Рівненщина та Варміно-Мазурське воєводство реалізовуватимуть нові проекти

1234 0

Ми у соцмережах:

Рівненщина та Варміно-Мазурське воєводство реалізовуватимуть нові проекти

Про це домовились члени делегації від Рівненської облдержадміністрації, які відвідали з робочим візитом Польщу.

Рівненщина упродовж 15 років співпрацює з Вармією та Мазурами, а два місяці тому підписали план про співпрацю. Наслідком цього і стала зустріч рівненської делегації з польськими колегами в Маршалківському уряді у місті Ольштин.

На порядку денному пріоритетні – спорт і туризм, програми органів самоврядування у сфері культури та освіти й інше. Директор департаменту туризму та спорту Вальдемар Бушан презентував всі ключові атракції воєводства. Посадовець розповів, як облаштовують інфраструктуру навколо Великих Мазурських озер, поділився прикладом ревіталізації старих будівель і познайомив гостей з концепцією «Cittaslow». Мова йде про світову мережу так званих «невеликих міст з гарною якістю життя». Детальніше це питання вивчатимуть в управлінні культури і туризму Рівненської ОДА, адже домовились, що наприкінці вересня наші місцеві туроператори, краєзнавці візьмуть участь у форумі до Світового дня туризму.

Польські колеги поділились досвідом роботи над культурними та освітніми проектами. Цікавим для рівненської делегації був їх підхід у підготовці професійних кадрів та працевлаштуванні випускників, фінансуванні мистецьких подій та охороні історичних пам’яток. До слова, восени в галереї Маршалківського уряду буде відкрита виставка картин рівненських художників. Також вдалось досягти домовленості між департаментами про спільні спортивні заходи. Тож тепер варто очікувати, що польські команди візьмуть участь у змаганнях на Рівненщині.

Продовжуватимуть співпрацю в розвитку сільських територій в рамках концепції «Лідер+». У цьому напрямку вже понад 12 років працюють у Костополі, де реалізували такі ініціативи, як сортування сміття, освітлення вулиць і запобігання пожежам у лісах.

-  У нас окреслені спільні інтереси з Варміно-Мазурським воєводством – це туризм, культура і тепер спорт, а ще перспективним напрямком є медицина. Виявили зацікавлення обмінятись досвідом польські медики з пульмонологічного центру, тож можливо і це будемо розвивати, - прокоментував заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко.

На запрошення Маршалка рівненська делегація стала свідком визначної культурної події не лише для воєводства, але й Європи. Щороку у ґміні Грюнвальд відбувається реконструкція битви, яка відбулась у 1410 році. Вона є важливою подією не лише для Польщі, але й для України. Адже після перемоги польсько-литовсько-руських військ над тевтонцями землі сьогоднішньої центральної, східної та південної України увійшли до складу Великого князівств Литовського. Дійство інсценізоване у дусі Середньовіччя. Безпосередньо участь в реконструкції бою взяли близько 2 тисяч лицарів в обладунках, в тому числі й українці.

Востаннє рівненська делегація була на такій події 8 років тому. Тому для нас важливо було разом з Маршаликом Густавом Мареком Бжезіним взяти участь у відкритті заходу. Грюнвальдська битва – важлива для нас пам'ять, адже тоді, понад 600 років тому, ми були разом і перемогли. Думаю, так буде і тепер, - підкреслив Ігор Тимошенко.

Делегати запросили польських колег взяти участь у святкуванні Днів польської культури, які вже традиційно проходять в Рівному восени, повідомляє прес-служба РОДА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також