Про втрачені вклади усе з’ясовуйте особисто

1698 0

Ми у соцмережах:

Про втрачені вклади усе з’ясовуйте особисто

До редакції «РВ» звертаються вкладники Ощадбанку з проханням роз’яснити деякі питання щодо виплати компенсацій. Хотілося б дізнатися від компетентних людей про те, хто і коли поверне заощадження тим людям, які вклали гроші в Ощадбанк уже в незалежній Україні, наприклад, починаючи з січня 1992 року. Чому про це всі мовчать? Якщо цих грошей Росія не забирала, то де ж вони? Як можна їх отримати? Чи їх «відібрала» наша держава і з «кінцями»?

Хотілося б дізнатися від компетентних людей про те, хто і коли поверне заощадження тим людям, які вклали гроші в Ощадбанк уже в незалежній Україні, наприклад, починаючи з січня 1992 року. Чому про це всі мовчать? Якщо цих грошей Росія не забирала, то де ж вони? Як можна їх отримати? Чи їх «відібрала» наша держава і з «кінцями»?

Г.Зіміна, Здолбунівський район
Руслан Прокопчук, заступник начальника Рівненського обласного управління ВАТ «Ощадний банк України»: — Згідно з Постановою Кабміну, індексації підлягають кошти, які були вкладені до 1 січня 1992 року, і компенсації передбачені лише за цими вкладами. Тому поки що власники вкладів, що були здійснені після 1 січня 1992 року, компенсацій не отримають. Проте ми радимо усе ж зберігати ці ощадні книжки.

Я зареєструвалася в управлінні Ощадбанку, що на вулиці С. Петлюри, але отримати виплату мене направили у відділення банку на вулиці Кіквідзе. Але там постійно натовп людей, в той час як в управлінні банку по дві-три людини біля кас. Одного дня у відділенні на Кіквідзе, коли привезли гроші, міліціонери, щоб пробратися в установу, взагалі стріляти погрожували. Після чого люди трохи розступилися. Невідомо також, коли і кому приходити по компенсацію.

Л.Маркова, м. Рівне
Руслан Прокопчук: — Ми розподілили обслуговування, адже, окрім операцій з компенсаціями, ми проводимо виплати пенсій, обслуговуємо юридичних осіб, приймаємо платежі за комунальні послуги тощо. Через черги вкладників решта наших клієнтів не можуть дістатися до кас. Тому ми вирішили в обласному управлінні, де більша кількість компенсаційних рахунків, ніж в інших відділеннях банку, лише реєструвати вкладників, а виплати проводити в установі на вулиці Кіквідзе. До того ж, на реєстрацію затрачається значно менше часу, ніж на виплати. У перші дні реєстрації 811 січня ми щодня ідентифікували по 8001000 вкладників, тоді як виплатити компенсації можна було лише 200250 вкладникам, адже на одну людину для виплат потрібно 1520 хвилин. В установах Ощадбанку як працівники кас, так і адміністратори постійно проводять роз’яснювальну роботу серед вкладників. Наші працівники консультують людей, коли і кому треба приходити. При вході в банк також вивішені списки вкладників з інформацією про те, коли зареєстрованим в конкретний день вкладникам отримувати компенсацію.

На моєму рахунку станом на 1 січня 1992 року було 14000 радянських рублів. А після реєстрації виявилося, що сума компенсацій за моїми вкладами становить 3600 гривень. Це якась помилка?

Л.Шершень, Сарненський район
Людмила Коновальчук, заступник начальника Рівненського обласного управління ВАТ «Ощадний банк України»: — Я не можу пояснити цю ситуацію, доки не побачу ощадкнижки вкладника. Тому цій людині краще звернутися в установу Ощадбанку за місцем перебування вкладу із ощадкнижкою, і працівник банку усе перевірить і роз’яснить. Якщо вкладник мешкає не в обласному центрі, для цього не обов’язково звертатися до управління Ощадбанку. В останні роки вклади індексувалися, але компенсувати індексовані кошти не будуть. Записала Оксана КОЛДУН.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також