«Прокладки» — справа молодих!

1632 0

Ми у соцмережах:

Молоді підприємці успішно працюють з дитсадками Рівного

Використання підставних осіб для зменшення податків — справа не нова. Нове у цій справі те, що раніше як «прокладки» здебільшого використовували бабусь та дідусів, реєструючи їх приватними особами-підприємцями, а тепер успішними «бізнесменами» стають зовсім молоді люди, які, якщо вірити документам, у вільний від навчання час займаються освоєнням бюджетних коштів. Ось лише кілька показових історій.

Двоє 19-річних студентів зареєстровані у гуртожитку Рівненського державного коледжу економіки та бізнесу на вулиці Орлова, 40. Микола Мільто почав «працювати» у лютому 2018 року, тобто маючи тільки 18. За рік він підписав шість контрактів зі школами та сільрадами з різних районів на загальну суму 287 тисяч гривень, за які мав постачати тверде паливо. Його сусід по гуртожитку Михайло Мельник, якому в листопаді буде 21, почав «працювати» з бюджетними коштами з травня 2017 року і вже має 10 контрактів у різних районах на 1,3 мільйона. Теж на продаж твердого палива.

Ми намагалися поговорити з хлопцями про їхню участь у державних закупівлях, проте вказані у документах номери телефонів належать не їм. У договорах, зокрема, фігурує номер мобільного, яким користується родина підприємців Жарських — Галина та Юрій. Галина Жарська — одна з переможців торгів на харчування дітей-чорнобильців. А ще відома тим, що має один стаціонарний номер із фірмою «Фіалка» родини Фалків. До речі, за номером Жарських ніхто не відповідав, а ось коли ми зателефонували на один з контактів Михайла Мельника, нам відповів інший хлопець, зазначивши, що про Михайла знає, але особисто не знайомий.

У наймолодшого рівненського підприємця, який «працює» з бюджетними коштами, 17-річного рівнянина Романа Кулика, інша історія. Хлопець став підприємцем у 16 — це дозволено чинним законодавством. У вересні йому виповниться 18 років, а він вже підписав сім контрактів на 408 тисяч. Роман Кулик постачає овочі, фрукти та м’ясні вироби для дитсадків №39 та №44 у Рівному. Контактний номер у договорах — його батька Олександра Кулика, рівненського бізнесмена та власника кафе «Золота корона» на Буковинській.

Про бізнес свого сина Олександр Кулик розповідає:

— Я теж підприємець, але на загальній формі, син захотів також стати і заробити якусь копійку. Він навчається в Острозькій академії, відмінник, але навчання платне. Керівників комунальних закладів, з якими працює син, не насторожує, що він молодий. Він справляється: нормально возить товари, не завищує цін. Люди задоволені.

Насправді увагу варто звертати не на вік, а на те, хто виграє тендери, і на те, яке харчування дітей у школах Рівного, чому, наприклад, найнижчі пропозиції відхиляють, хто булочки пече у школах…

Молодих підприємців, які освоюють бюджетні кошти, на Рівненщині немало. Зокрема, у 18 років Наталія Шматко з Дубна укладала угоду з Привільненською сільською радою на закупівлю жалюзі. Мільйонеркою за доходами встигла стати 20-річна Анна Мартинюк, яка зареєстрована в гуртожитку РДГУ на вулиці Котляревського. Дівчина постачає продукти для 41?го дитсадка у Рівному (лише за 2019 рік угод — на 1,042 мільйона). Але за даними Clarity Project, жодних очевидних зв’язків з іншими бізнесменами у цієї молодої підприємниці немає.

Сергій ТКАЧЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також