Рівнян застерігають від небезпечного інфекційного захворювання

3758 0

Ми у соцмережах:

Рівнян застерігають від небезпечного інфекційного захворювання

Торік в Україні 11 осіб захворіли на лістеріоз, рідкісне та небезпечне зоонозне захворювання. Цього року – двоє. Епідеміологи просять рівнян бути обережними та за перших симптомів звертатися до медиків.

Лістеріоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікроорганізмами Listeria monocytogenes.

Хвороба характеризується ураженням центральної нервової системи, септичними проявами, маститами або перебігає у формі безсимптомного носійства.

За першими симптомами вона схожа на харчове отруєння. У випадку прогресування хвороби страждає центральна нервова система (головний мозок).

Природним резервуаром лістерій є ґрунт, з якого вони потрапляють до рослин.

Джерелом зараження сільськогосподарських тварин є корми, особливо силос, де є сприятливі умови для розмноження бактерій.

Зараження людей відбувається через споживання фруктів, овочів, інфікованої води, м'яса чи молока.

Основний механізм передачі інфекції – фекально-оральний, також може передаватися повітряно-крапельним та трансплацентарним шляхом.

Найчастіше зараження відбувається через продукти, які не піддали термічній обробці та довго зберігали.

Відомий контактний шлях передачі через порізи на шкірі – під час потрапляння у них виділень хворих тварин. 

Для літніх людей, осіб з ослабленим імунітетом, маленьких дітей та вагітних жінок наслідки захворювання можуть бути летальними.

Тому важливо звернутись до лікаря, якщо у вас з’явилися ознаки харчового отруєння: слабкість, озноб, підвищена температура, діарея, блювота.

Іншою формою хвороби може бути ангінозно-септична, яка нагадує ангіну. У разі ураження нервової системи з’являються ознаки менінгіту, менінгоенцефаліту, абсцесу мозку, інфекційно-токсичного шоку.

За 11 років в Україні зареєстровано 22 випадки лістеріозу. З них 11 – у 2017 році. Шестеро хворих померло, з них четверо – новонароджених дітей.

Захворюваність в Україні на лістеріоз реєструється на спорадичному рівні, у вигляді поодиноких випадків не пов’язаних між собою. Усі захворілі проживали в різних регіонах країни.

У 2018 році в Україні зафіксовано два випадки захворювання на лістеріоз: перший – у Львівській області: 19-річна дівчина на ангінозно-септичну форму лістеріозу, після лікування в стаціонарі одужала.

Другий випадок –  летальний: 69-річний киянин помер у липні від лістеріозу з ураженням тканини головного мозку. 

Всього в Рівненській області з 2007 року зареєстровано чотири випадки захворювань людей лістеріозом. Останній випадок виявлено у 2014 році у Рівному.

Щорічно лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ «Рівненський ОЛЦ МОЗ України» проводить дослідження гризунів на захворюваність та носійство лістерій. 

У 2017 році досліджено 90 гризунів, виявлено інфекцію у миші з села Ледного Костопільського району.

 Обстеження на захворювання лістеріозом  проводить лабораторія особливо небезпечних інфекцій (вартість аналізу – 44,66 грн). Телефон лабораторії ОНІ 63-80-41.

За повідомленням обласного лабораторного центру МОЗ.

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також