідомим людям кошти лише тому, що вони вам зателефонували. Також не можна відправляти гроші будь-кому в соціальних мережах. Потрібно пам’ятати, що сторінку вашого знайомого в соцмережі могли просто зламати хакери. Також треба бути дуже уважним, коли купуєш річ в Інтернеті. Яка б не була заманлива ціна на той товар, який ви хочете придбати, але не можна першим відправляти гроші незрозуміло куди. Нас узагалі бентежить те, що кожного року кількість людей, яких обдурили завдяки такій банальній схемі, лише збільшується.

Досудове розслідування було розпочато за частиною 3 статті 190 КК України «Шахрайство». Трьом зловмисникам повідомлено про підозру, а одному з них, у якого закінчився термін ув’язнення, суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб.

Поліцейські розповіли, що торік було зареєстровано 835 кримінальних проваджень за статтею 190 КК України (шахрайство), що майже удвічі більше, ніж за попередній рік. Загалом у 286 випадках шахрайські дії пов’язані зі зняттям коштів з банківських рахунків, 95 — придбанням товарів, 55 — неправдиві повідомлення про перебування родичів «у біді», 30 — пов’язані з нерухомістю, 12 — пов’язані з закупівлею дров через соціальні мережі, 9 — надання різних послуг, 5 — збором коштів на ЗСУ.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також