Про що американці запитували у рівнян

2300 0

Ми у соцмережах:

Про що американці запитували у рівнян

Американську газету «Дейлі прес», регіональне видання штату Вірджинія, минулого тижня відвідали представники «Рівне вечірнє» - Валентина Шах, Сергій Штурхецький та Світлана Гойчук. Обмінювалися досвідом із американськими колегами. Під час візиту «Дейлі прес» організувала «живий чат» для своїх читачів, під час якого вони могли поставити запитання українським гостям. Свої запитання читачі «Дейлі прес» писали через соціальні мережі в онлайн-режимі. Відповіді журналіст видання оперативно друкував у чаті. Пропонуємо вам переклад розмови рівнян із американцями, яка тривала годину.

Austin Bogues: Чи здивувало вас щось у США? Сергій Штурхецький: Не здивувала, але дуже приємно вразила дружелюбність тутешніх людей, а також їхня відданість своїй роботі. Журналісти відданні створенню об’єктивних новин. Археологи відданні вивченню історії, музейні куратори - віддані збереженню історії, екологи – збереженню природи. Усі люди тут, як на мене, не лише віддані своїй роботі, незалежно від професії, а й своїй батьківщині та історії. Ryan Murphy: Коли ви пишете про проблеми сепаратизму на сході України, який тиск ви відчуваєте від громадськості/ держави/ бізнесу? Валентина Шах: Відчуваємо не тиск, а попит на детальнішу інформацію. Ми відчуваємо, що люди хочуть, аби медіа працювали краще, забезпечуючи достовірну та зрозумілу інформацію, тому що багато людей бере участь у тому, що відбувається на сході. Як регіональна газета, ми намагаємося подавати новини з перспективи місцевих людей, які воюють на сході чи які мають друзів та родичів там. Ми також намагаємося забезпечувати інформацію про людей, які стараються надати яку тільки можна гуманітарну допомогу як солдатам, які зараз воюють, так і пораненим, які повертаються додому на лікування.

Безымянный 12

Ryan Murphy: Ви провели вже певний час у США і в американському ньюзрумі. Наскільки співпадає та відрізняється ваша щоденна робота? Валентина: Дуже багато подібних проблем і тем, про які пишемо і ми, і американська газета. Наприклад, обидві газети пишуть про дороги і рух на них, про політичні скандали, довкілля і військові навчання - у Рівному, як і у вашому місті, також базується велика військова штаб-квартира. Сергій: Будь-яка газета, яка орієнтується на свого читача, буде писати на подібні теми. Ось чому ми маємо так багато спільного. Зацікавлення читачів обох країн дуже схожі. Мабуть, вони одинакові у всьому світі. Світлана Гойчук: І в українських, і в американських газетах є й фінансові проблеми. Економіка України також нестабільна. Karen Morgan: Влада інколи намагається цензурувати ваші статті? Валентина: Існує не цензура, а лише бурхлива реакція представників влади, коли вони бачать зранку на своєму столі газету з статтями, в яких їх критикують. Були випадки, коли газета отримувала судові позови від чиновників та політиків, яким не подобалися новини про них, але це цивілізований шлях вирішення конфлікту. Сергій: Представники влади не знають, які статті будуть про них в наступному номері, тож це тримає їх в напрузі. Don Mann (ведучий чату): Посадовці коли-небудь вигравали суди проти вас? Валентина: Якщо позивачі суддя чи прокурор, то, зважаючи на нашу судову систему, яка далека від ідеальної, як ви думаєте, хто виграв? FairbankDP: Наскільки етнічно різноманітною є Україна та ваш регіон? Світлана (і група в цілому): Україна має багато етнічних груп. Але Україна та українці дуже толерантні до національних меншин. Сергій (і група): Етнічна більшість на Рівненщині – українці. Normwood: Важко відповідати у чаті, але як близько ваш народ до громадянської війни? Сергій: В Україні немає громадянської війни, і я не вірю, що вона коли-небудь трапиться. На сьогодні ми не маємо внутрішнього конфлікту в країні. Це зовнішня агресія. FairbankDP: Дуже відкрите запитання, але як молодь та старші люди ставляться до незалежності, враховуючи, що Україна стала незалежною лише 25 років тому? Валентина: Немає різниці в думках людей різного віку. Патріотизм не залежить від віку. Щоправда, тепер люди стали усвідомлювати, що їм потрібно боротися за незалежність. Сергій: Усе менше людей озирається у минуле. Набагато більше тих, хто дивиться у майбутнє. Трагічні події останніх місяців допомогли відкрити людям очі на правду. Karen Morgan: Що вам найбільше сподобалося під час візиту до нас? Сергій: Все прекрасне, неможливо виокремити щось одне. Don Mann: Дуже дипломатична відповідь, Сергію. Сергій: Я щойно мав тур до місцевого СІЗО і це була найбільш несподівана частина візиту. Я щасливий повернутися до ньюзруму, а не до в’язниці :)

Безымянный

Світлана: Я насолоджуюся кліматом, краєвидами, теплом океану та теплотою людей. Лише частина з наших улюблених моментів під час візиту – це подорож на човні водними шляхами Хемптон Роадс, близько до затоки Чізпік, а також поїздка до міста Virginia Beach на берег океану. Jim: Що ви побачили в американських новинах, поки ви були тут: журналісти точно висвітлювали конфлікт в Україні чи пропускали важливі факти чи деталі? Сергій: Американські медіа дотримуються журналістських стандартів, тож в більшості статті були правильними, бо базувалися на фактах. Не лише на оцінках. Sdearth: Ви хочете, аби Україна залишалася в її теперішніх кордонах? Сергій: А ви б не хотіли, аби США були у їхніх теперішніх кордонах? Відповідь очевидна для будь-кого.

13614_703731323008205_7242565079795700563_n

Переглянути оригінал розмови можна на сайті Daily Press Тижневе перебування у США було організоване міжнародною некомерційною організацією IREX у рамках програми партнерства медіа. У серпні газету «Daily Press» у місті Ньюпорт-Ньюс штатту Вірджинія відвідувала друга група «Рівне вечірнє». Перший візит представників від нашого видання відбувся у травні. Програма партнерства передбачає, що до Рівного мають також приїхати представники «Дейлі прес».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також