Психолог розповіла про реакцію батьків, коли дитину вкусив пес

1675 0

Ми у соцмережах:

Психолог розповіла про реакцію батьків, коли дитину вкусив пес

Найчастіше, коли собака проявляє агресію чи кусає дитину, її батьки й самі панікують. Психолог розповіла, як правильно реагувати в таких випадках.

 -          Зазвичай перші наші дії: сваритися на дитину, кидатися на тварину, піднімати на сміх сам факт укусу, - розповіла Анна Жижник. – Всі ці реакції помилкові і можуть сформувати у дитини травму на все життя. Якщо тварина сильно налякала дитину, перше, що ми робимо – беремо її на руки. Обов’язково визнаємо факт агресії тварини, мовляв, «так, я знаю, що собака тебе вкусила, і мені шкода, що тобі боляче». Не кажемо, що нічого не сталося, що це нічого страшного. Натомість кажемо: «Тобі страшно – і це нормально, але я з тобою, я люблю тебе». Гладимо і заспокоюємо дитину, пояснюємо, що треба піти до лікаря і показати укус, супроводжуємо її туди. 

Психолог вважає, якщо нівелювати емоції дитини та її страх, то в подальшому вона перенесе цей страх на інші сфери життя. Наприклад, може почати панічно боятися не тільки усіх собак, але й інших дітей, дорослих людей.

 

-          Сам по собі переляк не проходить, - стверджує п.Анна. – Потрібно звертатися до психолога. Також хотіла б застерегти батьків від необдуманих вчинків у стилі «клин клином вибивають». Це коли, наприклад, щоб позбавити дитину страху перед собаками, їй купують цуценя. Бо тоді може статися ретравматизація – погіршення її психологічного стану. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також