Руслан ВЛАСЮК: «Новий закон про освіту. Чого чекати рівненським вчителям?»

1314 0

Ми у соцмережах:

<b>Руслан ВЛАСЮК</b>: «Новий закон про освіту. Чого чекати рівненським вчителям?»

Тільки нещодавно Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію щодо нового закону України про освіту. Адже норма про викладання предметів в школах державною мовою, на думку європейської спільноти, порушує права національних меншин в Україні.

22835401_1997199687219874_1982767196_n (2) Однак, як зазначив голова делегації українського парламенту в ПАРЄ Володимир Ар’єв, «резолюція – це суто політичний момент». Тому з нею чи без, але новий закон про освіту все одно буде працювати. Так що ж тепер чекати рівненським вчителям? Відтепер педагогічний працівник (саме так в законі названо вчителя) найнижчої кваліфікації отримуватиме не менше трьох мінімальних заробітних плат (станом на жовтень 2017 це 9600 грн.) Однак не потрібно так швидко радіти, оскільки в тому ж законі зазначено, що мінімальний оклад до 2023 повинен прирівнятись до чотирьох прожиткових мінімумів, а от про прирівняння до трьох мінімальних зарплат практично не йдеться.

Руслан Власюк
Руслан Власюк
Хоча і є позитивні моменти. Вчителі, які успішно проходитимуть сертифікацію, отримуватимуть 20% надбавки до зарплатні. Відтепер проходження сертифікації, підвищення кваліфікації, відвідування семінарів і тренінгів відбуватимуться виключно за ініціативи педагогічного працівника. Але загальна кількість годин для підвищення кваліфікації вчителя впродовж п’яти років не може бути меншою за 150 годин. Це дає педагогу право самому визначати, де і коли проходити підвищення кваліфікації. У свою чергу, оплачуватиме низку цих заходів школа. Не виключається можливість оплати “фізичними і юридичними особами”. А це означає, що тепер батьки зможуть самі впливати на процес навчання дітей, підвищуючи кваліфікацію вчителів. Величезним бонусом для шкіл і педагогів є те, що зникають атестації шкіл і інспекції управліннями освіти. Це знімає нервове навантаження як із вчителів, так і з дітей, що, у свою чергу, набагато спрощує процес навчання. Тепер педагогічні працівники зобов’язані брати участь в педагогічних радах. Зокрема, саме під час таких засідань визначатимуться освітні програми і робота закладу, погоджуватиметься питання стосовно підвищення кваліфікації працівників. Великим позитивом цього закону є те, що вчитель може визначатись зі структурою навчальної програми і методикою її викладання. Окрім того, ці речі контролюватимуться лише на рівні школи. Себто молоді і амбіційні вчителі зможуть впроваджувати в процес навчання нетрадиційні методики, які поширено використовують в країнах Європи та США. Також не потрібно забувати про введення 12-річної школи (початкова — 4 роки – вводиться з 2018 року, базова середня освіта — 5 років (гімназії) – з 2022 року, профільна середня освіта — 3 роки (ліцеї та заклади професійної середньої освіти) вводиться з 2027 року). Отож, можна вважати, що це одна з найкращих реформ, впроваджених у 2017 році. Але її потрібно буде доопрацювати або внести в подальшому зміни до закону в пунктах, які викличуть найбільший резонанс в суспільстві.
Руслан Власюк, юрист.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також