Рівнянам байдуже, як витратять 10 мільйонів?

1234 0

Ми у соцмережах:

Рівнянам байдуже, як витратять 10 мільйонів?

Уже вдруге рівняни мають можливість подати свої ідеї щодо розвитку міста і, у разі підтримки більшістю, отримати фінансування з так званого Громадського бюджету. Цьогоріч, як і торік, на фінансування громадських проектів передбачено 10 мільйонів гривень.

Заступники міського голови Віталій Герман і Галина Кульчинська — у парку біля ПДМ, на впрорядкування якого подано два проекти на фінансування з Громадського бюджету

Чи саме таких змін, які передбачені проектами, хочуть більшість рівнян, є можливість визначити під час голосування, яке в ці дні триває і завершиться 31 жовтня. Але, схоже, й цьогоріч повториться минулорічна ситуація, коли результатами голосування були невдоволені. І не тільки тому, що деякі кандидати на фінансування зловживали своїми, так би мовити, адміністративними можливостями — приводили до урн десятками бюджетників. А насамперед через те, що більшість рівнян все ж проігнорували голосування — торік громадський бюджет, тобто 10 мільйонів, поділили завдяки голосам лише 2 270 рівнян.

Віталій Герман, заступник міського голови: — Наразі голосування проходить дуже слабо. Наприклад, у ЦНАПі, де стоїть одна зі скриньок для голосування за громадські проекти, у першій половині дня у неділю проголосувала тільки одна людина. Очевидно, причина в тому, що ЗМІ мало висвітлюють цю подію. Варто зазначити, що й процедура голосування, як на мене, складна: потрібно обов'язково брати із собою паспорт. Та й самі рівняни не дуже активні, бо втомилися вірити у те, що щось у їхньому житті та у місті може змінитися. Якщо проаналізувати пропозиції від громадян, то помітно, що чимало минулорічних ініціатив повторюється, причому їхні автори уже просять коштів набагато більше. Наприклад, знову подано два проекти на реконструкцію та облагородження парку поблизу ПДМ. Торік аналогічні проекти перемогли у голосуванні. На їхню реалізацію з бюджету міста було виділено загалом 927 500 грн. Проте кошти так і не були витрачені, адже постала проблема: ані земельні ділянки під парком, ані споруди в ньому нікому не належать. А доки у них немає офіційного власника, то й реконструкцію розпочинати не можна. І процедура їхньої передачі на баланс ПДМ та міського об'єднання парків триває і досі. Цього року подали ще два проекти щодо благоустрою парку загальною вартістю майже 2,5 млн. грн.

громадський бюджет рахують

24 жовтня минула половина терміну, відведеного на голосування за проекти Громадського бюджету. На цей час проголосувало трохи більше тисячі рівнян. Найбільше — майже половина — проголосувало за проект батьківського комітету гімназії «Престиж» встановити на вулиці Данила Галицького дитячий майданчик

Віталій Герман вважає, що ця ініціатива заслуговує на те, щоб віддати за неї голос, і, до речі, продемонстрував свою підтримку, взявши участь у неділю в толоці з впорядкування парку. — А проектів там кілька тому, що за один раз перетворити парк у тому стані, в якому він є зараз, на культурне місце відпочинку рівнян нереально — занадто велика сума, — пояснює Віталій Герман. — Реконструкцію будуть проводити, рухаючись від однієї локації до іншої. З минулорічних проектів і досі не реалізовано не тільки ідеї щодо впорядкування парку біля ПДМ. Загалом, стверджують чиновники, ступінь виконання минулорічних громадських проектів, які перемогли у голосуванні, складає лише 15-20%.

Галина Кульчинська, заступник міського голови: — Чому так багато проектів Громадського бюджету 2017 року залишилися нереалізованими чи незакінченими? На мою думку, треба зрозуміти головне: гроші проектів Громадського бюджету — це бюджетні кошти, і їхнє використання має велику кількість обмежень. Наприклад, якщо проектом планують за гроші міського бюджету придбати сучасне обладнання для фізичної лабораторії, але розмістити це обладнання хочуть у приміщенні НУВГП, то Бюджетний кодекс подібне забороняє. Бо все придбане за гроші міста має перебувати на балансі в комунальних закладах міста, а НУВГП місту не належить. Інший приклад. Люди придумали зробити щось хороше на певній земельній ділянці, але не врахували, що вона знаходиться в рекреаційній зоні (наприклад, гідропарк). У результаті управління сім'ї, молоді та спорту не може почати реалізацію проекту, поки не пройде тривала юридична процедура відведення та закріплення цієї землі за управлінням. До речі, аналогічна ситуація і з проектом та землею у парку біля ПДМу. Чому так виходить? Бо ще на етапі погодження проектів нехтують запереченнями експертів — відповідних управлінь, які розуміють подібні нюанси, попереджають про них, але до них не прислухаються. Хочеться як краще, а виходить — як завжди. Що треба змінити? На мою думку, треба переглянути положення і чітко прописати, що заперечення від управління, яке буде розпорядником коштів, має пріоритетну перевагу. Крім того, мені імпонує думка Сергія Пінчука, що Громадський бюджет має фінансувати унікальні для міста проекти, а не «будівництво дитячого майданчика» чи «прокладання дороги». Ну і, зрештою, є питання до апетитів деяких подавачів пректів. Бо коли на певні мистецькі заходи (які не йдуть через Prozorro) просять аж під мільйон гривень, то вважаю, що це неправильно — так розкидатися грошима. Цьогоріч, до речі, подавачі проектів почали активно просувати свої ідеї, чи не найбільше використовуючи соціальні мережі. Щоправда, інтернет-аудиторія виявилась інертною — на пожвавлення голосування такий метод просування не вплинув. А от рівнянин Володимир Рибак прийшов у редакцію «РВ» і розповів, що мріє збудувати відкритий 100-метровий плавальний басейн «Купава» на вулиці Ботанічній, і просить на цю ідею з Громадського бюджету 1 мільйон 249 тисяч гривень. — Зараз там зарослий очеретом пустир, куди скидають будівельні відходи, — розповідає Володимир Рибак. - Моїм проектом передбачено, що басейн наповнюватиметься водою з Басівкутського озера через протягнутий шланг за рахунок різниці висот: пустир знаходиться на 4 метри нижче від озера. В басейні передбачається поставити спеціальні фільтри, тож рівнянам не слід боятися, що вони купатимуться у брудній воді. А витікатиме вода з басейну в Устю. Тож вода у басейні буде постійно проточна. А підігріватимуть її сонячні панелі або інші обігрівачі, які можна розмістити по периметру.

Дарина ГУЗЕНКОВА.

Проголосувати за проекти можна по Інтернету на сайті https://rivne.pb.org.ua або ж у двох спеціально створених для цього пунктах: у приміщенні Рівненського міськвиконкому та ЦНАПі, маючи при собі посвідчення особи. Одна людина може проголосувати одразу за три малих проекти і три великих.