Роги й копита Хахльова

3123 0

Ми у соцмережах:

Роги й копита Хахльова

Олексій Хахльов може претендувати на титул «бізнесмен року». Але бізнес зазвичай роблять на чомусь конкретному: хлібі, техніці, грошах, бурштині, якщо на те пішло. А пан Хахльов свій бізнес-план побудував на довірі і мріях рівненських любителів футболу, які, повіривши в ідею відродження «Вереса», здавали свої гроші, їздили цілими вагонами на ігри в інші міста та дали таку підтримку, якої давно не мала жодна інша футбольна команда в країні. Усе це пан Хахльов успішно продав львівському бізнесмену Богдану Копитку.

 Останній же теж не дурень: зібрати повні трибуни вболівальників «Вереса» у Львові — все одно що сподіватися на бурхливу підтримку «Шахтаря» в Коломиї. Тому заява про перейменування «Вереса» у «Львів» — цілком логічна. Формально і Рівне ще з командою: у місті залишилася утворена Хахльовим контора (типу «Роги і копита» відомого махінатора Остапа Бендера) — народний клуб «Верес»: без команди, зате з Хахльовим-президентом — у футбол він не гратиме, а ось показати черговий спектакль для довірливих рівнян зможе.

Про перейменування «Вереса» — того, що грає у Прем’єр-лізі (а якщо хто призабув, «Вересів» є два: один — товариство, зареєстроване у Львові, інший — громадська спілка, що залишається у Рівному) — подейкували вже давно. Офіційно ж заява власника команди Богдана Копитка прозвучала у понеділок, 21 травня.

— На жаль, розвиток «Вереса» значно перегнав розвиток футбольного господарства Рівненщини. Тому «Верес» був змушений переїхати, — йдеться у заяві Копитка. — Ми зробили все, щоб червоно-чорні почувались у Львові комфортно. Цей сезон хоч і був яскравим та цікавим, але показав низку проблем. Значна частина вболівальників Рівненщини не може відвідувати матчі улюбленої команди за двісті кілометрів від дому. Тому було прийнято спільне рішення про повернення народного клубу «Верес» до Рівного. Нинішня команда, яка має право виступу в Українській прем’єр-лізі, буде перейменована у футбольний клуб «Львів». Зі свого боку хочу зазначити, що ми й надалі будуватимемо дружні стосунки з рівненським клубом і футбольною спільнотою. Переконаний, «Верес» продовжить свою славну історію. І буде яскравим представником українського футболу.

Що ж повертається до Рівного? Євгеній Донцов, керівник громадської спілки «Футбольний клуб Верес», зазначив, що частина футболістів за рівненським «Вересом» збережеться. Але команда повернеться туди, звідки й починала — до другої ліги, гроші на участь у якій знову будуть просити з міського та обласного бюджетів. А заодно, ймовірно, у вболівальників — так би мовити, на ще одне відродження «Вереса».

З іншого боку, у перейменуванні львівського «Вереса» на «Львів» є і позитивний момент. Рівняни знову отримали можливість мати (можливо, навіть у недалекій перспективі) професійний футбол у рідному місті. Бо ігри другої ліги можна спокійно проводити на руїнах «Авангарду», які такими простоять ще немало часу.

Обіцяна ще два роки тому реконструкція стадіону все більше нагадує мильну бульбашку. Наприкінці березня Олексій Хахльов на своїй сторінці у Facebook виставив фото з папками документів, заявивши, що допоміг львівським проектантам — фірмі «Артпростір» — донести проектно-кошторисну документацію на «Авангард» до міськради. Про передачу навіть прозвітували на сайті останньої. Але тепер чиновники запевняють: проект передали, але не весь, до нього додали зауваження — і він знову на експертизі.

Хто б там і як не виправдовувався, фактично проекту немає, а без нього, відповідно, не оголосять і тендер, бо навіть точної вартості реконструкції досі немає. Остання сума, яка звучала, — 170 млн. грн. Проте оскільки у ймовірному кошторисі, як запевняє міський голова Рівного, збільшили оплату праці будівельників, сума, очевидно, зросте.

Окрім того, міський депутат-радикал Роман Стасюк минулого тижня у Рівненському окружному адміністративному суді оскаржив рішення міської ради від 7 лютого, яким з міського бюджету виділяли 20 млн. грн. на «Авангард».

Свій позов депутат аргументував тим, що перш ніж виділяти кошти, міські обранці мали би принаймні ознайомитися з документацію на реконструкцію. Проте документів нікому не надали. Рішення ж суду ґрунтувалося на тому, що проект про внесення змін до бюджету не був опублікований за 20 днів до засідання міськради, як вимагає законодавство.

На телефонні дзвінки Олексій Хахльов не відповідав. Прес-служба «Вереса» повідомила, що у Рівному він буде наступного тижня, тоді і скличуть прес-кон­фе­ренцію, щоб пояснити ситуацію. Проте сьогодні, 24 травня, п.Хахльов опублікував довгу заяву на своїй сторінці у Facebook, в якій, зокрема, зазначив:

- Цілком природно, що наш головний спонсор хоче бути спонсором львівської команди. Він – патріот свого міста, своєї області, як і кожен із нас. І це не лише нормально, але і здорово! Але і ми – патріоти Рівного та Рівненщини!

На жаль, на цей момент у нас немає ні стадіону, на якому ми можемо приймати матчі Прем`єр-ліги, ні місцевих спонсорів, які могли б повною мірою профінансувати участь нашої команди у вищому дивізіоні...

"Верес" повертається додому в якості команди Другої ліги. І нам реально доведеться почати майже спочатку спортивні здобутки. Це може бути не найкращою новиною для тих, для кого найголовніше – спортивний результат, але стане радістю і можливістю для наших справжніх уболівальників – тих, хто вболіває за свою команду, команду своєї області і міста, народну команду.

Команда "Верес" відтепер на 100% належить народному клубу. Ми маємо всі права управління та несемо всю відповідальність. Легко бути зі своєю командою у часи руху вгору, у часи успіху. Найважче вболівати за команду, перейматися справами клубу у важкі часи.

Ми віримо, що серед наших уболівальників буде достатньо саме таких, які будуть з нами і в смутку, і в радості. Уболівальників, які розуміють, що є речі, важливіші за успіх, гроші та славу.

Нам багато треба зробити: побудувати стадіон, створити економічно стійку базу для життя і розвитку клубу, залучити у наше життя ще більше уболівальників. Ніхто з нас не зможе зробити це сам, але кожен з нас може зробити свій великий внесок: запропонувати бачення розвитку народного клубу, майже у кожного буде можливість брати участь в будівництві стадіону, майже у кожного з нас є друзі, котрі досі не приходили вболівати за улюблену команду, деякі з нас можуть стати спонсорами і т.д.

Тепер тільки від нас, але від кожного з нас, залежить, що ми скажемо своїм дітям і онукам, розповідаючи про наступний етап "Вереса": чи будуть це слова виправдання або це будуть слова гордості за те, що ми зробили, коли ми одержали таку нагоду.  Я - готовий. А ти?

Валерій Бруханський, член Апеляційного комітету Рівненської обласної федерації футболу:

— Було зрозуміло ще з першого дня організації НК «Верес», що так станеться. На першу гру «Вереса» готувати рівненський стадіон приїхали робітники стадіону у Львові футбольного клубу «Карпати». Коли таке ще було? Усе було продумано завчасно. Треба бути дуже здібною людиною, щоб так все провернути.

Команда у Рівному повинна бути, але складно буде її створити знову. Люди більше не повірять. Хіба прибрати тих, хто досі займався «Вересом», щоб організовували все футболісти, а не пройдисвіти. Проте треба знайти спонсорів. Хіба місцева влада фінансуватиме…

Але професійний футбол — це гра, яка залежить від спонсорів. Забава багатих дядьків, чесно кажучи. Не знаю, чи у нас хтось у Рівненській області зможе потягнути утримання команди навіть другої ліги.

Євген Донцов, голова ГС «Верес»:

— На Рівненщині футбол є і буде. Футболісти приходять і йдуть — це нормальний процес. Щодо майбутнього команди, то більше буде сказано в офіційній заяві президента ГС Олексія Хахльова.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

— Я мав інформацію, що буде з «Вересом», але не хочу навіть близько влазити у цю справу. Свого часу мені пропонували почесне членство — відмовився, то не моя парафія. Гроші на підтримку футболу в місті буде виділено, але на що їх спрямують — визначатимуться депутати, я не втручатимуся. Але не думаю, що все, що сталося, буде на користь виділення грошей «Вересу».

Стадіон же ми будуємо не для «Вереса», а для Рівного. Тендер буде оголошено у цьому році. Було підвищено рівень заробітної плати, тож ми мусили перерахувати усі кошториси. Бо по тій зарплаті, що була прописана у проекті раніше, будувати було б неможливо. Ми передали документи проектантам, щоб вони взяли дозвіл і пройшли експертизу.

Щодо рішення суду, то є два варіанти: подати апеляцію або переголосувати, вичекавши 20 днів для оприлюднення проекту. У будь-якому разі це буде вирішено: гроші на рахунку для «Авангарду» є і вони нікуди не подінуться.

Сергій Кушнір, начальник міського управління капітального будівництва:

— У березні нам привозили документи, але це не був повний пакет документів з експертизою. Ми переглянули те, що нам привезли, дали свої зауваження щодо мінімальної заробітної плати і актуальності цін і віддали назад. Дуже сподіваюся, що експертиза вже буде скоро. Експерти поки дають зауваження, проектанти консультуються з нами, щось виправляють. А оголосити тендер можна буде і без 20 млн. грн.

Роман Стасюк, депутат Рівненської міської ради:

— Перш ніж ухвалювати важливі рішення, про них має дізнатися громада. Ви знаєте, скільки коштуватиме реконструкція «Авангарду» і що там взагалі має бути? Ніхто цього не знає, бо досі міський голова не показав проект, хоча не раз обіцяв. 20 млн. було виділено передчасно. Мотивував голова виділення тим, що треба провести тендер.

Але для оголошення торгів потрібно мати технічну, проектну документацію, кошторис і експертизу. Нічого з цього немає. 20 млн. грн. «вигнали» з бюджету, а їх можна було використати на щось інше, наприклад, на дитсадки.

Окрім того, обласна влада будує спорткомплекс на Макарова, що обійдеться у близько 320 млн. грн. Якщо додати 170 млн., які потрібні на «Авангард», як Хомко озвучував, то у сумі — понад 500 мільйонів. А за Пагорбом Слави є ділянка, на якій можна розмістити спорткомплекс зі стадіоном — з парковкою, ресторанами.

Я вже казав голові ОДА: могло би бути співфінансування з міського, обласного, державного бюджетів. Навіщо розбивати на два об’єкти, якщо можна зробити у комплексі й передати на утримання потім державі. Але зробили все поспіхом. Мені це не подобається.



ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також